Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρω-έκρηξη: Ενισχύονται οι υποψίες ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου "ίσως αναγκαστεί να τρενάρει τις εκλογές"



Ο φόβος της ελληνικής χρεοκοπίας κάνει την ΕΕ να υιοθετεί "αμείλικτη" στάση έναντι της Ελλάδας

Βρετανικό ιστολόγιο The Slog
27 Απριλίου 2012

Εδώ και μια εβδομάδα, το ιστολόγιο The Slog έχει σχολιάσει αρκετές φορές τις δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τις οποίες έχει επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι "δύο κόμματα δεν φτάνουν" για κυβέρνηση συνεργασίας. "Το 50% του εκλογικού σώματος είναι το ελάχιστο για να υπάρξει λαϊκή νομιμοποίηση", τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα newsit . Στις 26/04 αναρτήσαμε άρθρο που αφορά τις ανησυχίες των Βρυξελλών και του Βερολίνου για νίκη των αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ένα χθεσινό δημοσίευμα, πάλι από την ιστοσελίδα newsit, μας πληροφόρησε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι "τρέμουν" για μη ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Μετά από αυτά, δεν υπάρχει πλέον κανένας πολιτικά συνειδητοποιημένος Έλληνας που να μην έχει αρχίσει να φοβάται για τα χειρότερα.

Και ενώ οι γεωπολιτικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις εκλογές στην Ελλάδα και τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένοι, τις τελευταίες 72 ώρες έχει προκύψει μια νέα σημαντική εξέλιξη. Όλα δείχνουν ότι ο γαλλογερμανικός άξονας έχει επιστρέψει στην υιοθέτηση μιας σκληρής γραμμής όσον αφορά την Ελλάδα, αξιώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σωθεί από μόνη της... αλλά και ότι πάνω απ' όλα, θα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ! Με λίγα λόγια, υιοθετεί μια στάση που βρίσκεται στον αντίποδα της επιθυμίας της Ουάσιγκτον να δει την Ελλάδα "ακρωτηριασμένη", λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί κίνδυνο για το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Ο βασικός παράγοντας φαίνεται, για άλλη μια φορά, να είναι η όλο και πιο σαφής ένδειξη στους κύκλους των κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο ότι αρκετές από τις τράπεζες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ (κυρίως οι γαλλικές) εξακολουθούν να είναι πολύ ανίσχυρες για να επιβιώσουν στην περίπτωση μιας ακατάστατης ελληνικής χρεοκοπίας.

Αν και το γεγονός αυτό μοιάζει να διέφυγε από πολλούς "απόφοιτους" της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μάαστριχτ, επιβεβαιώθηκε με δραματικό τρόπο χθες, όταν ο Επίτροπος της ΕΕ, Φινλανδός Olli Rehn (δεξιά) ανακάλεσε με τον πιο αυταρχικό τρόπο την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την εισαγωγή "ρήτρας δραχμής" σε όλες τις νέες δανειακές συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες. Οι ρήτρες είχαν στόχο την προστασία της ΕΤΕπ, παρέχοντας δυνατότητες αντιστάθμισης στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή μιας γενικής κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό πλέον αντιπροσωπεύει σαφώς "έγκλημα σκέψης", όπως έγραφε στο μυθιστόρημα του "1984" ο Όργουελ. Ο Φινλανδός Επίτροπος μίλησε για "γραφειοκρατικούς" όρους και χαρακτήρισε την πρόθεση της ΕΤΕπ να τους επιβάλει ως "ατυχή και ακατανόητη". Είναι σαν να παραδέχθηκε με μισόλογα ότι η κατάρρευση είναι γεγονός. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες ανησυχητικές ενδείξεις που έρχονται να συμπληρώσουν την εφιαλτική εικόνα, και προέρχονται από την ίδια την Ελλάδα.

Επικίνδυνα παιχνίδια σε μία Δημοκρατία που έχει σταματήσει να λειτουργεί

Η αγγλόφωνη αθηναϊκή εφημερίδα Αthens News ανέφερε αργά χθες (Πέμπτη) ότι, για κάποιο ανεξήγητο μέχρι στιγμής λόγο, οι "κοινές υπουργικές αποφάσεις" που απαιτούνται για την συγκρότηση των δικαστικών αντιπροσώπων και την ανάθεση των καθηκόντων τους σε όλη την Ελλάδα δεν είχε ακόμη εκδοθεί. Η αρμόδια ομοσπονδία - η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας - δήλωσε ότι υπάρχει τώρα ένα "ορατό ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στην προετοιμασία και διεξαγωγή των εκλογών".

"Ακόμη και στην Ελλάδα", σχολίασε ένας Έλληνας πληροφοριοδότης του ιστολογίου μας σήμερα το πρωί, "αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν - τουλάχιστον όχι όσο ζω. Προφανώς έχουμε τις αμφιβολίες μας σχετικά με το γιατί αυτή η απίστευτα σημαντική διαδικασία δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Δεν υπάρχει δικαιολογία, όσο κραυγαλέα και αν είναι, που αυτά τα άτομα δεν θα επικαλεστούν. Θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την εξουσία που ασκούν επάνω μας".

32 πολιτικά κόμματα έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί ως "δημοκρατικά" ώστε να λάβουν μέρος στις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για την 6η Μαΐου ..... σε μια εβδομάδα ακριβώς από αύριο. Και είναι ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός των κομμάτων και οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που έχουν τρομάξει από κοινού στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο σε βαθμό ώστε να αναρωτιούνται αν το αποτέλεσμα μπορεί να είναι (όπως θα έλεγαν στο αρχηγείο της ΕΕ) "λάθος". Ορισμένοι επίδοξοι Έλληνες πολιτικοί φοβούνται ότι οι Βρυξέλλες εργάζονται παρασκηνιακά, έτοιμες να υπονομεύσουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες τους. (Η κατάσταση όσον αφορά το δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο στην Ιρλανδία προκαλεί παρόμοιες ανησυχίες: οι πολιτικοί υπέρ του Eurogroup χάνoυν έδαφος, και ένα 37% του εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο).

Για άλλη μια φορά, η πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωστών και σχολιαστών του ιστολογίου μας, που τους αποκαλούμε Sloggers, θεωρούν υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί την μαριονέτα της τρόικας που ακούει στο όνομα Βενιζέλος. Χθες το βράδυ λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις εξής πληροφορίες από συνεργάτες του ιστολογίου μας στην Αθήνα:

"Πρώτα απ 'όλα υπάρχει ένας συνεχής φόβος, που αυτή τη στιγμή είναι αντικείμενο συζητήσεων από αρκετά κόμματα, ότι θα υπάρξει νοθεία στις επερχόμενες εκλογές. Κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ (της αριστεράς), και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (της κεντροδεξιάς), καθώς και άλλα, μιλούν ανοιχτά για ένα τέτοιο σενάριο. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αμφιβολίες για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας, όσο οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου παραμένουν στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ κανονικά όφειλαν να είχαν αντικατασταθεί από πρόσωπα κοινώς αποδεκτά πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό - και ίσως να αποτελεί προϊόν των ίδιων φόβων - ότι η Ρωσία έχει επισήμως ζητήσει την παρουσία Ρώσων παρατηρητών κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Είμαι 45 ετών και δεν θυμάμαι καμιά τέτοια περίπτωση στο παρελθόν".

(Το όνομα του αποστολέα του ηλεκτρονικού μηνύματος δεν θα το αποκαλύψουμε για ευνόητους λόγους.)

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα αναφέρεται επίσης:

"Χθες η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο υποστηρίζεται ότι ένας υποψήφιος με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν στoν κατάλογο μισθοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν πλαστά τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την πλευρά της εφημερίδας και τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μήνυση κατά πάσα πιθανότητα.... Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων το βράδυ της 6ης Μαΐου, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων ψηφοφόρων".

Διαισθάνεται κανείς, επομένως, ότι μέσα από το όλο φάσμα αυτών των πληροφοριών και παρατηρήσεων, ειδικά οι Αθηναίοι φοβούνται ότι θα υπάρξουν "βρώμικα" κόλπα και παρεμβάσεις όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ρωσικό αίτημα προκαλεί ιδιαίτερους προβληματισμούς - και μπορεί να είναι τελικά αβάσιμη η φήμη - αλλά η επαγρύπνηση των ευρωκρατών στις Βρυξέλλες και ο τρόπος που παρακολουθούν τις εξελίξεις εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

"Φυσικά, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, "αλλά περιορίζοντας τις περιττές δημόσιες δαπάνες, και όχι πετσοκόβοντας τις συντάξεις, πράγμα που θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση". Ο αρχηγός της Ν.Δ. υποσχέθηκε να διορθώσει τα κακώς κείμενα των μέτρων λιτότητας που έχουν συμβάλει στις καταστροφικές οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Η ανεργία κατά το τρέχον έτος αναμένεται να ξεπεράσει το 20%, ενώ πάνω από 50% των πολιτών κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πηγές στις Βρυξέλλες ότι ο Σαμαράς βρίσκεται στο επίκεντρο της καχυποψίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O φόβος των Βρυξελλών παραμένει - και σας το αποκαλύπτουμε για πρώτη φορά από αυτό το ιστολόγιο - ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα σχηματίσει έναν αντιμνημονιακό συνασπισμό με τη βοήθεια κάποιων απροσδόκητα δημοφιλών ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων.

Όλοι όσοι κοιτούν με καχυποψία τον υποβόσκοντα φασισμό των νέων αυτών "φυντανιών" θα πρέπει να παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα τις εξελίξεις.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

10 σχόλια :

  1. Τα νούμερα δεν τους βγαίνουν. Ούτε ακόμη και με τα "μπαλώματα"-απο-κόμματα. Πάντως, βρόμικο χρήμα διαθέτει άφθονο η ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα και, κάτω από το τραπέζι, θα ανοίξουν πολλές τσέπες για να πέσει μέσα.

    Αχ, καΙ να άδειαζαν (οι κάλπες και οι μαύρες τσέπες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωστε φοβουνται τον σαμαρα ;
    Η Τελευταια παραγραφος σε ξεσκεπασε .
    Εκλογες σε σκλαβωμενα κρατη , ειναι κενου περιεχομενου και 100% νοθευμενες .
    Κοινος νους . Και δεν περιμενουμε ΚΑΝΕΝΑΝ δυτικο μαλακα και αχυρανθρωπο να μας το πει , με υπονοουμενα .
    Ξερουμε ακομη οτι εχουν εδω και καιρο ετοιμαση την εισοδο στο χαος και την αναρχια , σε περιπτωση που δεν σκυψουμε . ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ , οποτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολλοι κρεμαστηκαν απ τα αρχη,Δια μας.
    η τα κοβουμε και πεφτουνε,η τα τιναζουμε καλα.
    να τ αφησουμε ετσι δεν λεει..θα κρεμασουνε.
    καλυτερα να τους κρεμασουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ ανώνυμε, στο άρθρο αυτό καταγράφουμε γεγονότα και όχι μύχιες σκέψεις και κομματικές πεποιθήσεις. Διάβασε καλύτερα την παράγραφο και θα δεις ότι σαφέστατα αναγράφεται πως "O φόβος των Βρυξελλών παραμένει - και σας το αποκαλύπτουμε για πρώτη φορά από αυτό το ιστολόγιο - ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα σχηματίσει έναν αντιμνημονιακό συνασπισμό με τη βοήθεια κάποιων απροσδόκητα δημοφιλών ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων". Δηλαδή, δεν αποτελεί δική μας ελπίδα, φόβο ή οτιδήποτε άλλο. Κατάλαβες; Οπότε μην βιάζεσαι να αναφέρεσαι σε "ξεσκεπάσματα". Το ιστολόγιο έχει τοποθετηθεί πολιτικά και δεν συνάδει με την λογική(;) και τις πρακτικές του Σαμαρά. Ευχαριστώ για την κατανόηση στο υπέρογκο της απάντησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγνωμη Κων/νε που βιαστηκα .
    Δεν θα το ξανακανω και δεν θα σου κλεψω χρονο να απαντας σε αβασιμες κατηγοριες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να το ξανακάνεις. Έτσι ο διάλογος γίνεται γόνιμος, μέσα από τις αποσαφηνίσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το εχω ξαναγραψει και θα το ξαναγραψω,το "the slog" δεν ειναι εγκυρο μεσο για την ενημερωση μας,ο εγγλεζος αργοσχολος που το εχει το χει καψει εντελως απο τους μπαφους που πινει,δειτε και την ονομασια του για να καταλαβετε περι ου ο λογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το σχέδιο ξεπουλήματος πρέπει να συνεχιστεί αλλά δεν τους βγαίνουν τα κουκιά με τίποτα. Θρίλερ η υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 5:23 μμ, τι ξέρεις ακριβώς για το Slog που εμείς δεν το ξέρουμε; Πες μας το κι εμάς να ενημερωθούμε. Γιατί αυτά που έχει αποκαλύψει τους τελευταίους δύο μήνες έχουν στείλει πολλούς δημοσιογράφους εδώ αδιάβαστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mαφιόζοι δεν θα σας περάσει. Ότι κωλοτούμπες και να κάνετε θα σας πάρουμε χαμπάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]