Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μπαμπούσκα» Ερντογάν – Τι σημαίνει η συμφωνία με Πούτιν στη Συρία


Οι ρώσο-τουρκικές σχέσεις, επιδεικνύουν ισχυρή αντοχή ακόμα και σε περιόδους εντάσεων. Ο τούρκος πρόεδρος έκανε εμφανή την ευελιξία του...

Γράφει ο Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας
Διεθνολόγος, Στρατηγικός Αναλυτής. Sr. Data Analyst στη Palo Services

Μετά από πολύωρες συνομιλίες στη Μόσχα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας στο Ιντλίμπ της Συρίας, μετά την ένταση που προκάλεσε ο θάνατος τούρκων στρατιωτών από αεροπορική επίθεση.

Οι ρώσο-τουρκικές σχέσεις, επιδεικνύουν ισχυρή αντοχή ακόμα και σε περιόδους εντάσεων.Ο τούρκος πρόεδρος έκανε εμφανή την ευελιξία του, να μετατρέπεται από σκληρός σε ήπιος και ενίοτε σε υποχωρητικός και να προσαρμόζει τη ρητορική του, όταν του το επιβάλλουν οι καταστάσεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο υπαίτιος της αλλαγής συμπεριφοράς, του απρόβλεπτου Ερντογάν, καθώς απέδειξε για ακόμη μια φορά, πως έχει τη δυνατότητα να το χειρίζεται για την προώθηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά. Στην κρίση του 2015, όταν η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, που επιχειρούσε κατά σύριων ανταρτών, ο Ερντογάν αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη.

Η συμφωνία εκεχειρίας για το Ιντλίμπ δίνει την εντύπωση ότι ο Πούτιν έχει τη δυνατότητα να αυξομειώνει την ένταση στις ρώσο-τουρκικές και να ελέγχει τις όποιες κρίσεις. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει βρεθεί με την «πλάτη στον τοίχο» στη Συρία, δεν έχει επιλογές. Δεν είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τον Πούτιν, παρά την επιθετική του ρητορική, που τη χρησιμοποιεί μόνο για εσωτερική κατανάλωση.


Η προσέγγιση του Ερντογάν, έγινε εμφανής και στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που σύμφωνα με το Sputnik, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «φέτος, γιορτάζουμε την 100η επέτειο από την ίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, γι’ αυτό προσκάλεσα τον κ. Πούτιν να επισκεφτεί την Τουρκία, με αφορμή αυτό το γεγονός». Τέλος, εξήρε τον διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο και τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις ήταν ειλικρινείς.

Τα περιθώρια αντίδρασης του Ερντογάν ήταν περιορισμένα έως ανύπαρκτα, καθώς η ρωσική ηγεσία, του είχε προηγουμένως στείλει ηχηρά μηνύματα, για τις προθέσεις της. Δυο ημέρες πριν την επίσκεψη στη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ. Μια εκατόμβη νεκρών στη Συρία, θα υπονόμευε το προφίλ του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, ως εγγυητή της ασφάλειας της Τουρκίας και ενδεχομένως να εξελίσσονταν στο δικό του «Βιετνάμ».

Η «ομηρία» του Ταγίπ Ερντογάν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον αναγκάζει να δημιουργεί εντάσεις, σε άλλα πεδία, στα οποία γνωρίζει ότι διαθέτει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με τη λογική αυτή, δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια αλλαγή στη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα του Έβρου.

Ο Ερντογάν ενδέχεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την κρίση στον Έβρο, μέχρι να δοκιμάσει μέχρι τέλους τα όρια της ελληνικής κυβέρνησης και της αναιμικής σε αποτελεσματικές αντιδράσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποστολή 1.000 αστυνομικών των Ειδικών Δυνάμεων, προμηνύει ότι πλέον δημιουργείται ένα «καυτό μέτωπο» στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, σε συνδυασμό με την τουρκική προπαγάνδα που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Όμως, το γεγονός ότι οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν επιδείξει εξαιρετικές δυνατότητές αποτροπής των μεταναστών, δυσκολεύουν την τουρκική στρατηγική των ανοιχτών συνόρων, που δεν αποκλείεται και να γυρίσει “μπούμερανγκ¨, στον Ερντογάν.

Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]