Οι συνέπειες μιας τουρκικής επέμβασης στη Βόρεια .Συρία
Με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία, οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τους Κούρδους συμμάχους τους. Η ΕΕ φοβάται την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους και αύξηση των προσφυγικών ροών.
Εδώ και μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε ότι η Τουρκία θα εισβάλει στη Βόρεια Συρία. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την γειτονική χώρα και η απώθηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που ελέγχονται από τους Κούρδους.
Για τις ΗΠΑ ωστόσο οι Κούρδοι αντάρτες στην περιοχή ήταν ένας στενός σύμμαχος για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν για καιρό, αλλά χωρίς επιτυχία, να βρουν μια λύση η οποία θα κατευνάζει τους φόβους των Τούρκων απέναντι στους Κούρδους και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των Κούρδων ανταρτών.
Τη Δευτέρα το πρωί όμως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και ότι δεν θα προστατεύουν πλέον τους πρώην συμμάχους τους απέναντι στις τουρκικές επιθέσεις.
Η στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε ωστόσο να έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή. "Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι ότι οι κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους θα μεταφέρονταν στο Ιράκ και αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας" λέει ο Γερμανός βουλευτής Ρόντεριχ Κιζεβέτερ στην Deutsche Welle.
Το προσφυγικό πίσω από τη στρατιωτική επέμβαση
Παρόμοιοι είναι οι φόβοι που εκφράζονται και από τις Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοσίγιατσιτς δήλωσε πως μπορεί η ΕΕ να κατανοεί τους νόμιμους φόβους της Τουρκίας ωστόσο εξακολουθεί να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Για την Τουρκία πάντως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για την στρατιωτική επιχείρηση είναι το προσφυγικό. Από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύροι βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία. Στην αρχή ο κόσμος τους αποδέχθηκε όμως με το πέρασμα του χρόνου το κλίμα άλλαξε. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί ως το τμήμα εκείνο στο οποίο θα επαναπροωθηθούν οι Σύροι πρόσφυγες διευκολύνοντάς τους έτσι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η Εσλέμ Αλέβ Ντεμιρέλ από το κόμμα η Αριστερά επιρρίπτει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του στην εξωτερική πολιτική. "Με την εισβολή και την εγκατάσταση στην περιοχή Σύρων προσφύγων θέλει απλώς να αποκτήσει επιρροή στο νέο κράτος της Συρίας που θα προκύψει", τονίζει.
Ωστόσο αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να φέρουν και τα αντίθετα αποτελέσματα και να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές από τη Συρία με συνέπεια να αυξηθεί η πίεση καταρχάς στην Τουρκία και κατόπιν στην ΕΕ. Όσο για το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το ΝΑΤΟ αυτός απλά δεν υπάρχει. Μετά από σχετική ερώτηση της DW, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ παρέπεμψε στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Όμως και μέσα στις ΗΠΑ πυκνώνουν από όλες τις πλευρές οι επικριτικές φωνές που υποστηρίζουν πως η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή κάθε άλλο παρά σοφή ήταν.
Μαξ Τσάντερ
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Deutsche Welle
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...