Κορωναϊός: Κράτος για γέλια και για κλάματα
Αν το κράτος λειτουργεί την περίοδο του κορωναϊού, όπως το υπουργείο Εξωτερικών, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Στην πραγματικότητα, η οργάνωση και ο σχεδιασμός για τη μη εξάπλωση και καταπολέμηση της επιδημίας παραπέμπει σε επίπεδα ... νηπιαγωγείου. Εκτός των άλλων, αλλού υπολειτουργεί, και αλλού έχει βάλει "λουκέτο". Αν είναι έτσι, τότε δικαιώνονται όσοι λέγουν "ο Θεός να μας φυλάει" και "να μην κουνήσουμε ρούπι από το σπίτι".
Δυστυχώς, αντίστοιχες άναρχες, ασυντόνιστες, σπασμωδικές και καθυστερημένες κινήσεις παρατηρούνται σε όλους τους τομείς.
Ένας μήνας χρειάστηκε να περάσει από τότε που η χώρα μπήκε σε κατάσταση συναγερμού, εξαιτίας του κορωναϊού, και μόλις εσχάτως ανακοινώθηκε ότι στρατιωτικά εργοστάσια μπαίνουν σε λειτουργία για να παράγουν αντισηπτικά και μάσκες για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Μόλις προ εβδομάδος κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που ψηφίστηκε ομόφωνα για να παράγουν οι εταιρείες καλλυντικών αντισηπτικά, και μόλις προ τριημέρου δόθηκε η πρώτη άδεια.
Κι' όλα αυτά, όταν δεν υπάρχει αντισηπτικό για τους πολίτες ούτε για δείγμα, ενώ βροχή μας έρχονται οι καταγγελίες από ένστολους (στρατιωτικούς και αστυνομικούς) ότι μόνοι τους ή οι υπηρεσίες τους ψάχνουν για γάντια, μάσκες και αντισηπτικά.
Για να μην μιλήσει κανείς για την πρόσφατη, πολυδιαφημισμένη -ως κυβερνητική επιτυχία- μεταφορά μεγάλου αριθμού μασκών και εξοπλισμού από την Κίνα στην Ελλάδα. Η οποία, όμως, στάθηκε δυνατή, όπως ευθέως δήλωναν κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χάρις στο Ίδρυμα Ωνάση. Ένα ιδιωτικό ίδρυμα (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), δηλαδή.
Αν είναι να διασφαλίζει η χώρα τα προς την επιβίωσή της από ιδιώτες, δεν υπάρχει ανάγκη κράτους. Ας το ιδιωτικοποιήσουν, να τελειώνουμε. Έτσι, για να γίνουν πράξη και τα πιο τρελά όνειρα των απανταχού νεοφιλελέ (και εντός της κυβέρνησης).
Εκ περιτροπής λειτουργία του ΥΠΕΞ;
Ας επανέλθουμε, όμως, στο ενδεικτικό παράδειγμα του υπουργείου Εξωτερικών για το πως λειτουργεί αυτή την περίοδο το ελληνικό κράτος.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι νευραλγικής σημασίας, όχι μόνον διότι τα εθνικά θέματα ποτέ δεν ησυχάζουν, και πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο, αλλά και επειδή οι παρεμβάσεις που μπορεί να έχει διεθνώς προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του κορωναϊού, είναι σημαντικές.
Τι συμβαίνει εκεί, λοιπόν; Ουσιαστικά η ηγεσία του λειτουργεί εκ περιτροπής (!). Μια εβδομάδα ασχολείται με τα καθήκοντά του ο γενικός γραμματέας, δηλαδή το Νο1 όλου του προσωπικού του υπουργείου, διπλωματικού και διοικητικού (σύνολο περί τα 1500 άτομα), και την άλλη εβδομάδα τον αντικαθιστά ο Α' γενικός διευθυντής του υπουργείου.
Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι τα δυο αυτά πρόσωπα έχουν εντελώς διαφορετικές αρμοδιότητες, και, ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον πως ο ένας μπορεί να αντικαταστήσει τον άλλον, και έτσι, υπό τέτοιες αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, το υπουργείο να λειτουργεί έστω και υποτυπωδώς.
Αυτόν τον "πρωτότυπο" τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών, κοινοποίησε στους υπαλλήλους του με έγγραφό του, στις 13 Μαρτίου 2020, ο γενικός γραμματέας του, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Στο κείμενό του αναφέρει: "Σε συνέχεια σχετικών εγκυκλίων και προκειμένου να διασφαλιστεί υπό τις τρέχουσες συνθήκες η εύρυθμη λειτουργία των Διευθύνσεων της κεντρικής υπηρεσίας στο αμέσως προσεχές διάστημα, σας ενημερώνουμε ότι το γραφείο του υπογράφοντος θα λειτουργεί εκ περιτροπής σε εβδομαδιαία βάση με το γραφείο του Α' γενικού διευθυντή.
Κατόπιν τούτου, παρακαλείσθε όπως για συνεννοήσεις και τυχόν αιτήματα, να απευθύνεστε ως εξής: Από 16 έως 22 Μαρτίου: γραφείο γενικού γραμματέα. Από 23 έως 29 Μαρτίου: γραφείο Α' γενικού διευθυντή.
Είναι αυτονόητο ότι το προσωπικό των γραφείων, και βεβαίως, τόσο ο υπογράφων, όσο και ο Α' γενικός διευθυντής θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά και θα είναι διαθέσιμοι, ανεξαρτήτως φυσικής παρουσίας τους στο υπουργείο".
Έμπλεξαν τα μπούτια τους
Στο υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, καταγράφονται και άλλα "γραφικά" περιστατικά. Όπως ο τρόπος που "οργανώνεται" η προστασία των μελών και στελεχών του από τον κορωναϊό.
Ιδού, λοιπόν, κατά ποιον τρόπο έγινε η διανομή των μέσων αυτοπροστασίας. Σε έγγραφό της, στις 24 Μαρτίου 2020, η Διεύθυνση προσωπικού αναφέρει: "Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού σας ενημερώνουμε ότι στην κρυπτογραφική υπηρεσία υπάρχουν μάσκες μιας χρήσεως προς διάθεση του προσωπικού του υπουργείου.
Παρακαλούμε όπως ορισθεί από τους προϊσταμένους ένα άτομο ανά γραφείο, γενική διεύθυνση, διεύθυνση και υπηρεσία, το οποίο θα παραλάβει μάσκες αναλόγως των υπηρετούντων σε αυτές υπαλλήλων κατά τον ακόλουθο προγραμματισμό και κατά τις ώρες από τις 9 το πρωί έως τις 11 π.μ.: Πέμπτη 26-3-2020: Γραφείο του κ.υπουργού, γραφείο αναπληρωτή υπουργού, γραφεία κ.κ. υφυπουργών, και γραφεία κ.κ. γενικών γραμματέων. Παρασκευή 27-3-2020: Ε' και ΣΤ Διευθύνσεις Δευτέρα 30-3-2020: Α' Διευθύνσεις. Τρίτη 31-3-2020: Β' Διευθύνσεις".
Παραλείπουμε ότι οι μάσκες ήταν στην κρυπτογραφική υπηρεσία. Κάποιος λόγος θα υπήρχε (!). Παραλείπουμε ότι μοιράστηκαν πρώτα, κατά σειράν, στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας (υπουργού, αναπληρωτή υπουργού, υφυπουργών, γενικών γραμματέων). Παραλείπουμε, επίσης, ότι, μετά από σχεδόν ένα μήνα, αφότου η χώρα μπήκε σε κατάσταση συναγερμού, επιτέλους βρέθηκαν μάσκες για ένα κτίριο όπου καθημερινώς κινούνται και εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι.
Η απορία είναι η εξής: Μέσα σε ένα κτίριο, σε έναν όροφο, τα μέλη της μιας Διεύθυνσης έχουν μάσκες, και οι πιο δίπλα τους, ή σε άλλον όροφο, δεν έχουν. Μπαινοβγαίνουν στο κτίριο όλοι, άλλοι με μάσκες και άλλοι χωρίς.
Βεβαίως, είναι λογικό να παρέχονται τα μέσα αυτά με τη σειρά. Αλλά, όχι με αυτή την εικόνα αλαλούμ. Και, εν πάση περιπτώσει, ας ορίζονταν κάποιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα μοίραζαν μάσκες και στα τρία κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών μέσα σε μια ή το πολύ δυο ημέρες. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Αϊνστάιν για να λύσει ένα τόσο απλό ζήτημα.
Με φόντο αυτό το σκηνικό στο υπουργείο Εξωτερικών, βέβαια, δεν προκαλεί καμία εντύπωση και το αλαλούμ που παρουσιάζεται για τον επαναπατρισμό όσων Ελλήνων θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα.
Παιδικός σταθμός "η ωραία Ελλάς"
Αν αντίστοιχα λειτουργούν όλοι οι τομείς του Δημοσίου, τότε, όχι μόνον πρέπει να κλειστούν όλοι στα σπίτια τους, αλλά καλύτερα είναι να χωθούν σε καταφύγια με αποθηκευμένη κάμποση ξηρά τροφή.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις σημειώνονται παρόμοιες ... "αστοχίες".
1. Είχαμε επισημάνει εγκαίρως και επανειλημμένως ότι οι καταυλισμοί μεταναστών - προσφύγων αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Το υπογράμμιζαν συνεχώς, εξάλλου, γιατροί και ειδικοί.
Όταν, πρόσφατα, σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ριτσώνα, έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα, ενώ, τότε έγινε γνωστό ότι, ούτε καραντίνα είχε επιβληθεί σε αυτούς τους ανθρώπους που ζουν υπό άθλιες συνθήκες, ούτε και μέσα προστασίας είχαν μοιραστεί στο προσωπικό και στους μετανάστες.
Τώρα, αίφνης άπαντες πέφτουν από τα σύννεφα, επειδή διαπιστώθηκε ότι τα κρούσματα δεν είναι ένα, αλλά ... είκοσι.
2. Είχαμε θέσει εγκαίρως ερωτήματα εάν έχουν ληφθεί τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, παρ' ότι οι αρμόδιοι έσπευδαν να διαβεβαιώσουν ότι όλα βαίνουν καλώς.
Κι' όμως, το ίδιο το ΓΕΕΘΑ, με ανακοίνωσή του, παραδέχεται ότι μόλις τώρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παραγωγή αντισηπτικών και μασκών. Αν συμβαίνει αυτό στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες, αναμφισβήτητα, είναι ένας από τους πιο καλά λειτουργούντες μηχανισμούς του κράτους, τότε τι συμβαίνει σε άλλους τομείς;
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της 1ης Απριλίου, γνωστοποιείται ότι:
- "Στην 441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού έχει ξεκινήσει η παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος από κατασχεμένες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, με αρχικό σχεδιασμό διάθεσης 13.500 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, 1.500 φιαλών των 400 χιλιοστόλιτρων για την κάλυψη των αναγκών του ΓΕΕΦ και 13.500 φιαλών του 1 λίτρου για το υπουργείο Υγείας".
- "Στο 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο σύντομα θα ξεκινήσει η παραγωγή μεγάλης ποσότητας απλών χειρουργικών μασκών για ικανοποίηση απαιτήσεων και αναγκών τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και του υπουργείου Υγείας".
Ελπίζουμε ότι έτσι θα καλυφθούν και οι ανάγκες των αστυνομικών, οι οποίοι καθημερινά έρχονται σε επαφή με τους πολίτες για τον κορωναϊό, και καλούνται να χειριστούν σειρά άλλων περιστατικών δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
3. Στις 26 3 2020, δηλαδή αρκετές εβδομάδες αφότου η χώρα είχε μπει στο "κόκκινο", ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία σχετικά με την χορήγηση αδειών παραγωγής και διάθεσης αντισηπτικών προϊόντων. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
Με "αστραπιαία" ταχύτητα ... μιας ολόκληρης εβδομάδος δόθηκε η πρώτη άδεια από τον ΕΟΦ, και ο κ.Α.Γεωργιάδης, ο οποίος, στο μεταξύ, ασχολείτο με βροχή αναρτήσεων στο twitter του για τα διαδικτυακά μαθήματα της "Ελληνικής Αγωγής", έσπευσε να το πανηγυρίσει.
Τι να πει κανείς; Ο απλός πολίτης ψάχνει να βρει τα -άφαντα- αντισηπτικά, και άλλοι ζουν στην κοσμάρα του Marlboro. Πάλι καλά, που οι φαρμακοποιοί, με πατέντες τους, φτιάχνουν μόνοι τους αντισηπτικά. Κάποιοι, βέβαια, κερδοσκοπούν, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν περιέλθει στο Antinews. Πολλοί, ωστόσο, είναι αξιοπρεπείς, κρατούν τις τιμές σε ανεκτά επίπεδα, βοηθώντας έτσι τους πολίτες σε αυτές τις δύσκολες ώρες που άπαντες περνούν.
4. Πρόσφατα, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Ελλάδα 13,5 εκατ. μασκών από την Κίνα. Φιλοκυβερνητικά Μέσα "Ενημέρωσης" απέδωσαν εύσημα στην κυβέρνηση, χάρις στις διεθνείς επαφές της οποίας στάθηκε δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, λίγο έλειψε να εμφανίσουν τη μεταφορά ως σενάριο κατασκοπευτικής, ψυχροπολεμικής ταινίας, βασισμένης σε μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ, όπου οι μυστικές υπηρεσίες της μιας ή της άλλης δύναμης κλέβουν τις μάσκες και τα αντισηπτικά, αλλά η "ένδοξη Ελλάς" τα κατάφερε και τους την έσκασε.
Εν τέλει, χάρις στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, οι οποίοι παραβρέθηκαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", κατά την άφιξη του αεροσκάφους, πληροφορηθήκαμε κι΄εμείς ότι αυτή τη δύσκολη επιχείρηση την οργάνωσε και την πλήρωσε το Ίδρυμα Ωνάση. Όχι το ελληνικό κράτος.
Οι, δε, Κ.Μητσοτάκης και Κικίλιας ευχαρίστησαν το Ίδρυμα για αυτή τη δωρεά...
AntiNews
Το να γίνεις μετά Τσίπρα πρωθυπουργός ήταν εύκολο. Το να μείνεις μετά κορωνοϊό πρωθυπουργός το βλέπω κομματάκι δύσκολο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαλιά μου τέχνη κόσκινο...εκλογές μετά τον κορωνοϊό όπως ακριβώς ο Τσίπρας μετά το μνημόνιο, πριν φανούν οι καταστροφές. Αν μασήσουμε και πάλι το τυράκι στη φάκα,θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή