Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δυστυχώς έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα...


Το μόνο θετικό αποτέλεσμα που διαφαίνεται μέχρι στιγμής από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, είναι η πλήρης αναδίπλωση της Τουρκίας η οποία δείχνει πως έχασε ένα βασικό εξωτερικό στήριγμα των προσπαθειών της και προσπαθεί να αποφύγει τις κυρώσεις...

Τα όσα ακολουθήσαν την καθαρή, με πλέον των 7 εκατ. ψήφων, νίκη του Τζο Μπάιντεν όμως δεν αποπνέουν αισιοδοξία τόσο για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ όσο και τον Δυτικό Κόσμο στον οποίο αυτές ηγεμονεύουν μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο.

Παρά το γεγονός πως οι θεσμοί των ΗΠΑ δοκιμάστηκαν και άντεξαν τις πιέσεις ενός εμφανώς παράφρονα ηγέτη, ο οποίος έχει καταφέρει να αποσπάσει την φανατική υποστήριξη ενός 20-30% της κοινωνίας και πάνω από το 50% του ιστορικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ίδρυσε ο Λίνκολν, τα προβλήματα παραμένουν.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα τα τελευταία χρόνια κινούνταν μακράν του Κέντρου προς τα δεξιά, εμφανίζοντας μεγάλη ανοχή σε διάφορες κατηγορίες "ψεκασμένων" και συνωμοσιολογιών όπως η κίνηση QAnon που υποστηρίζει πως ο κόσμος εξουσιάζεται από μια "μαφία" παιδόφιλων την οποία ο Τραμπ έχει σαν αποστολή να διαλύσει...

Από την άλλη πλευρά το Δημοκρατικό Κόμμα κινείται αντίστοιχα προς την άκρα αριστερά, τον μηδενιστικό δικαιωματισμό και μια παράδοξη ισλαμοφιλία σε σχέση με τις αρχές που πρεσβεύει το ισλάμ και μάλιστα επιθετικά.

Βέβαια, στο Δημοκρατικό Κόμμα επικράτησε αν και οριακά ο Κεντρώος Μπάιντεν και όχι ακραίοι όπως ο Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουώρεν. Πάρα ταύτα είναι εμφανώς διχασμένο και η ισχυρή ακραία εσωκομματική αντιπολίτευση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πόλων στους οποίους έχουν διασπαστεί οι ΗΠΑ και οι οποίοι συνεχίζουν να απομακρύνονται μεταξύ τους.

Το μέγεθος της δοκιμασίας των θεσμών των ΗΠΑ (και του κινδύνου που διέτρεξαν) κάτω από τις μεθοδεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του συστήματος εξουσίας που έχει δομήσει, το αποδεικνύει η πρωτοβουλία δέκα πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου (των Άστον Κάρτερ, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κόεν, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρόμπερτ Γκέιτς, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ) οι οποίοι καλούσαν στο άρθρο-ανοιχτή επιστολή τους το Πεντάγωνο να δεσμευτεί στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

"Τυχόν προσπάθεια να εμπλακούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην επίλυση εκλογικών διαφορών θα μας οδηγούσε σε επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό έδαφος έγραφαν οι πρώην Υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, δύο από τους οποίους — οι κ. Μάτις και Έσπερ — υπηρέτησαν υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι προφανές πως η τραγική αυτή για την ηγέτιδα των Δυτικών Δημοκρατιών, πρωτοβουλία των υπουργών Αμύνης που προέρχονται και από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, δρομολογήθηκε από πληροφορίες που έλαβαν για αντίστοιχες μεθοδεύσεις στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι γνωρίζοντες έστω και λίγη ιστορία θα ενθυμούνται πως στη Ρώμη κατά την περίοδο της παρακμής της Δημοκρατίας και την ανάδυση της αυτοκρατορικής απολυταρχίας, συχνά οι διεκδικητές της εξουσίας κινητοποιούσαν τις λεγεώνες που έδρευαν σε διάφορα σημεία της αυτοκρατορίας μακράν της Ρώμης, στις οποίες απαγορευόταν η διέλευση του ποταμού Ρουβίκωνα και η προσέγγιση της πρωτεύουσας.

Συχνά οι διάφορες Λεγεώνες υποστήριζαν διαφορετικούς επίδοξους αυτοκράτορες και πολεμούσαν μεταξύ τους προκειμένου να επιβάλλουν αυτόν της αρεσκείας τους.

Ακόμη και όταν ο Βρούτος και ο Κράσος δολοφόνησαν τον δικτάτορα Καίσαρα δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία και να αναστρέψουν την πορεία προς τον ολοκληρωτισμό και τη χειραγώγηση της "πλέμπας" μέσω άρτου (επιδομάτων) και θεαμάτων...

Η ουσία της παρακμής των ΗΠΑ και μαζί τους και της Δύσης έγκειται στον βαθύ διχασμό της αμερικάνικης κοινωνίας. Ένας διχασμός που δεν είναι απλά πολιτικός αλλά βαθιά πολιτισμικός. Η ευημερία με δανεικά έχει δημιουργήσει μια συνεχώς διευρυνόμενη τάξη που διαβιεί με κρατικά ή μη κυβερνητικά επιδόματα την οποία οι παραγωγικές τάξεις αντιπαθούν.

Κώστας Στούπας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]