Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τουρκική τακτική των NAVTEX και οι διερευνητικές επαφές


Του Κώστα Αλατζά

Συνεχίζει να αμφισβητήσει η Τουρκία, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών σε θάλασσα και αέρα που βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα άλλη μια ναυτική αναγγελία που προαναγγέλλει ασκήσεις στα διεθνή ύδατα, νοτίως της Λήμνου για τις 19 Ιανουαρίου. Για άλλη μια φορά, η Άγκυρα αποφεύγει να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών στην έκδοση οδηγιών που αφορούν την ασφάλεια της εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Αιγαίο και εκδίδει μονομερώς NAVTEX.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει την ελληνοτουρκική προσέγγιση σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Άλλωστε, με δηλώσεις της οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας επανειλημμένως έχουν κάνει λόγο για διάλογο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο που αποτελούν το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θεωρεί ότι μπορεί να προβάλλει τις αξιώσεις της, που αφορούν στην αλλαγή του status quo και τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών στη νοτιοανατολική Μεσόγειο οι οποίες είναι εντός των ορίων της ελληνικής ευθύνης και δικαιοδοσίας. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί η τακτική της έκδοσης ναυτικών αναγγελιών, οι οποίες είτε επιχειρούν να θέσουν θέμα αποστρατικοποίησης είτε αμφισβητούν τα όρια ευθύνης των ελληνικών αρχών σε αέρα και θάλασσα.

OnAlert






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]