Ποιές είναι οι επιδιώξεις της Τουρκίας;
Η σκληρή, ανυποχώρητη, επιθετική, απαιτητική, εκβιαστική στάση της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι να δώσει τα αποτελέσματα που επιθυμούν οι γείτονές μας.
Η διαδικασία των «διερευνητικών επαφών» κινδυνεύει να εκτραπεί σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για το καθεστώς του Αιγαίου, όπως επιθυμεί η Τουρκία.
Η Τουρκία δεν έκρυψε ποτέ ότι θεωρεί τη διαδικασία αυτή ως μέσο για επίλυση «όλων των προβλημάτων» του Αιγαίου και όχι απλώς της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας όπως επιμένει η Αθήνα. Την ίδια ώρα, η εσωτερική κρίση στη Τουρκία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, περί αλλαγής της τουρκικής στάσεως.
Τα θέματα που θέτει η Τουρκία συνοψίζονται ως εξής:
Τα θέματα που θέτει η Τουρκία συνοψίζονται ως εξής:
Πρώτον, η Τουρκία θέτει ως προϋπόθεση για την ουσιαστική συζήτηση την αποδοχή από την Ελλάδα της ύπαρξης περισσότερων της μίας διαφορών στο Αιγαίο.
Δεύτερον, απαιτείται η αναγνώριση από την Ελλάδα ύπαρξης ζητήματος «γκρίζων ζωνών» και συγκατάθεσή της για παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο ν’ αποφανθεί για την κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, που ανήκουν βεβαίως στην Ελλάδα.
Τρίτον, η Τουρκία απαιτεί την εκ των προτέρων δέσμευση για «ευθυγράμμιση» του εναέριου χώρου (που σημαίνει σε πολλά σημεία περιορισμό του), χωρίς να είναι ορατό το οποιοδήποτε αντάλλαγμα για κάτι τέτοιο. Επίσης, το τίμημα που απαιτεί η Άγκυρα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι η απεμπόληση από την Ελλάδα κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ζητείται, μάλιστα, η απεμπόληση κυριαρχικών ή δικαιοδοτικών δικαιωμάτων (ακόμη και όσων προκύψουν στο μέλλον) με ειδική πρόβλεψη και στο ελληνικό Σύνταγμα.Η ειδική αναφορά που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά το γνωστό θέμα του Καστελόριζου, το οποίο η τουρκική πλευρά θέλει να εξαιρέσει από τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό το ερώτημα που τίθεται σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και σε ποιο βαθμό να ασκήσει έστω και μερικώς ή επιλεκτικώς το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων της. Να υπενθυμίσουμε ότι για το ζήτημα αυτό η Τουρκία απείλησε την Ελλάδα με «casus belli».
Κατά τα άλλα οι Τούρκοι «γιόρτασαν» την επέτειο της καταρρίψεως του αεροσκάφους του ήρωα πιλότου Ηλιάκη Κωνσταντίνου, με προκλητικότατες υπερπτήσεις σε Ελληνικά νησιά.
Κατά τα άλλα οι Τούρκοι «γιόρτασαν» την επέτειο της καταρρίψεως του αεροσκάφους του ήρωα πιλότου Ηλιάκη Κωνσταντίνου, με προκλητικότατες υπερπτήσεις σε Ελληνικά νησιά.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...