Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τουρκική ίντριγκα στα Βαλκάνια


Πεδίο μάχης με εκβιασμούς, απειλές και απαγωγές οπαδών του Γκιουλέν

Στην εφημερίδα Financial Times, (κείμενο τηςValerie Hopkins-Laura Pitel) δημοσιεύεται το τρίτο μέρος του αφιερώματος για τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, το οποίο πραγματεύεται την τουρκική ίντριγκα στα Βαλκάνια.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην περίπτωση του Τούρκου πολίτη Harun Celik, ο οποίος είχε συλληφθεί από τις αλβανικές αρχές με την κατηγορία εισόδου στη χώρα με παράνομη βίζα. Απελευθερώθηκε και γύρισε στην Τουρκία όπου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης καυχιόνταν ότι η όλη επιχείρηση είχε διεξαχθεί από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Στην Τουρκία καταζητείτο για υποτιθέμενη ανάμειξή του στο κίνημα του Gulen που κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016. Το μυστηριώδες ταξίδι του – είναι το τελευταίο σε μια σειρά εξαγωγών Τούρκων πολιτών στα Βαλκάνια και σε άλλα έθνη που εξαρτώνται από την Άγκυρα για οικονομική, πολιτική ή ανθρωπιστική υποστήριξη.

Είναι μέρος μιας επιθετικής, ενίοτε ασυμβίβαστης εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan ο οποίος έχει ενδυναμώσει την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και έχει προκαλέσει ανησυχία στους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της χώρας. Η Τουρκία και άλλες αυταρχικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, θεωρούν τα Βαλκάνια στρατηγικά λόγω της εγγύτητας της περιοχής με την ΕΕ.

Η Τουρκία έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον 60 επαναφορές ατόμων από 17 χώρες τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, σύμφωνα με το αμερικανικό Freedom House, στις οποίες περιλαμβάνονται απαγωγές από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες όσο και απελάσεις όπου υπήρχε ελάχιστη ή καθόλου νόμιμη διαδικασία.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει το 2019 ότι 107 φερόμενοι Γκιουλενιστές είχαν επιστραφεί στην Τουρκία από το εξωτερικό. «Η Τουρκία έχει κάνει παράνομες επιστροφές ατόμων από περισσότερες χώρες τα τελευταία έξι χρόνια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», δήλωσε ο Nate Schenkkan, Διευθυντής Ερευνητικής Στρατηγικής του Freedom House. «Δεν θα τελειώσει ποτέ, όσο ο Erdogan είναι στην εξουσία…

Είναι τόσο υψηλή προτεραιότητα για αυτούς που θα θυσιάσουν άλλους στόχους εξωτερικής πολιτικής. ” Ενώ η αλβανική κυβέρνηση αρνήθηκε δημοσίως κάθε εμπλοκή στην απομάκρυνση του Celik, αρκετοί σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι από όλα τα Βαλκάνια δήλωσαν στην εφημερίδα Financial Times ότι αντιμετώπισαν «συνεχή» πίεση από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τον εντοπισμό των φερόμενων συνωμοτών για το πραξικόπημα ή για συνέπειες κινδύνου.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος και συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό σε έργα υποδομής στα Βαλκάνια, όπου χρηματοδότησε την κατασκευή ορισμένων από τα μεγαλύτερα τζαμιά της περιοχής.

«Η Τουρκία επέλεξε τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης για την καταπολέμηση του κινήματος Gulen», δήλωσε η Asli Aydintasbas του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Η περιοχή είναι συμβολικά πολύ σημαντική», δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της κυβερνήθηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είπε. “Αλλά είναι επίσης επειδή μπορούν να το κάνουν”.

Η Άγκυρα έχει αγωνιστεί να πείσει τους διεθνείς εταίρους να τους βοηθήσουν να καταδιώξουν τους φερόμενους Γκιουλενιστές. Πολλοί από αυτούς τους εταίρους (Η.Β. – ΗΠΑ) επέκριναν έντονα την καταστολή μετά τη σύλληψη δεκάδων χιλιάδων και την απώλεια εργασίας σε τουλάχιστον 130.000 άτομα. Ωστόσο, για ορισμένα άλλα έθνη, ήταν πιο δύσκολο να αντισταθούν στην παρέμβαση των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIΤ).

Στην υπόθεση του Celik, το περιστατικό ακολούθησε χρόνια διπλωματικής πίεσης στα Τίρανα για παράδοση φερόμενων Γκιουλενιστών και κλείσιμο ή αλλαγή της ιδιοκτησίας σχολείων και πανεπιστημίων που διοικούνταν από Γκιουλενιστές. Ένας πρώην ανώτερος Αλβανός αξιωματούχος δήλωσε στην FT ότι η Άγκυρα έστειλε μια λίστα με εκατοντάδες ονόματα φερόμενων υποστηρικτών του Gulen, τους οποίους ελπίζει να επιστρέψει στην Τουρκία.

Αλβανός κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι, ενώ τα Τίρανα είχαν επιδιώξει να αντισταθούν στα τουρκικά αιτήματα, η χρονική στιγμή απομάκρυνσης του Celik φαίνεται ότι συνδέεται με μια τουρκική υπόσχεση για παροχή βοήθειας εκατομμυρίων μετά από έναν καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αλβανία τον Νοέμβριο του 2019. «Αυτή είναι η διπλωματία των συναλλαγών (transactional diplomacy)», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Financial Times, Valerie Hopkins-Laura Pitel – Erdogan’s great game: Turkish intrigue in the Balkans
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]