Το χρονικό της προαναγγελθείσας κρίσης στη σχέση Μπάιντεν-Πούτιν
Το 2014, ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε μιλήσει στο περιοδικό New Yorker σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2011, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός. «Του είπα, κύριε πρωθυπουργέ κοιτάζω στα μάτια σας και νομίζω ότι δεν έχετε ψυχή», είχε αποκαλύψει ο σημερινός πρόεδρος.
Από τότε οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας πέρασαν διακυμάνσεις με χαρακτηριστικότερες, την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, την παρέμβαση του Κρεμλίνου στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και την επακόλουθη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Ως αντιπρόεδρος ο Μπάιντεν είδε από πρώτο χέρι ότι τα σχετικά ανοίγματα του Μπάρακ Ομπάμα το 2009 δεν οδήγησαν πουθενά. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, ο Μπάιντεν ανέλαβε το βάρος της αντιμετώπισης του ρωσικού αυταρχισμού. Και μετά ήρθε η παρέμβαση του Κρεμλίνου εναντίον της Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές του 2016, η οποία άφησε σημαντικά «τραύματα» στους Δημοκρατικούς.
«Τον ξέρω σχετικά καλά», είχε πει ξανά πριν λίγο καιρό ο Μπάιντεν για τον Πούτιν προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό στις επαφές με ξένους ηγέτες, σύμφωνα με την εμπειρία μου … είναι απλώς να ξέρεις τον άλλο».
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εκλογής του στο Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει στο Ρώσο ομόλογό του ότι «η εποχή που οι ΗΠΑ ανέχονταν τις επιθετικές πράξεις της Ρωσίας, την ανάμιξη σε εκλογές, τις κυβερνο-επιθέσεις και τη δηλητηρίαση πολιτών» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο Μπάιντεν αναφερόταν στη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι του βασικότερου επικριτή του Κρεμλίνου και την κυβερνοεπιθεση που έπληξε εκατοντάδες ομοσπονδιακες υπηρεσίες τον περασμένο Δεκέμβριο γνωστή ως SolarWinds η οποία χρεώνεται στη Ρωσία.
Ο Πούτιν με τη σειρά του, είχε φροντίσει να «σνομπάρει» με τον τρόπο του το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αποφασίζοντας να τον συγχαρεί στις 15 Δεκεμβρίου ένα και πλέον μήνα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές λέγοντας μάλιστα πως δεν ανησυχεί για τις συνέπειες της καθυστέρησης αυτής στις διμερείς σχέσεις: «Δεν μπορείς να χαλάσεις μια χαλασμένη σχέση» έλεγε τότε χαρακτηριστικά.
Οι τόνοι στην αντιπαράθεση Μόσχας-Ουάσινγκτον ανέβηκαν επικίνδυνα αυτή την εβδομάδα, με αφορμή την έκθεση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σύμφωνα με την οποία το Κρεμλίνο προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 με στόχο να πλήξει την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν.
Ήδη πάντως από τις αρχές του 2020 αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα προσπαθούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών προς την κατεύθυνση της επανεκλογής του Τραμπ. Αυτό έγινε ακόμη πιο έντονο στην τελική ευθεία των εκλογών, όταν υπήρξε και δημόσια εκτίμηση των υπηρεσιών για τέτοιου είδους ανάμειξη.
Ακολούθησε η οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου που για πρώτη φορά από την εκλογή του «έδειξε τα δόντια του». Ο Πούτιν είναι «δολοφόνος» είπε όταν ρωτήθηκε από το Τζορτζ Στεφανόπουλος του δικτύου ABC και προειδοποίησε πως «θα υποστεί τις συνέπειες» αν αποδειχθεί ότι το Κρεμλίνο πράγματι ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές.
Εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του, ο Μπάιντεν ανήκει σε μια γενιά που εκτιμά ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ, γεγονός που σημαίνει -με βάση τη ρωσική παρεμβατικότητα ανά τον κόσμο- ότι η ένταση μεταξύ των δυο πλευρών θα έχει... συνέχεια.
Γιάννης Μαντζίκος
Liberal
Μία σοφή παροιμία λέει: Πετροβολούν τα καρποφόρα δέντρα. Ο ανεγκέφαλος Μπάιντεν ως εργαλείο της συμμορίας της ΝΤΠ επιτίθεται με γελοίο τρόπο στον ΑΞΙΟ ΗΓΕΤΗ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ ΠΟΥΤΙΝ. Είθε να έχουμε και εμείς σύντομα στην προδομένη Ελλάδα μας έναν αντίστοιχο ΠΟΥΤΙΝ να σώσει την χώρα και τον Ελληνισμό από την λαίλαπα της ΝΤΠ που μας οδηγεί στον όλεθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφή