Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επιχειρούν de facto ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών


Του Νίκου Μελέτη

Ανοίγουν ζητήματα Ζάεφ και Ντιμιτρόφ σε σχέση με το περιεχόμενο της Συμφωνίας, επιχειρώντας να επιβάλλουν μια de facto ερμηνεία της πριν ακόμη αυτή τεθεί σε ισχύ, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Αθήνα, αναδεικνύοντας συγχρόνως τις «μαύρες τρύπες» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Υπουργός εξωτερικών της πΓΔΜ σε μια μακρά συνέντευξη τύπου χθες στα Σκόπια αλλά και με συνέντευξη του στην γερμανική FAZ πρόβαλε τα θετικά που αποκομίζει η χώρα του με την Συμφωνία των Πρεσπών σε ότι αφορά την ταυτότητα και επανέλαβε με διαφορετική ρητορική τον ισχυρισμό του κ. Ζάεφ ότι «η μόνη Μακεδονία είναι η δική μας» που κατόπιν παρεμβάσεων της Αθήνας έσπευσε να ανασκευάσει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “MIA”. Συγχρόνως η κυβέρνηση Ζάεφ προετοιμάζει το έδαφος ώστε να μην καταρρεύσει η διαδικασία ακόμη κι αν η συμμετοχή στο Δημοψήφισμα είναι περιορισμένη και κάτω του 50%, ενώ συζητά και για τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος.

Στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντιμιτρόφ είπε χαρακτηριστικά: «για εμάς οι όροι Μακεδονία και Μακεδονικός αναφέρονται στα εδάφη μας, στον λαό μας, στον Μακεδονικό λαό, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας και της κληρονομιάς μας» Και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ συνέχισε:

«Αυτά είναι θέματα ταυτότητας. Το δικαίωμα μας για αυτοπροσδιορισμό, ένα γεγονός ότι αυτό το τμήμα της γης είναι ένα μέρος της ευρύτερης γεωγραφικά περιοχής της Μακεδονίας, με τα άλλα μέρη να είναι στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία. Η Μακεδονία αναφέρεται στην δική μας επικράτεια, ο λαός είναι Μακεδονικός» επανέλαβε ο Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε ακόμη στην εθνικότητα λέγοντας ότι θα είναι «Macedonian/citizen of North Macedonia» η επίσημη γλώσσα είναι «Μακεδονική» και οι διεθνείς κωδικοί παραμένουν οι MK and MKD, με την εξαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκίνητων που θα είναι NMK.


Ο κ. Ντιμιτρόφ τόσο στην συνέντευξη στην FAZ αλλά και στην διάρκεια συνέντευξης τύπου εμφανίστηκε να αγωνιά για το δημοψήφισμα κυρίως για το εάν θα υπάρξει η συμμετοχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα (50%=1) για να είναι έγκυρο. Αν και παραδέχθηκε ότι όσο πιο σαφές είναι το μήνυμα που θα στείλουν οι πολίτες τόσο πιο εύκολη θα είναι η συνέχιση της διαδικασίας την Βουλή, τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν συνιστά προϋπόθεση για την διαδικασία επίλυσης και πρόβαλε την σχετική αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών ότι η πΓΔΜ «εφόσον το αποφασίσει θα διεξάγει δημοψήφισμα».

Αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόβλημα, ότι με δεδομένο ότι πολλοί ψηφοφόροι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ζουν στο εξωτερικό ( ο ίδιος τους υπολόγισε 300-400 χιλιάδες σε σύνολο 1.800.000), για να υπάρξει συμμετοχή 50%+1 θα απαιτηθεί πραγματική συμμετοχή 65-70%,φαίνεται να προετοιμάζει συγχρόνως την διαχείριση ενός αρνητικού αποτελέσματος.

Ο κ. Ντιμιτρόφ σε ένα επιχείρημα που δεν ακούγεται ιδιαίτερα πειστικό ανέφερε ότι το δημοψήφισμα υπήρχε στο πρόγραμμα τόσο του κυβερνώντος SDSM όσο και του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, αλλά δεν υπήρχε καμιά αναφορά στην ..συμμετοχή. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ασχέτως συμμετοχής εάν κερδίσει το ΝΑΙ τότε θα επικυρωθεί η Συμφωνία.

Σε οτι αφορά τις συνταγματικές αλλαγές που θα προωθηθούν αμέσως μετά ,εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα στο δημοψήφισμα, μια διαδικασία που όπως ειπε θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει διαπραγμάτευση για τα σημεία αυτά αλλά έσπευσε να τα περιγράψει: θα προστεθεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια» στο «Μακεδονία», θα υπάρξει αναφορά στο απαραβίαστο των συνόρων και στην απουσία εδαφικών διεκδικήσεων, το ενδιαφέρον για τις «Μακεδονικές μειονότητες σε γειτονικές χώρες» θα «διευρυνθεί ως ενδιαφέρον για το σύνολο της Διασποράς σε όλο τον κόσμο» και στο προοίμιο τίποτε δεν θα αλλάξει σχετικά με το κρατικό αφήγημα, που ξεκινά από το 1903 την εξέγερση του Ίλιντεν, μέσω του ANSOM το 1944 και το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας του 1991 ,αλλα θα καταγράψει χωριστά τις ιδρυτικές -συντακτικές αποφάσεις της ANSOM».

Προβάλλοντας την σημασία του άρθρου 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Ντιμιτρόφ εξήγησε γιατί η χώρα του και οι πολίτες έχουν δικαίωμα της χρήσης του όρου «Μακεδονία- Μακεδονικός» καθώς αναφέρονται στην δικιά τους κληρονομιά «του 1903, 1944, 1991 και πολλά χρόνια πιο πριν» επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.

Πρόβαλε ακόμη ως σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας το γεγονός ότι πουθενά δεν υπάρχει επιθετικό «Northmacedonian» αλλά μόνο το επιθετικό «Macedonian».

«Η διαφοροποίηση μεταξύ της δικής μας και της δίκης τους Μακεδονίας είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός ”Βόρεια”. Αυτός ο γεωγραφικός προσδιορισμός δεν μπορεί να αλλάξει το ποιοι είμαστε. Αυτό το δηλώνει το άρθρο 7..» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ εξηγώντας πως η χώρα του κέρδισε την διατήρηση της χρήσης του όρου «Μακεδονία και Μακεδονικός» (εκτός βεβαίως της επίσημης ονομασίας του κράτους και της ονομασίας των επίσημων κρατικών φορέων.

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ που διανύοντας την δεύτερη θητεία του είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεται για τις πιέσεις που ασκούνται έξωθεν, ανέλαβε να εκφράσει την καθαρή γραμμή της αντιπολίτευσης εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, για Αποχή και μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Από τις ΗΠΑ που βρίσκεται και μιλώντας στο σκληροπυρηνικό ακροατήριο των οργανώσεων της Διασποράς ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι «κανένας πολιτικός δεν έχει δικαίωμα να διαπραγματευθεί την ταυτότητα του έθνους» και οι πολίτες δεν έχουν δώσει την εντολή για την αλλαγή της «ταυτότητας». Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την Συμφωνία οδηγεί σε «τέτοια ταπείνωση το Έθνος, όσο κανένα άλλο στην ιστορία» ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε ότι ο ίδιος θα απέχει από το δημοψήφισμα.

Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]