Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεβαίνουν πάλι τα spreads - Tι συμβαίνει;

  • Πιθανότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης σε 1-2 εβδομάδες εκτιμά η Fitch
To spread όχι μόνο δεν αποκλιμακώθηκε αλλά συνεχίζει ανοδικά και σήμερα, έχοντας φτάσει στις 384 μονάδες βάσης (!), υπενθυμίζοντας με μείζονα τρόπο ότι ο δρόμος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος σε ότι αφορά την τιθάσευση του κόστους δανεισμού. Παράλληλα, δε λείπουν οι νέες εκθέσεις και αναλύσεις από διεθνείς οίκους που συνεχίζουν να επισημαίνουν τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας, μη αφήνοντας το «σύστημα» να πάρει ανάσα.
Χθες ήταν η απειλή για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος από τη Moody’s, αλλά και οι αιτιάσεις… γενικού προβληματισμού από οίκους όπως η Citigroup, ενώ σήμερα ήρθε η Goldman Sachs να υποβαθμίσει - εκ νέου - τις τράπεζες.
Nomura: «Οι βασικοί λόγοι που διατηρούνται οι πιέσεις στα ομόλογα»
Η μεταβλητότητα στις τιμές ομολόγων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πιθανόν να επιμείνει καθώς διατηρούνται τα ερωτηματικά πως τα μέλη της Ευρωζώνης θα χρηματοδοτήσουν το ελληνικό σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Nomura International.
«Η μεταβλητότητα της αγοράς φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, όχι μόνο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας σε σχέση με τη διάσωση, αλλά επίσης λόγω της αβεβαιότητας για επιπλέον έκδοση ομολόγων που πιθανόν να χρειαστεί να κάνουν οι χώρες ώστε να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα», γράφουν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του Guy Mandy. «Η αγορά θα παραμείνει ανικανοποίητη και πιθανόν να τεστάρει τη συνεκτικότητα των χωρών μελών στις προσπάθειες τους να παρέχουν τη διάσωση μέσα απ’ τη διατήρηση της πίεσης στα ελληνικά ομόλογα», συμπληρώνουν.
«Ένα σημαντικό ερώτημα παραμένει», γράφουν. «Υπάρχει ένα σχέδιο για τις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες εάν οι πιέσεις της αγοράς φύγουν απ’ την Ελλάδα και στραφούν αλλού; Μέχρι τώρα, οι υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες έχουν παραμείνει σχετικά ανεπηρέαστες απ’ την ελληνική κρίση. Παρ’ όλα αυτά τα spreads αυξήθηκαν χθες».
Fitch: Σε 1-2 εβδομάδες η ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας, πιθανότητα το junk για την Ελλάδα
Η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το μηχανισμό βοήθειας των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στις επόμενες δύο εβδομάδες, εκτίμησε ο αναλυτής της Fitch, Chris Pryce, μιλώντας στο Bloomberg.
«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουν μέχρι το σημείο που να τους δούμε να αποτυγχάνουν στην αγορά», είπε ο Pryce. «Θα προτιμήσουν να πάνε στην ΕΕ. Μπορεί να γίνει σε μια ή δύο εβδομάδες. Δεν νομίζω ότι θα αφήσουν τα πράγματα πολύ περισσότερο».
Υπενθυμίζεται ότι η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, στο ΒΒΒ- στις 9 Απριλίου. Η υποβάθμιση στην κατηγορία junk, από την οποία η χώρα απέχει μόλις μία βαθμίδα, είναι πιθανή εάν η χώρα δεν εφαρμόσει το δημοσιονομικό της σχέδιο, είπε ο Pryce.
«Είναι εφικτό για την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα, όπως σχεδιάζει. Προφανώς δεν θα είναι εύκολο, όμως, δεν περιμένουμε μία πολύ μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα. Η πτώση του ΑΕΠ αναμένεται ανάμεσα στο 2% και το 3% για φέτος και το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί σε ένα ή δύο χρόνια. Σε σύγκριση με αυτό που βίωσαν άλλες χώρες σε ύφεση, αυτό είναι σχετικά ήπιο», εξηγεί.
Εξάλλου, έχοντας εξασφαλίσει το πακέτο βοήθειας, η κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει να ανησυχεί για τον δανεισμό και να εστιάσει στην προσπάθεια της μείωσης του ελλείμματος. «Το πρόγραμμα βοήθειας έχει ξεδιαλύνει μέρος από την αβεβαιότητα. Είχαμε ανησυχίες για το εάν η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια της αναχρηματοδότησης του Απριλίου και του Μαΐου. Τώρα ξέρουμε ότι μπορεί. Η αξιολόγησή μας θα εστιάσει περισσότερο στο τι μπορεί να συμβεί τον επόμενο χρόνο και αργότερα».
Ο Pryce εκτιμά ότι θα διατηρήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σταθερή στους επόμενους μήνες, όμως, δεν αποκλείει την περαιτέρω υποβάθμιση. «Δεν περιμένω καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης να αξιολογηθεί στο επίπεδο junk, με την πιθανή εξαίρεση της Ελλάδας. Αυτό δεν είναι πιθανό βραχυπρόθεσμα».
Η βοήθεια στην Ελλάδα μπορεί να φθάσει τα 90 δισ. ευρώ γράφει η Handelsblatt, είναι φήμες λέει η Κομισιόν
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αποκλείουν την ανάγκη χρηματοδότησης συνολικού ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια για να βοηθηθεί η Ελλάδα, ποσό κατά πολύ υψηλότερο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε την Κυριακή, γράφει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Πρόκειται για φήμες, απαντά η Κομισιόν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα 30 δισ. ευρώ δεν αποτελούν παρά "ένα πρώτο βήμα" και το τελικό ποσό μπορεί να είναι "τουλάχιστον δύο φορές πιο υψηλό". "Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το συνολικό ύψος της πίστωσης να φτάσει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ", προσθέτει η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σε περίπτωση παρατεταμένης βοήθειας προς την Ελλάδα, ο λογαριασμός για τη Γερμανία, η οποία θα καταβάλει τα περισσότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι κατά πολύ υψηλότερος των 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζει η εφημερίδα.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]