Το προσφυγικό βράζει, η κυβέρνηση παραμένει χωρίς σχέδιο
Οι εικόνες είναι επαναλαμβανόμενες, μόνο που συν τω χρόνω επιταχύνονται και δοκιμάζουν περεταίρω την αντοχή των κατοίκων. Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μαινόμενοι μετανάστες έβαλαν φωτιά στον καταυλισμό της Σούδας, έσπασαν κατάστημα βεγγαλικών, το διαγούμισαν, και άρχισαν να τα ρίχνουν στα γύρω σπίτια. Την ίδια στιγμή έσπαγαν αυτοκίνητα και καταστήματα περιμετρικά της δομής φιλοξενίας.
Οι κάτοικοι με λοστάρια συγκεντρώθηκαν στο δρόμο και άρχισε πετροπόλεμος με τους εξεγερθέντες πρόσφυγες /μετανάστες (το 70% πλέον είναι μετανάστες).
Προλαβαίνουμε τους επαγγελματίες της ευαισθησίας: Ναι δεν είναι όλοι οι μετανάστες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, και ούτε είναι άνευ αιτίας η αγανάκτησή τους. Όμως η δράση τους έχει επιφέρει μια συσσωρευμένη κόπωση στους μόνιμους κατοίκους που με την σειρά της δημιουργεί ένταση και δυσανεξία.
Όταν το πρόβλημα γίνεται καθημερινό, οι ανθρωπιστικές ιδέες καταρρέουν, και το γεγονός πως οι πρόσφυγες /μετανάστες πέρασαν τις δικές τους οδύσσειες για να φτάσουν ως εδώ, δεν μοιάζει ικανή συνθήκη για να αποδεχθούν την δική τους επιβάρυνση στην ασφάλεια των περιουσιών τους και στην όποια ποιότητα ζωής τους - ειδικά οι περίοικοι των καταυλισμών.
Διπλάσιοι στα νησιά οι πρόσφυγες
Η κατάσταση στα νησιά είναι και πάλι δραματική, και γι’ αυτό γίνεται έκρυθμη. Η Χίος φιλοξενεί 4.144 πρόσφυγες και μετανάστες με δυνατότητα φιλοξενίας 1.100, η Σάμος 2.686 αντί 850 και η Κως 2.004 σε hot spot χωρητικότητας 1.000! Συνολικώς ξεπερνούν τις 12000 οι εγκλωβισμένοι.
Όπως επισημαίνει και το τμήμα μετανάστευσης του Ποταμιού, σήμερα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου βρίσκεται διπλάσιος αριθμός από όσους μπορούν να φιλοξενηθούν, με προφανή τα ζητήματα στοιχειώδους διαβίωσης γι’ αυτούς τους ανθρώπους αλλά και τα αντίστοιχα ζητήματα ασφάλειας για τους νησιώτες. Ζητάει από τον αρμόδιο, αναβαθμισμένο, υπουργό κ Μουζάλα, να απαντήσεις την ερώτηση: Υπάρχει κυβερνητική απόφαση για μετατροπή των νησιών σε αποθήκες ψυχών;
Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει απόφαση του Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου Τέο Φράνκεν να απομακρυνθεί το τεχνικό προσωπικό τους από τα ελληνικά hotspot λόγω έλλειψης επαρκών συνθηκών ασφάλειας. (υπενθυμίζεται ότι προ εξαμήνου οι «Γιατροί του κόσμου είχαν αποχωρήσει πρόσκαιρα από το hot spot της Χίου γιατί το ιατρείο τους έγινε γυαλιά καρφιά, και ένιωσαν κίνδυνο για τη ζωή τους).
Αδικήματα ποινικού δικαίου εντός των καταυλισμών είναι η καθημερινότητα. Πρόσφατα, τέλος Σεπτεμβρίου, οι Γιατροί του Κόσμου - Ελλάδας δημοσιοποίησαν πως έχουν απευθύνει σειρά επιστολών και παρεμβάσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά που παραμένουν στο Κέντρο υποδοχής της Μόριας (και τα οποία είναι ευάλωτα σε κάθε είδους εκμετάλλευση). Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, όπως αναφέρουν, είναι η απομάκρυνσή τους από το Κέντρο και η μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.
Μετά τις προχθεσινές ταραχές στο νησί, η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό δήλωσε πως η Επιτροπή είναι «ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους» και πως ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)».
Για το ζήτημα της ασφάλειας στα νησιά, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχε στείλει και επιστολή στον Γιάννη Μουζάλα στις 4 Νοεμβρίου τονίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνουν και πίεσε για «άμεση βελτίωση των συνθηκών».
Παράλληλα κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως αν και δεν υπάρχουν ακόμα παρόμοιες αποφάσεις απόσυρσης προσωπικού, σειρά κρατών μελών εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατάσταση στα νησιά, με αποτέλεσμα η EASO να έχει εγκαταστήσει πόρτες κινδύνου και… «κουμπιά πανικού» στα hotspot, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας.
Ο Γολγοθάς των εντός των καταυλισμών, με την συσσωρευμένη ένταση, τείνει να μεταφερθεί και στους μόνιμους κατοίκους, και ειδικά στους περιοίκους των καταυλισμών.
Προσπαθήσαμε να τον περιγράψουμε λιτά, χωρίς συναισθηματισμούς, για να μην συμβάλουμε στην τροφοδότηση της έντασης. Όμως λίγο απέχουμε από το να επιδεινωθεί η κατάσταση περεταίρω και είτε από ατυχία, είτε από πρόθεση, να φτάσουμε σε καταστάσεις αυτοδικίας. Και τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
Η αρμόδια κυβέρνηση τι κάνει; Περίπου θεωρεί ότι… λιάζονται εν ηρεμία.
Όπως μας είπαν κυβερνητικοί παράγοντες, ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση «κάνουμε ο, τι μπορούμε, για να μην πέσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας (η οποία δεν περνάει από το χέρι τους, αν θα πέσει).
Αυτό μόνο; «Αυτό»! - Και αν καταπέσει; «Τι να σας πούμε; Πρέπει η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της»!.
Σωθήκαμε! και μεις, και οι κάτοικοι των νησιών, και οι μετανάστες / πρόσφυγες.
Πηγή Liberal
Δημοσιογράφος από τη Χίο: Ο Γ. Μουζάλας και ο Ν. Τόσκας μας είπαν να μη δείχνουμε τα επεισόδια στο hot spot
Παρεμβάσεις του Γιάννη Μουζάλα και του Νίκου Τόσκα, ώστε να μην προβάλλονται τα επεισόδια που γίνονται στο hot spot στο νησί κατήγγειλε σήμερα μιλώντας στον Βήμα FM ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης Χίος», Παντελής Φίκαρης.
Οπως αναφέρει το protothema, ο κ. Φίκαρης ανέφερε: «οι Γιάννης Μουζάλας και Νίκος Τόσκας μάς κάλεσαν σε συνέντευξη Τύπου, εκτάκτως, στην Αθήνα, μια ημέρα πριν από την επίσκεψη τού Barack Obama, για να μας πουν ότι έχουμε κι εμείς ευθύνη για το τι ακριβώς βγαίνει προς τα έξω, με την έννοια ότι οι δημοσιογράφοι καλά θα κάνουν να κρατούν χαμηλούς τόνους. Και να μη μεταδίδουμε εικόνες. "Ή μας βοηθάτε να φτιάξουμε νέο hot spot ή αλλιώς η κατάσταση παραμένει ως έχει", μας είπαν. Θεωρούν ότι πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης».
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...