A. Τσίπρας: «Το μνημόνιο θα τελειώσει το βράδυ των εκλογών»
Σε μία θεαματική αποσαφήνιση των θέσεων και προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο, στην περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει, προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, μετά τις αντιδράσεις και τις συγχύσεις, που προκάλεσε η προ ημερών αποστροφή του περί «αναστολής» του προγράμματος.
Μιλώντας στην ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών ο κ. Τσίπρας απέδωσε τη σύγχυση στη «διαρκή προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων, παίζοντας με τις λέξεις, να διαμορφώσουν αμφιβολίες για τις προθέσεις μας», που είναι όμως, όπως είπε «άδικος κόπος» και ξεκαθάρισε ότι «το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας». Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι «όλοι σε αυτόν το τόπο γνωρίζουν και καταλαβαίνουν ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι δυο έννοιες ασύμβατες» και σημείωσε ότι «το μεγάλο ερώτημα για όλους είναι: ποιο είναι το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή. Και εκεί πρέπει να ανοίξει η συζήτηση».
Κατά τον κ. Τσίπρα «όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια όλων εκείνων που δεν έχουν ούτε την ικανότητα αλλά ούτε και τη τόλμη να σχεδιάσουν το αύριο, γιατί μοναδικό τους σχέδιο είναι οι εντολές της τρόικα και μοναδικό ουσιαστικό που γνωρίζουν να τοποθετούν δίπλα στη λέξη μνημόνιο είναι η εφαρμογή. Και μάλιστα τυφλή και πειθήνια εφαρμογή».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ισχυρή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγάλει τη χώρα από την περιπέτεια του Μνημονίου και να «αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Σε συντονισμό με κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου. Αλλά όχι μόνον». Στόχος είπε, είναι να «μετατρέψουμε την Ελλάδα από εντολοδόχο αποφάσεων τρίτων, σε πολιτικά ισότιμο εταίρο και ουσιαστικό συμμέτοχο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων».
Παρουσιάζοντας δε το σχέδιό του για τη μεταμνημονιακή εποχή, παρέθεσε πέντε μεγάλες, άμεσες πρωτοβουλίες, με στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας:
1. Αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.
2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.
4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας.
5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «ο απεγκλωβισμός της χώρας από το καταστροφικό Μνημόνιο πρέπει να συνοδευτεί με τρεις κρίσιμες επιλογές για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ι) Τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
ΙΙ) Ο αναπροσανατολισμός των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και η ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
ΙΙΙ) Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη μίας νέας επιχειρηματικότητας, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες προτάσεις όπως η εση επαναφορά του ΦΠΑ 3%, για να ανακοπεί η εξελισσόμενη καταστροφή ενός ολόκληρου κλάδου και η αυτοϋπονόμευση ενός σημαντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας: Του τουρισμού.
Αναφερόμενος στ παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα «ανακεφαλαιοποιημένο και υγιές τραπεζικό σύστημα υπο κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο. Τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτικό εργαλείο της ανασυγκρότησης της χώρας». Κατέστησε δε υπόλογη την κυβέρνηση «γιατί καθυστέρησε την ανακεφαλαιοποίηση», ενώ την κατηγόρησε ότι «κοροϊδεύει τους δανειολήπτες».
Τι καλά που θα ήταν αν μπορούσαμε να τον πιστέψουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφή