Ο υιός Ερντογάν "καίει" τον πατέρα
Αποδείχθηκε η εμπλοκή των Ερντογάν στο σκάνδαλο του 2013
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπέβαλε στοιχεία, σε τουρκικό δικαστήριο, τη Δευτέρα, τα οποία αποδεικνύουν την αυθεντικότητας των ηχογραφήσεων, που διέρρευσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας για δωροδοκία, το 2013, στο διαβόητο σκάνδαλο που συντάραξε τη γείτονα, που αφορούσε την αποφυγή των κυρώσεων των ΗΠΑ προς το Ιράν, μέσω λαθρεμπορίου χρυσού, στο οποίο αιχμή του δόρατος, ήταν ο επίσης διαβόητος Τουρκο-Ιρανός, Ρεζά Ζαράμπ, ένα σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκη και η οικογένεια του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου, του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξη.
Ο Τζελάλ Κιλίτς κατέθεσε μία έκθεση εμπειρογνωμόνων που επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα των ηχογραφήσεων, που είχαν απορριφθεί από την κυβέρνηση ως κατασκευασμένες, και έτσι δεν χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικό στοιχείο.
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον Δεκέμβριο του 2013 τους γιους τριών υπουργών και δεκάδες άλλους, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων επιχειρηματιών που είναι γνωστοί για στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Ερντογάν, σχετικά με υποψίες διαφθοράς, δωροδοκίας.
Ο Ερντογάν καταδίκασε ως κατασκευασμένη, μιας ηχογραφημένη συνομιλία στην οποία ο Ερντογάν, μιλά στο τηλέφωνο με τον γιο του, Μπιλάλ, ο οποίος στη συνομιλία ουσιαστικά "δίνει" τον πατέρα του για τη συμμετοχή στο σκάνδαλο, αλλά και παραδέχεται την απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών.
Οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για έρευνα σχετικά με τις ηχογραφήσεις έπεσαν σε τοίχο, καθώς η κυβέρνηση στοίβαζε τα στοιχεία κάτω από το χαλί και αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή.
Το σκάνδαλο του 2013
Το Δεκέμβριο του 2013, ο Ζαράμπ είχε συλληφθεί μαζί με δεκάδες άλλους προσκείμενους στην εξουσία επειδή είχε επιδοθεί σε παράνομο εμπόριο χρυσού με το Ιράν, διευκολυνόμενος στη δραστηριότητά του αυτή, από υπουργούς της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της Άγκυρας. Τέσσερις εξ αυτών είχαν τότε παραιτηθεί ή παυθεί.
Τηλεφωνικές υποκλοπές που βγήκαν στη δημοσιότητα, είχαν στη συνέχεια ενοχοποιήσει άμεσα τον Ερντογάν και τον γιο του, τον Μπιλάλ, ο οποίος περιττό να ειπωθεί ότι έγινε περίγελος για τον τρόπο με τον οποίο έδινε πληροφορίες με ευκολία στις υποκλοπές. Ο πρωθυπουργός είχε καταγγείλει τότε μια "συνωμοσία" και είχε κατηγορήσει τον πρώην σύμμαχό του, τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, ότι κατασκεύασε την υπόθεση για να τον πλήξει.
Έπειτα από ένα εκτεταμένο κυνήγι μαγισσών στις τάξεις αυτού που αποκάλεσε "το παράλληλο κράτος", ο ισχυρός άνδρας της χώρας κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο, να σταματήσει όλες τις διώξεις, μέχρι και να κερδίσει μερικούς μήνες αργότερα τις προεδρικές εκλογές. Στο Ιράν, ο Ιρανός συνεργάτης του Ζαράμπ, ο δισεκατομμυριούχος Μπαμπάκ Ζανζανί, καταδικάσθηκε σε θάνατο στις 6 Μαρτίου για διαφθορά. Όμως η υπόθεση φαίνεται να έχει θαφτεί οριστικά στην Τουρκία, προς μεγάλη απογοήτευση της αντιπολίτευσης.
Η υπόθεση του Ρεζά Ζαράμπ
Στις 19 Μαρτίου 2016, ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας, και "ταμίας" της οικογένειας Ερντογάν, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, καθώς πήγαινε με την οικογένειά του στη Disney World. Ο λόγος; Σε κατηγορητήριο που υπεγράφη από τον δικηγόρο Πρίτ Μπαράρα, από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Ζαράμπ, φίλος σχεδόν με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη των κυβερνήσεων Ερντογάν, με τους οποίους έχει κάνει μπίζνες (όπως και με την Εμινέ), και δύο συνεργάτες του (μεταξύ αυτών ο Ατίλα) κατηγορήθηκαν για παραβίαση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, για τραπεζικές απάτες και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αρχικά ο Ερντογάν έθεσε το θέμα απελευθέρωσης του Ζαράμπ στη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα. Αργότερα, έθεσε το θέμα στον Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να πάρει αυτό που ήθελε. Τουλάχιστον όχι μπροστά στις κάμερες. Γιατί πίσω από τις κάμερες φαίνεται πως έχει στηθεί ένα άλλο παιχνίδι.
Ανάμεσα στους δεκάδες δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του εκατομμυριούχου, φίλου της οικογένειας Ερντογάν, περιλαμβάνονται δύο στενοί συνεργάτες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Μάικλ Μάκασεϊ, ο οποίος προσπάθησε να σταματήσει την υπόθεση έπειτα από συνάντηση με τον Ερντογάν στην Τουρκία.
Ο Ζαράμπ, ενώ ήταν βασικός κατηγορούμενος και μάλιστα θεωρούνταν άνθρωπος "κλειδί" για να χτυπηθεί και ο Τραμπ και ο Ερντογάν, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, εν μία νυκτί, μετετράπη σε μάρτυρα κατηγορίας και ενώ αρχικά δήλωσε ότι η όλη κομπίνα δισεκατομμυρίων, είχε έγκριση από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, κατέληξε να επιρρίπτει τις ευθύνες στον Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην διευθυντή της Halkbank (στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, λόγω της υπόθεσης) και νυν διευθυντή του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι και υπουργοί, βοήθησαν να πλαστογραφήσει τις συναλλαγές χρυσού και τροφίμων για να διοχετεύσει μετρητά στο Ιράν, σε αντάλλαγμα για το πετρελαίο της χώρας που ήταν σε καθεστώς απαγόρευσης. Ο Ζαφέρ Τσαλαγιάν, υπουργός Οικονομίας της εποχής εκείνης, φέρεται να πήρε δώρα πολυτελή ρολόγια, από τον Ζαράμπ, ως ανταμοιβή για τη συνεργασία του.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε να ακυρώσει την υπόθεση, καταφεύγοντας σε πολλές περιπτώσεις στην κυβέρνηση Τραμπ. Όταν οι προσπάθειες απέτυχαν, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την υπόθεση ως επίθεση από τους εχθρούς της Τουρκίας και συγκεκριμένα, ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε χαρακτηρίσει τους εμπλεκόμενους ερευνητές ως "γκιουλενιστές".
Ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας της Halkbank, της Τουρκίας, δέχτηκε υποδοχή ήρωα όταν επέστρεψε από τις ΗΠΑ στα τέλη Ιουλίου, αφού πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο σε φυλακή στην Πενσυλβάνια. Παρά την αντίθεση και την οργή της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ατίλα καταδικάστηκε στις 3 Ιανουαρίου του περασμένου έτους, μετά από μία δίκη παρωδία, για το ότι βοήθησε να διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να παρακάμψει τις κυρώσεις για το Ιράν.
Πέτρος Κράνιας
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...