Ο Ερντογάν πήγε για μαλλί και έφυγε κουρεμένος
Πλήρης επικράτηση των ελληνικών θέσεων απέναντι στον έμπορο του πόνου και των διακινητή ανθρώπων Ταγίπ Ερντογάν
Ήταν μια καλή μέρα η χθεσινή για την Ελλάδα και αντιθέτως μια κακή για τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Στις παράλληλες συναντήσεις που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο -το ίδιο αναμένεται σήμερα και στη Βιέννη- με την καγκελάριο Μέρκελ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαιώθηκαν δύο σημαντικά δεδομένα: Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την πλήρη στήριξη των εταίρων της και η Τουρκία κούρασε με τα τερτίπια και τις απαιτήσεις της.
Η Άγγελα Μέρκελ υιοθέτησε και τα τρία ελληνικά αιτήματα που της έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ανέλαβε να διαπραγματευθεί με τον Ερντογάν για τη νέα συμφωνία της Ε.Ε. με την Άγκυρα.
Η συμφωνία αυτή που θα προετοιμαστεί, με χρονικό ορίζοντα να οριστικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου.
Η Ευρώπη θα ζητήσει τα εξής:
Να αποσύρει η Τουρκία το συντομότερο δυνατό από την μεθόριο του Έβρου τις ομάδες μεταναστών που μετακίνησε εκεί τις τελευταίες ημέρες οργανώνοντας «οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος». Και δεν είναι τυχαίο ότι η κυρία Μέρκελ δημοσίως, από το βήμα του οικονομικού forum μίλησε για «απαράδεκτη» στάση της Άγκυρας που, όπως είπε, «προσπαθεί στις πλάτες των μεταναστών και προσφύγων να λύσει εσωτερικά της ζητήματα».
Η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί να παίρνει πίσω και όσους μετανάστες έχουν μετακινηθεί από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ελληνική ενδοχώρα, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα ελληνικά νησιά και ταυτόχρονα θα γίνει δυνατή η επιστροφή στην Τουρκία μιας μεγάλης μερίδας από τους σχεδόν 80.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και δεν προβλέπεται να λάβουν τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.
Την καθιέρωση κοινών περιπολιών της Frontex με τις δυνάμεις ακτοφυλακής, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών.
Για όλα τα παραπάνω ενημερώθηκαν έγκαιρα τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ Σαρλ Μισέλ οι οποίοι σε συνεννόηση τόσο με την κυρία Μέρκελ όσο και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τα έθεσαν στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ξεκαθαρίζοντας του ότι μόνον αν τους αποδεχθεί μπορεί να προσδοκά σε ευρωπαϊκή -οικονομική ή άλλη- συνδρομή.
Και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε πριν ακόμη συναντηθεί με τον Ερντογάν τη δήλωση με την οποία ζητούσε προεισαγωγικά την απομάκρυνση των μεταναστών από τον Έβρο.
Πριν το δείπνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν, μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ενημερωθεί και για τη δήλωση της Άγγελα Μέρκελ.
Όλα αυτά έδωσαν τον τόνο στη συνάντηση και ξεκαθάρισαν στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι δεν μπορούσε να προσδοκά λευκές κάρτες και ετεροβαρείς συμφωνίες, όπως στο παρελθόν.
Είναι σαφές ότι η προσπάθειά του να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και ταυτόχρονα να την σύρει στο χάος της Συρίας, επικαλούμενος ανθρωπιστική κρίση, έχουν προκαλέσει δυσφορία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρ’ ότι κανείς δεν θέλει να κόψει τις γέφυρες με την Άγκυρα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να φύγει από τις Βρυξέλλες, έχοντας στα χέρια του μία συγκεκριμένη δέσμευση, τουλάχιστον για οικονομική βοήθεια. Οι συνομιλητές του, όμως, δεν του την έδωσαν, παρ’ ότι του άφησαν ορθάνοικτη αυτή την προοπτική. Γι’ αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να παραστεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου, προτιμώντας μία «δραματική» αποχώρηση.
Το μόνο που πραγματικά συμφωνήθηκε στη συνάντηση των Βρυξελλών είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μίας μικτής επιτροπής, στην οποία θα προεδρεύουν ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως σημειώθηκε «ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία».
Σε ερώτηση για το αν ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει. Με τον τρόπο αυτό είπε εμμέσως ότι συνομιλητής του ή αρνήθηκε ή τουλάχιστον απέφυγε να δεσμευτεί.
«Η εξεύρεση λύσης στην κατάσταση θα απαιτήσει ανακούφιση της πίεσης στα σύνορα». Λίγο αργότερα, η φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες, ωστόσο οι δύο πλευρές επιδόθηκαν «σε έναν καλό και εποικοδομητικό διάλογο».
Η αλλαγή στη στάση του Βερολίνου και των Βρυξελλών είχε αρχίσει να διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ακραία «εργαλειοποίηση» των μεταναστών και προσφύγων που επεχείρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, όταν τους κατηύθυνε τόσο απροκάλυπτα στην ελληνοτουρκική μεθόριο, άλλαξε ραγδαία την εικόνα που υπήρχε στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν στον γερμανικό Τύπο πολλά επικριτικά δημοσιεύματα για τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας και τον ρόλο του Τούρκου Προέδρου.
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...