Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Πούτιν ξεκινά την κατά μέτωπο επίθεση!

Γράφει ο Θανάσης Αυγερινός

Οι μαζικές αεροπορικές επιθέσεις το βράδυ της Τετάρτης σε στόχους κοντά στο σημείο όπου κατερρίφθη το ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Su-24 στα συροτουρκικά σύνορα, φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή της νέας στρατηγικής που χαράσσει η Μόσχα μετά τις πρώτες απώλειές της στον πόλεμο της Συρίας.
«Τα χτυπήματά μας θα είναι πλέον ανελέητα εναντίον όχι μόνο των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και όλων των δικτύων χρηματοδότησης και τροφοδοσίας τους, τα οποία διέρχονται εν πολλοίς από το τουρκικό έδαφος», λένε συνομιλητές μας στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο, όπου δεν κρύβουν την οργή τους για το «πισώπλατο» τουρκικό χτύπημα.
«Βομβαρδίζουμε μερικές χιλιάδες μισθοφόρων και φανατικών από τον ρωσικό Καύκασο που δρουν στην περιοχή, γιατί δεν θέλουμε να βρουν τον δρόμο της επιστροφής προς τη Ρωσία και τις σύμμαχες μουσουλμανικές χώρες στην πρώην ΕΣΣΔ».
Έτσι εξηγούν οι ρώσοι επιτελείς την επιμονή τους στους συγκεκριμένους στόχους, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του αρχιστρατήγου τους, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ενημερώνεται τακτικά για το επιχειρησιακό τμήμα της ρωσικής επιχείρησης.

Όσοι είναι σε θέση να «αποκρυπτογραφούν» τη γλώσσα του σώματος ενός καλά εκπαιδευμένου επαγγελματία, όπως ο ρώσος ηγέτης, διακινδυνεύουν την εκτίμηση ότι ο Πούτιν πνίγει την οργή του και σκέφτεται πιο εντατικά από ποτέ τις τελευταίες ημέρες, γνωρίζοντας ότι κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Δεν έχει ούτε χρόνο ούτε περιθώριο για σπασμωδικές κινήσεις, αλλά ούτε και για οποιοδήποτε δείγμα αδυναμίας. Επομένως, όλες οι κινήσεις της Μόσχας δείχνουν ότι φυσικά και δεν θα προχωρήσει πρώτη σε απευθείας στρατιωτική απάντηση ή σε προκλητικό πλήγμα, αλλά θα περιμένει την Τουρκία στη γωνία, όπως και όσους χτυπούν ενθαρρυντικά τον Ερντογάν στην πλάτη, διαστρέφοντας προκλητικά για άλλη μία φορά τα πραγματικά δεδομένα αλλά και την ίδια την έννοια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Ο διασωθείς ρώσος πιλότος και η μαρτυρία του είναι ένα από τα ισχυρά ρωσικά χαρτιά και προφανώς θα αξιοποιηθεί στο έπακρο τις επόμενες δύσκολες μέρες των διπλωματικών και πολιτικών «τριβών», οι οποίες δεν είναι δυνατόν να εκτονωθούν αν δεν υπάρξει κάποιου είδους έμπρακτη συγνώμη ή υποχώρηση από την τουρκική πλευρά, όπως υπονοεί το Κρεμλίνο, χωρίς να έχει επισήμως διατυπώσει σχετικό αίτημα.
«Γνωρίζω την περιοχή όπως την παλάμη μου. Δεν μπήκαμε ούτε δευτερόλεπτο σε τουρκικό εναέριο χώρο και δεν υπήρξε ουδεμία ηχητική ή οπτική προειδοποίηση. Αν ήθελαν να μας προειδοποιήσουν, θα μπορούσαν να πετάξουν σε παράλληλη πορεία δίπλα μας, όμως μας χτύπησαν χωρίς καν να δούμε τον πύραυλο, ώστε να προσπαθήσουμε να τον αποφύγουμε με ελιγμούς. Θέλω να μείνω και να υπηρετήσω εδώ για να ανταποδώσω το χρέος που έχω στον χαμένο κυβερνήτη μου», δήλωσε στην ρωσική αεροπορική βάση έξω από τη Λαττάκεια ο πιλότος Κονσταντίν Μουράχτιν.
Ο ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε την απονομή του πλέον τιμητικού τίτλου του «Ήρωα της Ρωσίας» στο νεκρό πιλότο, Σεργκέι Λαβρόφ, διαβεβαίωσε ότι ο διασωθείς πιλότος «βρίσκεται ήδη στην πατρίδα, δηλαδή στην αεροπορική μας βάση Χμέιμιμ στη Συρία», περιγράφοντας με γλαφυρή διατύπωση την πρόθεση της Μόσχας να διατηρήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή για όσο χρόνο απαιτηθεί.

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο διέταξε άμεση αποστολή στην περιοχή όπου επιχειρεί η ρωσική αεροπορία στη Συρία των εξελιγμένων αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400 και για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα προσέγγιση στη Λαττάκεια του καταδρομικού «Μόσχα», της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να καλύπτει με την αντιαεροπορική του ομπρέλα το ευρύτερο δυνατό θέατρο επιχειρήσεων.
Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία, όμως «θα αναθεωρήσει ριζικά τις ρωσοτουρκικές σχέσεις» και, αν πιστέψουμε τον πρόεδρο της Τσετσενίας, Αχμάντ Καντίροφ, η Τουρκία θα καταβάλει σε βάθος χρόνου οδυνηρό τίμημα για το έγκλημα που διέπραξε. Για τους έχοντες καλή μνήμη, η φράση του Καντίροφ και η προσφορά του να συνδράμει με αποφασισμένους άνδρες στην υλοποίηση κάθε διαταγής του Πούτιν, θυμίζει την τύχη που επιφύλαξαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε μερικούς από τους οπλαρχηγούς και χρηματοδότες των Τσετσένων αυτονομιστών, όπως και στους αυτουργούς των πλέον αιματηρών τρομοκρατικών ενεργειών σε ρωσικό έδαφος. Κυνηγήθηκαν σε πολλές χώρες επί χρόνια και κάποιοι αισθάνονται ως και σήμερα την ανάσα των ρωσικών υπηρεσιών πίσω τους, καθώς η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τον υπόγειο και βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στην εξάπλωση του φαινομένου της ισλαμικής τρομοκρατίας σε ρωσικό έδαφος, όταν επισήμως οι ηγέτες των δύο χωρών αγκαλιάζονταν ως φίλοι…

Βέλη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού…

Ρωσικά δίκτυα, που συνδέονται στενά με το Κρεμλίνο, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πληροφορίες που θέλουν την κατάρριψη του Su-24 να είναι «προσχεδιασμένη προβοκάτσια», όρο που πρώτος χρησιμοποίησε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Πήγαν, μάλιστα, τη συζήτηση μερικά βήματα πιο πέρα από το αναπάντητο ερώτημα του ρώσου ΥΠΕΞ προς τον τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, εάν, δηλαδή, υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση Άγκυρας – Ουάσιγκτον για το θέμα του ρωσικού βομβαρδιστικού. Το λαϊκό δίκτυο Lifenews, δεν αμφιβάλλει ότι οι σχετικές συνεννοήσεις έγιναν κατά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 μεταξύ Ομπάμα και Ερντογάν και επικαλείται ανώνυμες πηγές στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά και δημοσιεύματα του αραβικού και του κουρδικού Τύπου, που περισσότερο συντείνουν στη «δημιουργία κλίματος» παρά σε κλασική ειδησεογραφία.

Ποιος θα μπορούσε να θέλει να εμποδίσει μία διεθνή συνεννόηση στο όνομα της μάχης κατά της τρομοκρατίας με ενεργό ρόλο Ρωσίας και Γαλλίας και ποιος ενδιαφέρεται έντονα να «χαλάσει» την πολυετή προσέγγιση που έχει οικοδομηθεί μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, αλλά και Μόσχας – Καΐρου;
Πολλοί ρώσοι αναλυτές στρέφουν τα βέλη τους προς την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και ειδικά στο λόμπι των πολεμικών βιομηχανιών, που φαίνεται πως θέλουν πάση θυσία συνέχιση του χάους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αν όχι και μεγαλύτερη από τις υπάρχουσες θερμή σύγκρουση.

Το Κρεμλίνο δείχνει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις, σπεύδοντας, μάλιστα, να καλύψει τα «νώτα» του και αποκαθιστώντας το αντιτρομοκρατικό μέτωπο Ρωσίας – Αιγύπτου, που δείχνουν να ξεπερνούν γρήγορα την τραγική περιπέτεια της ανατίναξης του Α321 στο Σινά. Η ρωσική ηγεσία πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιμείνει στον «οικονομικό πόλεμο» με την Τουρκία, στον βαθμό που αυτός θα επαναφέρει στα ρωσικά θέρετρα του Σότσι και της Κριμαίας μερικά εκατομμύρια τουρίστες και θα πριμοδοτήσει την εσωτερική παραγωγή τροφίμων και ειδών ελαφράς βιομηχανίας που εισάγει σήμερα η Μόσχα από τούρκους παραγωγούς.

Ο ρώσος ηγέτης σκοπεύει προφανώς να μετατρέψει άλλη μία «διεθνή κρίση» σε μηχανισμό ανανέωσης και ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, όπως ακριβώς συνέβη και με τις κυρώσεις της Ε.Ε., που ευνόησαν υπερβολικά την τουρκική αγορά αλλά και αναγέννησαν ολόκληρους κλάδους της ρωσικής οικονομίας. Άλλωστε, η ισχυρή οικονομία είναι η καλύτερη ασπίδα για τη Ρωσία, που θα συνεχίσει αναμφίβολα να μας εκπλήσσει με τις αντοχές της στο εσωτερικό κα την ταχύτατη ανάκαμψή της στη διεθνή σκηνή.

ISIS – Τουρκία εις σάρκα μία

Ο Ερντογάν διαμαρτυρόταν έντονα τελευταία για τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον «αδελφών και συγγενών των Τούρκων», των Τουρκομάνων που ζουν στην περιοχή, τους οποίους υποτίθεται ότι προστατεύουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε συνεργασία με τα τοπικά αντάρτικα σώματα.

Αυτή η συμπαράσταση προς τους «δοκιμαζόμενους συγγενείς» σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το δυσανάλογα ισχυρό χτύπημα, την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού. Στην ουσία πρόκειται για μία εγκληματική ενέργεια της Άγκυρας σε βάρος της παγκόσμιας ειρήνης, μία ενέργεια που τορπιλίζει εν τη γενέσει της τη συμμαχία Δύσης – Ρωσίας κατά του ISIS. Γι αυτό, άλλωστε, η Άγκυρα πριν εκφράσει την λύπη της για το περιστατικό στη Μόσχα, έτρεξε κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, ως παλιόπαιδο που μόλις έκανε τη ζημιά τρέχει στον μπαμπά για να γλιτώσει την τιμωρία από τη μαμά. Γιατί μόνο με καλό μάτι δεν βλέπουν η Άγκυρα, ο νεοοθωμανιστής Ερντογάν και ο εμπνευστής του «στρατηγικού βάθους» Νταβούτογλου τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ισλαμοτρομοκρατίας.

Ο σχεδιασμός ώστε η Τουρκία να αναβαθμιστεί άμεσα από περιφερειακή σε κεντρική δύναμη δεν εξυπηρετείται το τελευταίο διάστημα, από τη στιγμή που η Ρωσία ενεπλάκη ενεργά στη συριακή κρίση, που το Παρίσι –μετά το τρομοκρατικό μπαράζ της 13ης Νοεμβρίου- ενισχύει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή αλλά και τις σχέσεις του με τη Μόσχα, που το Ισλαμικό Κράτος δίνει αγώνα επιβίωσης. Έτσι επιλέγει την πλήρη ταύτιση με το ISIS, όπως καταγγέλλουν οι ρώσοι, προκειμένου να διασφαλίσει τα γεωπολιτικά, διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα.

Η Μόσχα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί πλέον κανενός είδους συνεργασία με τζιχαντιστές. Σε αντίθετη περίπτωση η Άγκυρα θα καταταγεί οριστικά –και όχι μόνο φραστικά- μεταξύ των υποστηρικτών της τρομοκρατίας, όπως ανοιχτά λένε πλέον τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, καταγγέλλοντας τις υπόγειες διασυνδέσεις της οικογένειας Ερντογάν με το λαθρεμπόριο πετρελαίου και πετρελαιοειδών του ISIS.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 316


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]