Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές



Στα… «σχοινία» βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν προλαβαίνει να μετράει τα διπλωματικά μέτωπα που ανοίγει εκστομίζοντας απίστευτες ύβρεις κατά του συνόλων των Ευρωπαίων πολιτών

Οι τελευταίες δηλώσεις του, ωστόσο δηλούν ξεκάθαρα πως πρόκειται για μία συντονισμένη προσπάθεια να πάρει με το μέρος του όλο τον μουσουλμανικό κόσμο αδιαφορώντας εάν αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναζωογόνηση του τζιχαντισμού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για άλλη μία φορά κατά του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι ευθύνεται για επιθέσεις σε μουσουλμάνους, ενώ για μία ακόμα φορά είπε ότι έχει ανάγκη από ψυχίατρο.

«Μουσουλμανικοί χώροι εργασίας, σπίτια και σχολεία δέχονται επίθεση από φασιστικές ομάδες σχεδόν κάθε μέρα. Φωνάζω από τη χώρα μου από εδώ. Μην προτιμάτε ποτέ γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε ποτέ. Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν με την ενθάρρυνση του ηγέτη της Γαλλίας, ο οποίος είχε ανάγκη ψυχιατρικού ελέγχου. Σήμερα που μιλάμε η ανομία εναντίον μουσουλμάνων έχει γίνει σχεδόν συνηθισμένη σε πολλά δυτικά κράτη που δεν τηρούν τη Δημοκρατία για όλους. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχει γίνει πολιτική που προωθείται σε επίπεδο αρχηγού κράτους».

Συνεχίζοντας στον παραληρηματικό του λόγο, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Μακρόν «πραγματικό φασίστα, είσαι ένας ναζί με την πραγματική έννοια. Η ρατσιστική τρομοκρατία εξαπλώνεται στην κοινωνία από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, συχνά με τις... πλάτες των δυνάμεων ασφαλείας...».

Προσπαθεί να γίνει ηγέτης των μουσουλμάνων

Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος αποφεύγει τεχνηέντως να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις μουσουλμάνων στην Ευρώπη, βρήκε ευκαιρία προκειμένου ο ίδιος να εμφανιστεί ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι καινούργια.

Ο Ερντογάν εδώ και μία δεκαετία μπροστά στην καταβαράθρωση καθεστώτων και της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή επιχειρεί να παρουσιάσει την Τουρκία, ως αντιδιαστολή και με το Ιράν, ως την μοναδική κρατική οντότητα μουσουλμάνων που δύναται να υπερασπιστεί την θρησκεία και τον τρόπο ζωής στο Ισλάμ απέναντι στους Δυτικούς.

Όπως, όμως εκτιμάται από τους αναλυτές, η προσπάθεια αυτή του Ερντογάν δεν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τον ίδιο αλλά και για την ίδια την ειρήνη, αφού το μίσος που καλλιεργεί καλύπτoντας τις τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα μίσους κατά της Δύσης με μιμητές οι οποίοι θα θέλουν να καταστρέψουν οτιδήποτε θυμίζει Χριστιανισμό και Δυτική Δημοκρατία.

Ερντογάν: Πώς άνοιξε «πόλεμο» με Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ

Εκτός, από την Γαλλία, ωστόσο, συγκρατημένα απέναντι από την Τουρκία στέκεται σταδιακά και η Ρωσία. Η επίσκεψη, ωστόσο, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, αλλάζει τις ισορροπίες.

Η εν λόγω κίνηση σηματοδοτεί την ανίχνευση των δυνατοτήτων να ξεκινήσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Δευτερας ότι είναι «κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου και σημειώνει πως «σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια».

Αξίζει δεν να σημειωθεί πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατά τις κοινές δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον Νίκο Δένδια τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, πως τάσσεται υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης μέσω του διαλόγου.

«Τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολλά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλύονται μέσω του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, «δείχνοντας» ουσιαστικά τον δρόμο του διαλόγου σε Αθήνα και Άγκυρα.

Σημειώνεται πως κατά τις κοινές δηλώσεις, ο Νίκος Δένδιας βρήκε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει την Τουρκία την οποία και χαρακτήρισε ως «γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές», στέλνοντας σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα.

Η Μόσχα ωστόσο δεν έχει ψυχρανθεί με την Άγκυρα λόγω της Ελλάδας. Εδώ και εβδομάδες η παρέμβαση της Τουρκίας στην πολεμική σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν έχει ενοχλήσει την Ρωσία, η οποία σε ανύποπτο χρόνο, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών έστειλε μήνυμα, ανεβάζοντας στο Twitter εικόνα αφιερωμένη στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου και την ήττα του οθωμανικού στόλου.

«Ο θρίαμβος του συμμαχικού στόλου έγινε μια από τις προϋποθέσεις για την ανεξαρτησία της Ελλάδας», ανέφερε η ανάρτηση, την οποία συνοδεύει με ένα βίντεο που αναπαριστά τη ναυμαχία και δείχνει τα τουρκικά πλοία να φλέγονται.

Ένας λοιπόν από τους τρόπους που η ρωσική διπλωματία χρησιμοποιεί για να στείλει μηνύματα και να πιέσει τον Ερντογάν είναι το άνοιγμα προς την Ελλάδα. Από την άλλη αυτή η ανάγκη έρχεται σε συνάρτηση και με την ανησυχία της Μόσχας για την παραχώρηση από ελληνικής πλευράς στρατιωτικών διευκολύνσεων στις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, λοιπόν, μπορεί να εξεταστεί υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην διπλωματική σκακιέρα της περιοχής, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί και από το πρίσμα της στενούς διμερούς επαφής. Το Κρεμλίνο κάνει άνοιγμα στην Αθήνα για να εξισορροπήσει τις σχέσεις με την Ελλάδα και από την άλλη να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Την ίδια ώρα η συμπεριφορά του έχει φέρει στα όριά του το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Ο ίδιος μπορεί να βασίζεται στις προσωπικές επαφές που έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το λεγόμενο administration είναι αυτό που του φέρνει απανωτά εμπόδια στα σχέδιά του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό με τους S-400, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας για το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν έχασε μία… έτοιμη δουλειά προμήθειας των υπερσύγχρονων F-35 από τις ΗΠΑ. Η πρόφαση μπορεί να ήταν πως δημιουργούν προβλήματα στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ και στην επικοινωνία τους με τα συμμαχικά, ωστόσο η πρόσδεση της Τουρκίας στο ρωσικό άρμα, ήταν αυτή που προκάλεσε την μήνη των ΗΠΑ οι οποίες από τότε στράφηκαν προς την Ελλάδα.

Κι αν οι παλινωδίες, με άλλες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και άλλες του Ντόναλντ Τραμπ να ήταν παρούσες, σταδιακά, υπήρξε μία εσωτερική εξομάλυνση η οποία φάνηκε και από την επίσκεψη του πρώτου στην Ελλάδα προκειμένου να επισημοποιηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της Σούδας με ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο πλευρών.

Από την άλλη ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στις ΗΠΑ για άλλη μία φορά το Σάββατο φωνάζοντας «Κάποιοι Αμερικανοί λένε πως αν χρειαστεί θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν ξέρετε με ποιον χορεύετε! Όποιες είναι οι κυρώσεις σου, μην αργείς, να τις επιβάλεις! Εμείς κάναμε το βήμα μας για τα F35 σας τα πληρώσαμε όμως δεν μας τα παραδώσατε. Μας είπατε επιστρέψτε τους S-400 στην Ρωσία. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος φυλάρχων! Είμαστε η Τουρκία!».

Οι δοκιμές του ρωσικού οπλικού συστήματος από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε από την άλλη το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Ισραήλ σταθερά στο «ελληνικό άρμα»

Την ίδια ώρα, άξια αναφοράς είναι και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου την Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα έχει διμερείς και τριμερείς συναντήσεις με αντικείμενο την προώθηση των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ενίσχυση της συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο.

Γιώργος Μιχαηλίδης
Newsbomb




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]