Οι Ουιγούροι νιώθουν ότι ο Ερντογάν τους πρόδωσε
Οι Ουιγούροι, μια μουσουλμανική μειονότητα στην Κίνα, με τουρκικές καταβολές βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο καταγγελιών και φημών σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα τους «προδίδει» στην Κίνα σε αντάλλαγμα για κινέζικα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Πριν λίγο καιρό η τουρκική αστυνομία διέλυσε με τη βία, μια διαδήλωση Ουιγούρων έξω από την κινεζική πρεσβεία στην Άγκυρα, γεγονός το οποίο δείχνει σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times "τη δύσκολη θέση" που βρίσκεται η Τουρκία.
Αυτό γιατί, από τη μια, η χώρα φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες εξόριστους Ουιγούρους και από την άλλη, επιδιώκει στενότερους δεσμούς με το Πεκίνο σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών εμβολίων κατά του κορονοϊού.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατηγορούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πουλά κρυφά Ουιγούρους στην Κίνα με αντάλλαγμα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Παρόλο που δεν έχουν προκύψει ακόμη ατράνταχτα στοιχεία για ένα τέτοιο "δούναι και λαβείν", αυτοί οι βουλευτές και οι ίδιοι οι Ουιγούροι φοβούνται ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τα εμβόλια ως μοχλό για να κερδίσει την έγκριση της συνθήκης έκδοσής τους.
Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε πριν από χρόνια, αλλά ξαφνικά επικυρώθηκε από την Κίνα τον Δεκέμβριο, και θα μπορούσε να έρθει ενώπιον της τουρκικής Βουλής μόλις αυτό το μήνα, καθώς το Πεκίνο φέρεται να πιέζει την Άγκυρα να επικυρώσει τη συμφωνία, την οποία η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε ισχύ.
Οι υποψίες για αυτή τη συμφωνία Κίνας - Τουρκίας προέκυψαν όταν η πρώτη αποστολή κινεζικών εμβολίων καθυστερούσε για εβδομάδες τον Δεκέμβριο. Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ζητήματα σχετικά με την άδεια.
Οι αναλυτές λένε ότι η κατάσταση των Ουιγούρων της Κίνας αποτελεί πρόβλημα για τον Ερντογάν, ο οποίος αναζητά άλλους εταίρους σε μια εποχή που οι σχέσεις με τη Δύση είναι βαθιά τεταμένες. "Είναι Μουσουλμάνοι, είναι Τούρκοι και οι Τούρκοι ψηφοφόροι είναι ευαίσθητοι στο ζήτημα", δηλώνει στη FT, ο Μερχαν Ντουνταρ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ασίας-Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.
Παράλληλα όμως ισχυρά στελέχη στην κυβέρνηση του Ερντογάν θέλουν ισχυρότερους δεσμούς με το Πεκίνο, σε μια εποχή που οι άμεσες ξένες επενδύσεις από τις δυτικές χώρες έχουν μειωθεί.
Παρότι οι κινεζικές επενδύσεις μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες, με την αξία τους να ανέρχεται στα 1,2 δισ. Δολάρια το 2019, σε σύγκριση με περισσότερα από 100 δισ. Δολάρια από την Ευρώπη, η Τουρκία ελπίζει οτι θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο τη μεταξύ τους σχέση.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...