Η συνωμοσία της ΕΛΣΤΑΤ
Μπλόκο της Δικαιοσύνης στο «κουκούλωμα»
Προκλητική ανακοίνωση Παπανδρέου
Την ύστατη ώρα εμποδίστηκε η αρχειοθέτηση της υπόθεσης για την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009. Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με βούλευμα διατάσσει την περαιτέρω διερεύνησή της, πηγαίνοντας «κόντρα» στις εισηγήσεις του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών, αλλά και στην ειδική ανακρίτρια που είχε αναλάβει την υπόθεση, Ελένη Πεδιαδίτη.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκε το σκάνδαλο του «κουκουλώματος» της υπόθεσης –εξέλιξη που θα αμαύρωνε την εικόνα της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών-, γύρω από την οποία εξακολουθεί να περιδινείται το πολιτικό σύστημα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, υπενθύμισε τη δέσμευση Σαμαρά για «μία Εξεταστική, για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα, ζητώντας από τον Αντώνη Σαμαρά να τοποθετηθεί για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Από τους Πεπόνη – Μουζακίτη στο… αρχείο
Τον Σεπτέμβριο του 2011 οι καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ και καθηγήτριας Οικονομετρίας κυρίας Ζωής Γεωργαντά για «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων που φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009, με αποτέλεσμα η χώρα να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης, έπεσαν σαν βόμβα.
«Κάποιοι ήθελαν να μας βάλουν στο ΔΝΤ», έλεγε τότε η κυρία Γεωργαντά, η οποία μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. της Ανεξάρτητης Αρχής, ανάμεσά τους και ο πρώην αντιπρόεδρός της Νικόλαος Λογοθέτης, αποπέμφθηκαν εν μία νυκτί.
«Το έλλειμμα το αυξήσαμε μόνοι μας προκειμένου να το εμφανίσουμε μεγαλύτερο από της Ιρλανδίας, μας το επέβαλαν κι εμείς το δεχτήκαμε», συμπλήρωσε η κυρία Γεωργαντά. Οι τρόποι και οι μεθοδεύσεις στη διόγκωση του ελλείμματος αποκαλύπτονταν σταδιακά, όπως και ο ρόλος των πρωταγωνιστών εκείνης τα περιόδου στα οικονομικά της χώρας.
Στις καταγγελίες των πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ προστίθεντο και σχετικές δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών και αξιωματούχων. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης, έγραφε ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να δεχτεί πρωτοβουλίες που οδήγησαν στην διόγκωση του χρέους, τοποθέτηση που αποκάλυψε στη Βουλή ο τότε βουλευτής και σημερινός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φούσκωσε εσκεμμένα το έλλειμμα του 2009 κατά 10 δισ. ευρώ για να καλύψει την απάτη του προεκλογικού «λεφτά υπάρχουν» και για να συκοφαντήσει τη Νέα Δημοκρατία. Η εκτόξευση του ελλείμματος στο 15,4% (σ.σ.: κατέληξε στο 15,8%) οφείλεται στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και όχι σε δήθεν «κρυφά ελλείμματα» του παρελθόντος», δήλωνε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011 ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.
Χαρακτηριστική όσο και λεπτομερής ήταν η άποψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πλέον, Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με το πρακτικό της Βουλής, της 14ης Δεκεμβρίου 2010, ως τότε πρόεδρος του ΙΟΒΕ, αναφερόμενος στη διόγκωση του ελλείμματος δήλωνε:
«Έχω κι εγώ πολλά ερωτηματικά. Η κάθε χώρα χρησιμοποιεί το Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών και τις «γκρίζες ζώνες» προς όφελός της. Εδώ δεν ωφελεί να πας να κάνεις το «καλό παιδί», γιατί όταν οι άλλοι μετακινούν τα γκολπόστ, εσύ θα φας γκολ! Έκανα το ερώτημα αν το BBC ή η France Telecom είναι στ Γενική Κυβέρνηση και δεν έχω πάρει απάντηση. Νομίζω ότι δεν ήταν πολύ σοφό αυτό που έγινε, όπως έγινε. Η Γερμανία έβγαλε τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ της εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ και η Γαλλία πέρασε το κόστος του Ασφαλιστκού στη France Telecom”.
Η εμπλοκή της Δικαιοσύνης
Κάτι σάπιο υπήρχε στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, πράγμα που προκάλεσε την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη στις αρχές του 2012. Οι δύο εισαγγελείς ζήτησαν την αποστολή της δικογραφίας για την ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή, με σκοπό να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Τον Ιανουάριο του 2013 η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και δύο μελών της διοίκησης για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου.
Στη διάρκεια της κύριας ανάκρισης αρχίζουν τα περίεργα. Η κυρία Πεδιαδίτη δεν καλεί τον κ. Γεωργίου, ως κατηγορούμενο, ενώ, όπως υποστηρίζει η κυρία Γεωργαντά, τον Αύγουστο του 2013 «το πόρισμα και η αναφορά των οικονομικών εισαγγελέων, που είναι μέσα στη δικογραφία και είναι νομικά και επιστημονικά θεμελιωμένα, δεν αναφέρονται από την ανακρίτρια, αλλά στηρίζεται στις καταθέσεις μαρτύρων που είναι ή ήταν κυβερνητικοί παράγοντες: του Παπανδρέου, του Παπακωνσταντίνου, του Προβόπουλου, του Στουρνάρα, του Ράπανου».
Τους χειρισμούς της ανακρίτριας αντιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Γιάννης Αδαμόπουλος, που απέστειλε αναφορά στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Κολιοκώστα, την οποία διαβίβασε με τη σειρά του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, με αποτέλεσμα να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος της ειδικής ανακρίτριας.
Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, η πρόταση του εισαγγελέα που χειρίστηκε την υπόθεση προς το Συμβούλιο Εφετών ήταν ότι δεν στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 και όλα έδειχναν ότι η υπόθεση έπαιρνε τον δρόμο της προς το αρχείο.
Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, καλώντας ως κατηγορούμενο τον πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου.
Απύθμενο θράσος
Παράλληλα με την δικαστική εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ζήτησε με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό την σύσταση Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και ήδη υπόδικο Γ. Παπακωνσταντίνου, τον σημερινό πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και επίσης υπόδικο κ. Γεωργίου, που οδήγησαν στην είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης», σημειώνει ο κ. Καμμένος, για να έρθει η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, κυρίας Βούλτεψη, η οποία, σημειωτέον, είχε καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς για την υπόθεση της αλλοίωσης των στοιχείων, ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μία Εξεταστική Επιτροπή…
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης και από το κοσμοπολίτικο νησί των Σπετσών, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέδωσε προκλητική ανακοίνωση, ζητώντας από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να τοποθετηθούν για τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2009.
Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλλον δεν έχει κατανοήσει ακόμα ότι έγιναν αλχημείες ώστε να παραδοθεί η χώρα στην αγκαλιά της τρόικας, αφού στην ανακοίνωσή του επικαλείται τη Eurostat, που για πρώτη φορά αποδέχτηκε ως αληθή τα στοιχεία της Ελλάδας.
Την Eurostat, της οποίας ο επικεφαλής, Γερμανός Βάλτερ Ραντερμάχερ, καταγγέλλεται ότι παρενέβη στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ώστε να αλλάξουν τα στοιχεία, να παυθούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, να εκτοξευτεί τα έλλειμμα και να αναλάβει την κηδεμονία της χώρας μας η κυβέρνηση της δικής του χώρας.
Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 248
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...