Όλα έτοιμα για την ανέγερση του τζαμιού στην Αθήνα
Η έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί είναι ο παλαιός Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων του Ναυτικού. Εκτός από το τζαμί, θα κατασκευαστούν δύο βοηθητικοί χώροι που θα χρησιμοποιούνται ως γραφεία των ιμάμηδων
Έως τον Απρίλιο του 2017 αναμένεται να είναι έτοιμο το ισλαμικό τέμενος της Αθήνας, το οποίο θα κατασκευαστεί στον Βοτανικό ύστερα από πολλές περιπέτειες, καθυστερήσεις και αντιδράσεις.
Η σχετική σύμβαση υπεγράφη και αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια». Το κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 886.963,17 ευρώ, ενώ η συνολική προθεσμία του έχει καθοριστεί σε έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η σύμβαση διέπεται από τα τεύχη δημοπράτησης, ενώ η ανάδοχος κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 76.630 ευρώ.
Η απόφαση για να «ξεμπλοκάρει» η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα είχε οριστικά ληφθεί με την ψήφιση το περασμένο καλοκαίρι ειδικής νομοθετικής διάταξης. Στην αιτιολογική της έκθεση μάλιστα επισημαινόταν ότι η Αθήνα είναι πλέον η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ισλαμικό τέμενος για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στη χώρα μας.
Tα σχέδια
Βάσει των υφιστάμενων σχεδίων, το ισλαμικό τέμενος θα αναγερθεί σε μια έκταση περίπου επτά στρεμμάτων στον Ελαιώνα, η οποία εξυπηρετείται από σχεδόν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το κτίριο του τεμένους θα είναι 850 τ.μ. με στόχο η χωρητικότητά του να φτάνει τα 350 άτομα (υπολογίζονται 300 άνδρες και 50 γυναίκες). Το μέγεθός του δεν θα ξεπερνά έναν μεσαίου μεγέθους ενοριακό ναό και δεν θα διαθέτει μιναρέ.
Η έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί είναι ο παλαιός Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων του Ναυτικού και θα καλύψει περί τα 2/3 της. Εκτός από το τζαμί, θα κατασκευαστούν δύο βοηθητικοί χώροι που θα χρησιμοποιούνται ως γραφεία των ιμάμηδων.
Δίπλα προβλέπεται να δημιουργηθεί μια παιδική χαρά, ενώ μπροστά από το τζαμί θα υπάρχει ένα σιντριβάνι με τις παραδοσιακές βρύσες στα πρότυπα του θρησκευτικού τελετουργικού.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, το τέμενος της Αθήνας θα είναι αποκλειστικά ελληνική υπόθεση, καθώς θα διοικείται από επταμελές συμβούλιο που θα διορίζεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η σύνθεση του συμβουλίου θα περιλαμβάνει τρεις δημοσίους υπαλλήλους καριέρας, δύο εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων και δύο εκπροσώπους των μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Η αρχιτεκτονική του κτιρίου θα είναι απλή, καθώς στόχος είναι να ικανοποιήσει λειτουργικές ανάγκες, και ο σχεδιασμός του θα έχει λιτές γραμμές.
Σε λειτουργία
Από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το τέμενος θα αποτελεί τον βασικό λατρευτικό χώρο των μουσουλμάνων της Αθήνας. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό δεν σημαίνει ότι από την επόμενη ημέρα θα κλείσουν διά νόμου τα άτυπα τζαμιά που υπάρχουν στις πόλεις.
Προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία όμως θα απαιτηθεί αδειοδότηση, καθώς σήμερα από το σύνολο των 65-67 άτυπων τζαμιών που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην Αττική, τις απαραίτητες άδειες διαθέτουν μόνο τρία.
Μαρία Λιλιοπούλου
Πηγή "Έθνος"
Σχόλιο ιστολογίου: Μέχρι στιγμής η Ελληνική Πολιτεία, δια των αρμοδίων οργάνων της, καθώς και η κυβέρνηση, δεν έχουν απαντήσει σε σειρά καίρων ερωτημάτων σχετιζομένων τόσο με την λειτουργία του τζαμιού (υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ομάδες μουσουλμάνων), όσο και με ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας (χώροι συνάντησης και οργάνωσης ισλαμιστών τρομοκρατών).
Λογική, λοιπόν, η ερώτηση: Το ότι προχωρά η ανέγερση του τζαμιού, παρά τα κενά που ήδη έχουν επισημανθεί, και σε περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, ποιός θα φέρει την ποινική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί; Ή, μήπως, δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες (νομοθετικό κενό) όταν ικανοποιούνται απαιτήσεις τρίτων (βλ. Ευρώπη και Ερντογάν) ή ιδεοληψίες πολιτικών;
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...