Γελά ο κόσμος με τα «πόθεν έσχες»
■ Οι πολιτικοί αρχηγοί παριστάνουν τους φτωχούς για να κοροϊδέψουν τον λαό
■ «Ξέχασαν» να δηλώσουν όλη τη βουλευτική αποζημίωση. Ο Κυριάκος εμφανίζει εισόδημα 3.400 € τον μήνα και ο Τσίπρας 2.780 ευρώ!
Γελάει ο κόσμος με τα… δήθεν «πόθεν έσχες» των πολιτικών, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα διάτρητα, γεμάτα ασάφειες, τεράστια κενά και παραλείψεις, με τους αρχηγούς, τους υπουργούς και τους βουλευτές να παριστάνουν τους φτωχούς, δηλώνοντας ελάχιστα εισοδήματα, εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια του νόμου.
Η συντριπτική πλειονότητα των «300» δήλωσε ελάχιστα εισοδήματα, αποκρύπτοντας τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Ποιος τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα; Μα φυσικά η νομοθεσία την οποία οι ίδιοι οι πολιτικοί ταγοί διαμόρφωσαν κατά το δοκούν και όχι προς το κοινό συμφέρον των πολιτών, με αποτέλεσμα να μην υποχρεούνται (;) να δηλώσουν το σύνολο της βουλευτικής αποζημίωσής τους με την αιτιολογία ότι πρόκειται για αμοιβές που απαλλάσσονται από τον φόρο και δεν θεωρούνται εισόδημα.
Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό του μισθού των βουλευτών δεν θεωρείται εισόδημα (για παράδειγμα, τα έξοδα κίνησης, η ταχυδρομική ατέλεια, το επίδομα βιβλιοθήκης, το επίδομα οργάνωσης γραφείου κ.λπ.), κι έτσι οι περισσότεροι θεώρησαν τίμιο να μην τον δηλώσουν ολόκληρο.
Πώς είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει το 2018 (χρήση 2017) εισοδήματα 33.909,24 ευρώ (δηλαδή, 2.800 ευρώ τον μήνα), όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι μόνο η μηνιαία βουλευτική αποζημίωση είναι πάνω από 6.000 ευρώ;
Το 2017, δηλαδή, αν πιστέψουμε τα δηλωθέντα εισοδήματα, το τότε πρωθυπουργικό ζευγάρι είχε συνολικά έσοδα 50.000 ευρώ. Ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια πάει πίσω, καθώς το ίδιο έτος δήλωσε εισοδήματα 41.067 ευρώ και η σύζυγός του 89.334 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι πολιτικοί στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν θεωρούν σκόπιμη τη συμπερίληψη του συνόλου των εισοδημάτων τους, και όσα δηλώθηκαν τελικώς προκαλούν πλείστα ερωτήματα.
Και αυτό διότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται η κινητή και ακίνητη περιουσία είναι τόσο ελλιπής, που φτάνει στα όρια της πρόκλησης. Το μόνο που μπορεί να αντιληφθεί κανείς μελετώντας τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που δημοσιεύθηκαν χθες είναι το «έσχες». Για το «πόθεν», ούτε λόγος.
Στην πραγματικότητα γίνεται μια απλή καταγραφή των εισοδημάτων, των καταθέσεων, των μετοχών και των ακινήτων, δίχως να αναφέρεται πουθενά από πού αυτά προήλθαν, αν και, προφανώς, εκτός από την περιουσία που διαθέτει καθένας, εξίσου σημαντικά είναι και το πώς και πότε την απέκτησε.
Εδώ ακριβώς έγκειται η μεγάλη απάτη. Για παράδειγμα, στα δηλωθέντα έσοδα πολιτικών υπάρχει μια απλή αναφορά σε «έσοδα από μισθωτές υπηρεσίες», «έσοδα από ακίνητα» ή ακόμη και έσοδα από «άλλη περίπτωση», δίχως να υπάρχει καμία απολύτως συγκεκριμένη εξήγηση για την πηγή προέλευσης.
Ακόμη, στις μετοχές, υπάρχει απλή αναφορά σε μεταβίβαση ή εκποίηση, χωρίς να αναφέρεται πουθενά σε ποιον μεταβιβάστηκαν. Το αυτό ισχύει και για τη μεταβίβαση ακινήτων ή εταιριών.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού, στο οποίο αναφέρεται ότι η Μαρέβα Μητσοτάκη μεταβίβασε δωρεάν τις μετοχές της εταιρίας PERSONAL VENTURES (στην οποία ανήκει και το περίφημο σπίτι του Βολταίρου), χωρίς να αναφέρεται σε ποιον τις δώρισε…
Την ίδια ώρα οι ελεγχόμενοι εμφανίζονται συνδικαιούχοι σε λογής λογής θυρίδες, λογαριασμούς και εταιρίες, δίχως να εξηγείται πουθενά ποιοι είναι οι υπόλοιποι δικαιούχοι!
Αυτή είναι η πλήρης και σε βάθος διαφάνεια που επιδιώκει το πολιτικό σύστημα; Μια απλή αναγραφή των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς δαπάνες, χωρίς αιτιολόγηση, χωρίς πηγές, με «ορφανά» εισοδήματα και καταθέσεις; Χωρίς έλεγχο και χωρίς καμία απολύτως διασταύρωση; Και μετά απορούν για την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος.
Δημοκρατία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...