Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Energean Force: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις για άντληση 30 εκατ. βαρελιών στον Πρίνο

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Μέσα στις επόμενες ημέρες πατιέται το κουμπί για την έναρξη του νέου γεωτρητικού προγράμματος της Energean Oil&Gas που έχει στόχο να αντλήσει διαπιστωμένα αποθέματα της τάξης των 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, την ύπαρξη των οποίων έχουν βεβαιώσει ανεξάρτητοι εκτιμητές. Κι αυτό σε μια συνολικά πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο πετρελαϊκών εξελίξεων στη χώρα, με το βλέμμα στραμμένο στη Δυτική Ελλάδα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα γεωτρήσεων στην ιστορία της μοναδικής παραγωγής πετρελαίου της χώρας, από το 1981 και μετά, οπότε ξεκίνησε η εκμετάλλευση. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν αγοραστεί το γεωτρύπανο Energean Force, το πλοίο υποστήριξης γεωτρήσεων Valiant Energy, ενώ έχουν προσληφθεί και 50 εργαζόμενοι, στη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση εντός της κρίσης. Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί 15 γεωτρήσεις και η αρχή γίνεται από την εξέδρα Alpha του Πρίνου, στην οποία είναι συνδεδεμένο το γεωτρύπανο και απ΄όπου θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερις γεωτρήσεις, αρχής γενομένης από το πηγάδι 8, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την αρχή του 2016. Στη συνέχεια, το γεωτρύπανο θα μετακινηθεί στην εξέδρα Beta, όπου έχουν προγραμματιστεί άλλες τρεις γεωτρήσεις, ενώ προς το τέλος της επόμενης χρονιάς το επίκεντρο των επιχειρήσεων θα μεταφερθεί στο ιδιαίτερα ελπιδοφόρο πετρελαϊκό πεδίο Εψιλον, όπου και έχουν καταγραφεί περίπου τα μισά από τα 30 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας.

Η πρώτη εξέδρα μετά το 1977

Οπως πληροφορoύμαστε, στο Εψιλον έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθεί νέα εξέδρα, εφόσον φυσικά ληφθούν όλες οι προβλεπόμενες άδειες από το Δημόσιο, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά το 1977 στον Πρίνο και, βεβαίως, συνολικά στη χώρα μας. Από το Εψιλον έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν επτά γεωτρήσεις, ενώ το πρόγραμμα που θα καλύψει όλη τη διετία ολοκληρώνεται με γεώτρηση στον βόρειο Πρίνο, όπου έχουν βεβαιωθεί περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 200 εκατ. δολαρίων, το οποίο έχει ως στόχο την αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα τουλάχιστον των 5.000 βαρελιών ημερησίως, προσδοκώντας ακόμα κα τα 10.000 βαρέλια, έναντι περίπου των 2.000 σήμερα. Οπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρείας, η αύξηση της παραγωγής είναι μονόδρομος για τη διασφάλιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, ειδικά σε περιόδους με πολύ χαμηλές τιμές πετρελαίου όπως η σημερινή. Η αύξηση της παραγωγής θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη ροή εσόδων προς το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο μαζί με τις εταιρείες δημόσιου συμφέροντος έχει εισπράξει πάνω από 110 εκατ. ευρώ, με επίκεντρο τη δραστηριοποίηση στον Πρίνο, από το 2008 και μετά.

Παράλληλα με το γεωτρητικό πρόγραμμα, θα εξελιχθεί και η ερμηνεία και, εν συνεχεία, η επεξεργασία των δεδομένων που αντλήθηκαν κατά την πρόσφατη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών, οι οποίες κάλυψαν περί τα 340 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newmoney.gr, η ερμηνεία και η επεξεργασία των συγκεκριμένων στοιχείων είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο για την αποτελεσματική υλοποίηση του γεωτρητικού προγράμματος, αλλά και για την αξιολόγηση των νέων ερευνητικών στόχων που έχουν εντοπιστεί από το δυναμικό γεωφυσικών και γεωλόγων της εταιρείας στη διάρκεια της οκταετίας κατά την οποία λειτουργούν οι εγκαταστάσεις του Πρίνου.

«Η λεκάνη του Πρίνου εκτιμάται ότι διαθέτει περί τα 350 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία έχουν ήδη παραχθεί, συνολικά από το 1981, περίπου 110 εκατομμύρια», εξηγούν στελέχη της εταιρείας.

«Είναι απολύτως εφικτός στόχος, με βάση τη γεωλογία του Πρίνου αλλά και τα διεθνώς ισχύοντα, να παραχθούν συνολικά τουλάχιστον τα μισά από τα εκτιμώμενα κοιτάσματα. Εχουμε τα 30 εκατομμύρια βαρέλια που είναι βεβαιωμένα και για τα οποία γίνονται οι νέες γεωτρήσεις, έχουμε και περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια τα οποία είναι δυνητικά αποθέματα, για την επιβεβαίωση και την άντληση των οποίων επίσης εργαζόμαστε. Ωστόσο, οι σεισμικές έρευνες είναι πιθανό να μας δείξουν ότι υπάρχει πρόσθετο δυναμικό!

Χρειάζεται δουλειά σε βάθος, υπομονή και συνεχής αξιολόγηση δεδομένων, αλλά αν στο μέλλον μπορέσουμε να πάρουμε πετρέλαιο από στόχους όπως οι Μαριές, ο Καζαβίτης, το Ομικρον, το Θήτα και ο Αθως, αναμφίβολα αυτό θα σημαίνει ότι η ιστορία των πετρελαίων της Καβάλας και η απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων θα έχουν διασφαλιστεί για δεκαετίες ακόμη», λένε χαρακτηριστικά.

Στο επίκεντρο η Δυτική Ελλάδα

Ο έτερος πόλος όπου διαδραματίζονται αυτή την περίοδο εξελίξεις σχετικά με το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό της χώρας είναι η Δυτική Ελλάδα. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αεροβαρυτική έρευνα (AGG - Airborne Gravity Gradiometry) στην περιοχή της παραχώρησης των Ιωαννίνων. Μέσω της έρευνας θα αποκτηθούν ταυτόχρονα αερομαγνητικά δεδομένα και θα αποτυπωθεί με υψηλή ευκρίνεια το ανάγλυφο του εδάφους. Τελικός στόχος είναι να εντοπιστούν πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος για έρευνα υδρογονανθράκων εν όψει της διενέργειας σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων (2D) που προγραμματίζεται για το επόμενο έτος.

Παράλληλα με την από αέρος έρευνα, συνεργεία της Energean συλλέγουν και καταγράφουν στοιχεία από τις εμφανίσεις πετρελαίου στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα δύσκολη και ιδιόμορφη γεωλογία. Η συγκεκριμένη ερευνητική διαδικασία προσφέρει πολύτιμη γνώση για την περιοχή των Ιωαννίνων και προφανώς θα παίξει ρόλο στον προσδιορισμό των τελικών περιοχών-στόχων για τις σεισμικές έρευνες και εν συνεχεία για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, η οποία προσδιορίζεται μετά την παρέλευση μιας τριετίας. Επιπλέον, αντλούνται πολύ χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για τις δύο χερσαίες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Αρτας/Πρέβεζας για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις οποίες έχει ενδιαφερθεί η εταιρεία όσο και για το θαλάσσιο κοίτασμα του Κατάκολου.

Στο Κατάκολο αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η βασική μελέτη καταγραφής της κατάστασης της περιοχής (baseline survey), ενώ αξιολογούνται τα διαθέσιμα δεδομένα από παλαιότερες έρευνες.

Το συγκεκριμένο μικρό, με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, κοίτασμα μπορεί να αποδειχθεί κλειδί συνολικά για την ανάπτυξη του πιθανού δυναμικού υδρογονανθράκων, καθώς εφόσον αποδειχθεί οικονομικά εκμεταλλεύσιμο, η διεξαγωγή γεώτρησης τοποθετείται τον μεθεπόμενο χειμώνα, με την έναρξη παραγωγής να ακολουθεί. Αν όλα, δηλαδή, προχωρήσουν με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, το Κατάκολο θα είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που θα δώσει νέα παραγωγή πετρελαίου μετά τον κόλπο της Καβάλας.

Πηγή NewMoney


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]