Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο γερμανικός Τύπος για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: «Μια αποτυχία που πλασάρεται ως επιτυχία»


Ο γερμανικός Τύπος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρά τις έξωθεν προσπάθειες στήριξης του στρατοπέδου του «Ναι», το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε παταγωδώς ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για την τύχη του ίδιου του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός «σκόνταψε» στο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες.

Επώδυνη ήττα της κυβέρνησης Ζάεφ

Σύμφωνα με το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, οι λόγοι της αποτυχίας είναι καθαρά ενδογενείς.
«Οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ κλήθηκαν στις κάλπες για να επιλέξουν ένα Ναι ή ένα Όχι, αλλά στην πλειοψηφία τους σιώπησαν, το δημοψήφισμα απέτυχε, το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα της βαλκανικής χώρας προς την κατεύθυνση της Δύσης καταλήγει προς το παρόν σε μια βαθιά τάφρο»
σημειώνει ο σχολιαστής της χαρακτηριστικά.
«Το αποτέλεσμα αποτελεί επώδυνη ήττα της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, που είχε το θάρρος να συμβάλει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το περιβόητο θέμα του ονόματος. Αλλά και για την άκρως συντηρητική αντιπολίτευση που δυσφήμισε τη συμφωνία ως συνθηκολόγηση και εργάστηκε για την αποτυχία της, αποτελεί πύρρειο νίκη. Μετά τα εμπόδια για την εξέλιξη της ΠΓΔΜ, που έθεσε η υπεροπτική στάση της Ελλάδας, τώρα η χώρα απέτυχε για καθαρά εσωτερικούς λόγους, λόγω εσωτερικού διχασμού, μυωπικών πολιτικών της αντιπολίτευσης και έλλειψης θάρρους. Τώρα η χώρα απειλείται τα επόμενα χρόνια από απομόνωση»,
αποφαίνεται η γερμανική εφημερίδα.


«Το χειρότερο αστείο της παγκόσμιας ιστορίας»

Ο απεσταλμένος του Spiegel στα Σκόπια παρουσιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις δύο κατοίκων της ΠΓΔΜ. Η πρώτη είναι της Ουρανίας Πιρόφσκα με καταγωγή από την Καστοριά, η οποία περιγράφει την τραγική ιστορία της οικογένειάς της το διάστημα του πολέμου και μετά και η οποία ψήφισε «Ναι» θεωρώντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η δεύτερη αφορά έναν μορφωμένο εργαζόμενο σε ανταλλακτήριο, ο οποίος ψήφισε «Όχι».
Στον Γερμανό δημοσιογράφο περιγράφει ως διεφθαρμένες όλες τις κυβερνήσεις της χώρας.
«Αλλά να ορίζουν οι γείτονές μου πώς θα πρέπει να ονομάζομαι, αυτό είναι το χειρότερο αστείο της παγκόσμιας ιστορίας»,
λέει χαρακτηριστικά. Και ο δημοσιογράφος συνεχίζει:
«Η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ για μεγάλη επιτυχία του Ναι αποτελεί στην πραγματικότητα προαναγγελία πιθανής πολιτικής αποτυχίας για να σώσει το γόητρό του. Η συμμετοχή έμεινε πολύ πίσω από τις προσδοκίες, τα συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα είδαν στο δημοψήφισμα μια εθνική ταπείνωση, ο πρόεδρος Ιβανόφ έκανε λόγο ακόμη και για πολιτική αυτοκτονία. Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι ενισχύει τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Αλλά η μη συμμετοχή στις κάλπες φωτογραφίζει κάτι άλλο για τις πολιτικές προτιμήσεις: ότι πολλοί είναι απογοητευμένοι, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι, όσο και από την νυν του σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ, θεωρώντας ότι δεν έκανε όσα έπρεπε για να πατάξει τη διαφθορά και τον νεποτισμό».
Κερδίζει χρόνο ο Τσίπρας

Μακροσκελές άρθρο φιλοξενεί στη διαδικτυακή της σελίδα η Handelsblatt, στο οποίο μεταξύ άλλων προσπαθεί να σταθμίσει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ελληνική κυβέρνηση η χθεσινή αποτυχία.
«Η Ελλάδα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ήταν η πρώτη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών… αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται κρυφά να αισθάνεται ανακουφισμένος»,
παρατηρεί ο αρθρογράφος της.
«Διότι με αυτό το αποτέλεσμα έχει καταρχήν ένα πρόβλημα λιγότερο. Με τη στάση του απέσπασε μεγάλη αναγνώριση από τους εταίρους του στην ΕΕ και το ΝATO μετά από διαμάχη 27 χρόνων για το όνομα. Αλλά η ιστορική, όπως επαινέθηκε, συμφωνία απείλησε να γίνει παγίδα για την κυβέρνησή του, λόγω των τεράστιων αντιστάσεων από τον λαό του. Διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού με τον Καμμένο θα σήμαινε πρόωρες εκλογές αρχές του 2019»
συνεχίζει ο Γερμανός αρθρογράφος.
«Και αυτές θα οδηγούσαν, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις σε πρωτιά τη συντηρητική αντιπολίτευση και την απώλεια εξουσίας για τον Τσίπρα. Τώρα με την έκβαση του δημοψηφίσματος κερδίζει τουλάχιστον χρόνο».
Στο σημερινό της φύλλο η Neue Zürchner Zeitung «διαβάζει» το αποτέλεσμα ως επιτυχία της καμπάνιας του «Όχι», μιας καμπάνιας που ήταν ελάχιστα ορατή, ενώ η εφημερίδα Bild επιγράφει σχετικό άρθρο με τον τίτλο «η Μακεδονία θα συνεχίζει να ονομάζεται Μακεδονία».

Οι αρθρογράφοι της περιγράφουν την προβληματική και καθόλου βεβαία επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο κοινοβούλιο ελλείψει ενισχυμένης πλειοψηφίας. Ανάμεσα στις αντιδράσεις συμπεριλαμβάνει κι αυτή του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Χειροτερο αστειο της Παγκοσμιας Ιστοριας απο το να αναγνωριζονται οι σλαβοι ως "Μακεδονες" δεν

    υπαρχει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλιογερμαναράδες, γιατί δεν αναρωτιέστε πριν 27 χρόνια πως ονομάζονταν οι Σλάβοι; αν εμείς είμαστε υπερόπτες εσείς είστε αλαζονικοί. Γερμανοί, ιστορία γιατί δεν διαβάζετε; δεν σας συμφέρει, έτσι δεν είναι; έχετε πνιγεί από το αίμα των λαών που σκοτώσατε και το παρελθόν σας είναι μαύρο.
    Άμετε στον διάολο που οι κλέφτες-σφετεριστές Σλάβοι θέλουν να ονομαστούν "Μακεδόνες", από που και ως που; 27 χρόνια κλεψιάς με την βοήθεια εσάς των Γερμανών, των Αγγλο-Αμερικανών και των ανθελλήνων πολιτικών μας που είναι τα πιόνια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ὅσο κι ἂν ἐπιχειρηματολογεῖ ὁ γερμανὸς δημοσιογράφος, ἡ παγκόσμια ἱστορία θὰ καταγράψει ὡς χειρότερο ἀστεῖο, ὡς τραγικότατη εἰρωνία τὸν ἐπερχόμενο διαμελισμὸ τῆς Ἑλλάδας τὰ ἑπόμενα χρόνια· διαμελισμὸς ποὺ θὰ ἐπέλθει χωρὶς καμμία τυφεκιά. Ἐδῶ συντελεῖται ἡ μεγαλύτερη προδοσία ἀπὸ ὑπάρξεως Δαναῶν, καὶ μεῖς –οἱ προδομένοι– ἀσχολούμαστε μὲ τὸ τί εἶπε ἡ ἑκάστοτε τιτοβαρβαροκουρδισμένη Πιροσκίφκαγια καὶ μὲ τὸ ἂν χάρηκε ὁ ποταπὸς Παλιατσοκαμμένος ποὺ θὰ σώσει γιὰ ὀλίγους μῆνες ἀκόμη τὸ λιπαρὸ δέρας του. Οἴμοι! Καὶ τελικὰ αὐτὸς ὁ Δυσωδοτσίκνας θὰ βραβευτεῖ ὡς πιστὸς οἰκόσιτος σκώληξ, μὲ τὸ μετάλλιο τῆς «ἄκρον-ἄωτον ὀσφυοκαμψίας-σπαγγάτο» ἀπὸ τοὺς αὐθέντες του, στὴν περίπτωση ποὺ περάσει μιὰ συμφωνία δύο κρατῶν ὅπου σὲ κανένα ἀπ' τὰ δύο αὐτὰ κράτη οἱ λαοὶ δὲν συναινοῦν σ' αὐτήν! Δυστυχῶς, αὐτὴνθὰ εἶναι καὶ ἡ ἀπαρχὴ τοῦ διαμελισμοῦ ποὺ ἔγραψα ἀνωτέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως οι Σκοπιανοί κερδισμένοι είναι κι έτσι. Το όριο των διαπραγματεύσεων έχει μετατεθεί προς το συμφέρον τους και το παίζουν κι υπεράνω. Αναλυτικά: Στην αρχή δε θέλαμε να άκουσουμε καθόλου τον όρο "Μακεδονία" στην ονομασία τους. Ο Μητσοτάκης συμφώνησε Fyrom (όπου m: Μακεδονία). Στη συνέχεια, ο Καραμανλής ήθελε σύνθετη ονομασία (δηλ. συμφώνησε να υπάρχει ο όρος Μακεδονία) αλλά έναντι όλων. Μετά ήρθε ο "κοσμοηγέτης" κι αναγνώρισε γλώσσα και έθνος μακεδονικό, τους υποσχεθήκαμε τεχνογνωσία και συνεργασία (ακόμα και στο γράψιμο της ιστορίας) και ως όνομα το "Βόρεια Μακεδονία". Τα είχαν αυτά πριν; Όχι. Άρα, κάθε επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινά από την τελευταία βάση (αυτή της γραβάτας), όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές. Θεωρώ ότι μόνη λύση είναι να κηρυχθούν άκυρες όλες οι διαπραγματεύσεις εξ αρχής (από Μητσοτάκη που τους έδωσε το Μ στο FYROM, Καραμανλή που δέχθηκε σύνθετη ονομασία με όρο Μακεδονία, μέχρι Τσίπρα που έδωσε εθνικότητα, γλώσσα κ.λπ.). Και η ακυρότητα είναι εύκολη, γιατί αυτός, που θέτει σε κίνδυνο την ιστορία και τα σύνορα της πατρίδας του (που υπάρχουν από καταβολής κόσμου), λέγεται προδότης. Είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχει έγκυρη συμφωνία, όταν για λογαριασμό μας διαπραγματεύονται προδότες; Και για να μην ξεχνιόμαστε: Θα πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι, που έχουν εμμέσως ή αμέσως αποδεχθεί την ονομασία "Μακεδονία" για τα Σκόπια και τα περίχωρά του, να χαρακτηριστούν προδότες: κάτι το ΚΚΕ που έκανε ψηφίσματα για τους καημένους "Μακεδόνες", κάτι ο Κων/νος Καραμανλής που έκανε συμφωνίες με την Επαρχία της Μακεδονίας (επί Γιουγκοσλαβίας) από το 1976. Ακόμα κι οι δικτάτορες (επαναστάτες κατ' άλλους) ή ο κοσμοπολίτης Παπανδρέου, γιατί δεν έκαναν κάτι; Δεν ήξεραν ότι οι γείτονές μας πλασάρονταν ως "Μακεδόνες"; Α, κι ο Σαμαράς, που ως Υπουργός Εξωτερικών είχε "μείνει μόνος του να υπερασπίζεται τις θέσεις μας, αλλά δεν τον στήριξε ο Μητσοτάκης και παραιτήθηκε". Γιατί δεν έκανε κάτι ως Πρωθυπουργός, που μπορούσε να αποφασίζει και να διατάζει; Συμπέρασμα: Γιατί κανείς δεν ήθελε να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα, που είναι και δίκαια και σύννομα και ηθικά. Αντιθέτως, όλοι έχουν συμβάλει στην προδοσία της Μακεδονίας μας. Ας αναγνωριστεί επιτέλους η συνεισφορά τους και εμείς ας κρατούμε ζωντανή τη μνήμη αυτή, για να μην τους ξαναδίνουμε εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά κάνεις και αναφέρεις όλους αυτούς που δήθεν ενδιαφέρονταν για την πατρίδα μας και κάποιοι κατά καιρούς τους ονόμαζαν πατριώτες(!), Μπορούσαν οι δήθεν πατριώτες να αλλάξουν την πολιτική των προηγούμενων με το να αναφέρουν το τηλεγράφημα του Αμερικανού Στετίνιους συνεχώς και να κόψουν τον αέρα των Σκοπιανών που 27 χρόνια κλέβουν συστηματικά την ιστορία μας. Κανένας δεν το κάνει, όλα τα κόμματα είναι ενωμένα σαν μια γροθιά στο Σκοπιανό και στην παράδοση της ιστορίας μας στους Σλάβους των Σκοπίων. Τώρα θα περάσει το επόμενο πιόνι και θα πεί ότι θα τηρήσω την συμφωνία, γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Δοξάστε τους!

      Το τηλεγράφημα αναφέρει και κανένα κόμμα δεν το φέρνει στην δημοσιότητα.

      Την άρνηση των ΗΠΑ στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για το κρατίδιο των Σκοπίων αποτυπώνει διπλωματικό έγγραφο του Δεκεμβρίου του 1944, που υπογράφει ο Έντουαρντ Στετίνιους, τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

      «Η (αμερικανική) κυβέρνηση θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό «έθνος», μακεδονική «πατρίδα» ή μακεδονική «συνείδηση» συνιστούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας», αναφέρει το τηλεγράφημα.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]