Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μια ανίερη συμμαχία του Βορρά



Το «Ουράνιο Τόξο», η οργάνωση των αυτοαπακαλούμενων «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα και οι «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη», ένα σωματείο μειονοτικών μεταναστών με έδρα τη Γερμανία, βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία για τη συζήτηση που οργανώνεται, την ερχόμενη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο, με τον ειρωνικό τίτλο «Ανύπαρκτες εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες».

Οι Σλαβομακεδόνες της Φλώρινας και οι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν απευθυνθεί πολλές φορές στο Ευρωκοινοβούλιο και στην «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» (το «Ουράνιο Τόξο» είναι μέλος της). Αυτό που κάνει τώρα τη διαφορά είναι ότι το πράττουν συντονισμένα με την υποστήριξη των Πρασίνων και του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ αλλά και ευρωβουλευτών που έχουν εκλεγεί από μειονοτικά κόμματα.

Παρά τις ανησυχίες, πάντως, που υπάρχουν στο υπουργείο Εξωτερικών λόγω της συγκυρίας, δεν φαίνεται να διαμορφώνεται έδαφος για μονιμότερη σύμπραξη. Κι αυτό γιατί η ηγεσία των μουσουλμάνων στη Θράκη δεν δείχνει μεγάλη προθυμία να ταυτιστεί με τους Σλαβομακεδόνες: «Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τους Σλαβομακεδόνες, αλλά όχι εμάς», δηλώνει στέλεχος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της μειονότητας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μανταζή, δεν είχε ενημερωθεί καν για τη συζήτηση αυτή και δηλώνει ευθέως ότι δεν συμμερίζεται τέτοιες πολιτικές κινήσεις.

Η πρωτοβουλία για τη «συνεργασία» ανήκει στο «Ουράνιο Τόξο» που συνάντησε ανταπόκριση μόνο στους μουσουλμάνους της Θράκης οι οποίοι ζουν ως μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία.

Η μειονοτική αυτή οργάνωση δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την ντόπια ηγεσία. Η τελευταία, μετά και τη δικαστική νίκη της πριν από λίγες μέρες στο Στρασβούργο, όταν κατάφερε να καταδικαστεί η Ελλάδα που δεν αναγνώριζε την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», κινείται πλέον με άλλον αέρα: «Υστερα από 25 χρόνια αγώνα δικαιωθήκαμε. Περιμένουμε τώρα η ελληνική κυβέρνηση να μας δει με άλλο μάτι», όπως αναφέρει μέλος της Οργάνωσης.

Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν αισθάνονται, πάντως, κανένα δεσμό με τους Σλαβομακεδόνες. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που έχουν διαφοροποιηθεί. Για παράδειγμα, ο πολυσυζητημένος δημοσιογράφος Αμπ. Ντεντέ, πριν από λίγο καιρό, αναφερόμενος στις δηλώσεις Κουμουτσάκου για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, καθώς και σε αυτές της Ντόρας Μπακογιάννη περί μη ύπαρξης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, έγραψε: «Δεν μπορεί η Ελλάδα, τη στιγμή που αρνείται, δικαίως, την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ως τμήματος του τουρκικού πανεπιστημίου, να επιμένει να επιλέγει αυτή τους δικούς μας ιμάμηδες. Ούτε να αρνείται την ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας επειδή εκείνοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν βουλευτή».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]