Αυτοκαταστροφική λογική παραλόγου πλήττει την Τουρκία
«Κοιτάξτε τις περιοχές κρίσεων που εκτείνονται από τη Συρία ως τη Μεσόγειο και τον Καύκασο… η προσπάθεια να αποκλείσουν την Τουρκία ξετυλίγονται» δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν, ουσιαστικά αναφερόμενος σ’ αυτά που το καθεστώς του πράττει στην περιοχή. Χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ότι η τουρκική στάση δείχνει να έχει ολοένα και μικρότερη σχέση με την πραγματικότητα.
Γράφει ο Ζαχαρίας Β. Μίχας
Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA
Η σημερινή Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει τις εντελώς παράνομες (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) θέσεις της, επιχειρώντας να τις καταστήσει μέρος μιας ατζέντας διαπραγμάτευσης. Η Τουρκία εκδίδει non papers, τα οποία ψέγουν την Ελλάδα γιατί πραγματοποιεί ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Την ίδια στιγμή, στην απέναντι ακτή, η τουρκική Στρατιά του Αιγαίου πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις (EFES), με αποκορύφωνα τις αποβατικές ενέργειες!
Πόσο λογικό είναι να ζητάς τον αφοπλισμό των νησιών από τη στιγμή που η δραστηριότητα ακριβώς απέναντι συνιστά απειλή που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση; Ποιος εχέφρων σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, ανεξαρτήτως της εξωτερικής πολιτικής που επιλέγει, δεν διαβάζει πίσω από την τουρκική απαίτηση: «αποστρατιωτικοποιείστε τα νησιά για να διευκολύνετε την απόβασή μας»; Και μέχρι να συμβεί αυτό τα νησιά να έχουν καταστεί όμηροι της Άγκυρας, ώστε να μπορεί να εκβιάζει την Ελλάδα;
Τα ίδια αφορούν και τις διερευνητικές συνομιλίες. Στην πραγματικότητα, είναι απόπειρα διαφυγής από την προοπτική μιας στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε δυο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή για τη Συμμαχία. Μπορεί η βασική επιλογή να είναι η αποφυγή του διά του κατευνασμού της Τουρκίας, αλλά η Άγκυρα τορπιλίζει ακόμα κι αυτό.
Οι θέσεις που εκφράστηκαν από την πλευρά του State Department, περιέχουν φρασεολογία ασυνήθιστα επιθετική σε βάρος της Τουρκίας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».
Παρόμοιες θέσεις φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη συνομιλία ανάμεσα στον Σύμβουλο Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ομπράιεν και τον Ιμπραήμ Καλίν, τον εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου. Μοναδική πολιτική της Τουρκίας δείχνει να είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου. Με βάση, όμως, όσα έχουν προηγηθεί, η Άγκυρα αδυνατεί να το σκηνοθετήσει πειστικά. Η πολιτική της πάσχει σοβαρά στο επίπεδο της διεθνούς νομιμοποίησης, από τη στιγμή μάλιστα που συνοδεύεται από πλήθος μη φιλικών ενεργειών σε βάρος Δυτικών χωρών, τα οποία υποτίθεται είναι οι φυσικοί της σύμμαχοι.
Το πρόβλημα για την Ελλάδα εξακολουθεί, όμως, να είναι μεγάλο. Αφενός η Δύση εξακολουθεί να προτιμά την πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία διστάζοντας να επιβάλλει κυρώσεις. Αυτή η πολιτική αναπόφευκτα προϋποθέτει πιέσεις για υποχωρήσεις στην Αθήνα, ή υποσχέσεις για ανταλλάγματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Τέτοια ανταλλάγματα θα δώσουν τα λάθος μηνύματα, με αποτέλεσμα τα ίδια φαινόμενα να επαναληφθούν νομοτελειακά.
Η Ελλάδα οφείλει να αντισταθεί στην τουρκικό επεκτατική πίεση. Ασφαλώς και πρέπει να προσπαθήσει πάση θυσία να μη χρεωθεί “πρώτο χτύπημα”, αλλά ίσως αυτό καταστεί αναπόφευκτο εάν η Τουρκία ξεπεράσει κάποια όρια. Όρια τα οποία η Αθήνα ίσως πρέπει να ορίσει με σαφήνεια, διακηρύσσοντάς τα διεθνώς.
Defence-Point
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...