Ώρα κρίσης για τον Κ.Μητσοτάκη που είχε υποσχεθεί προεκλογικά «βέτο» στην Ε.Ε. για τα Σκόπια
Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Η Γερμανία ζητάει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας στην ΕΕ και φυσικά μένει να φανεί τι θα πράξει επ' αυτού η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη καθώς όπως είχε δηλώσει πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός, θα βελτίωνε την Συμφωνία των Πρεσπών για να δεχτεί κάτι τέτοιο.
Είχε πει μάλιστα πως θα ασκούσε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων.
Με ευρεία πλειοψηφία, η Βουλή στη Γερμανία τάχθηκε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τα Σκόπια και την Αλβανία.
Η Βουλή έδωσε επί της ουσίας το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τα Σκόπια. Τη σχετική πρόταση είχαν καταθέσει από κοινού οι Κ.Ο. των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
Για την Αλβανία τέθηκαν αυστηροί όροι σε ό,τι αφορά τόσο τις μεταρρυθμίσεις του Κράτους Δικαίου όσο και τα φαινόμενα αλυτρωτισμού, με «δηλώσεις και φιλοδοξίες» περί ένωσης αλβανικών πληθυσμών από την Αλβανία, το Κόσοβο και τα Σκόπια σε μια «Μεγάλη Αλβανία». Όπως τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, «αυτά πρέπει να σταματήσουν άμεσα, διότι δεν συνάδουν με μια ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή των διαπραγματεύσεων».
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία για τα Σκόπια, 465 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, 122 κατά, ενώ υπήρξαν και 16 αποχές. Στην ψηφοφορία για την Αλβανία, δόθηκαν 395 ψήφοι υπέρ, 188 κατά, με τις αποχές να είναι και πάλι 16.
Απορρίφθηκαν τόσο η πρόταση τροπολογίας των Πρασίνων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η γερμανική κυβέρνηση διατυπώνει στην περίπτωση της Αλβανίας απαιτήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τις προϋποθέσεις που έχουν αποφασιστεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το σχέδιο ψηφίσματος των Φιλελευθέρων, οι οποίοι ζητούσαν να μην εγκριθεί το αίτημα της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά μόνον εφόσον διαπιστωθεί μελλοντικά χειροπιαστή πρόοδος.
Παρών στη Bundestag ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, που παρακολούθησε τη συζήτηση από την αίθουσα της ολομέλειας.
Τώρα η «μπάλα» βρίσκεται στα χέρια του Κ.Μητσοτάκη ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο του 2019:
«Στις Πρέσπες οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας. Έναν μοχλό πίεσης που θα γινόταν ισχυρότερος όσο αυξανόταν και το διεθνές ενδιαφέρον για λύση. Έγινε, τελικά, εθνικό μπούμερανγκ!Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός; Θα ασκήσει βέτο; Θα επιχειρήσει να αλλάξουν μέρη της Συμφωνίας; Πολύ ενδιαφέρον θα έχει να το δούμε.
Ήδη, το καλοκαίρι του 2018, με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, την οποία καταθέτω στα πρακτικά, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όλη η παρέα εσείς έδωσαν το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008.
Στα κρυφά και στα γρήγορα. Μήπως δεν το πήρατε χαμπάρι κύριε Καμμένο; Είστε υπόλογοι κ. Τσίπρα. Υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό.Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να ισχυρισθεί ότι αυτό αφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία υπάρχει ήδη ειδική πρόβλεψη ότι αυτόματα ήδη συναινούμε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Μετά; Θα συναινούμε αυτόματα στο κλείσιμο κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου επειδή αυτό ορίζει η συμφωνία που υπογράψατε; Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω, ένα ξεκάθαρο μήνυμα.
Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται, να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαια ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα.
Με απλά λόγια, η Ελλάδα θα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω.»
ProNews
Δεν αντιλαμβανομαι ποιο ειναι το πιο τρομακτικο:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ξεφτυλισμενοι και προδοτες πολιτικαντηδες ή η μαζα ηλιθιων που περιμενει να σωθει απο αυτους;