Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη «ψάχνει» τα λεφτά των προσφύγων


Του Τάσου Ευαγγελίου

Τη διαδρομή των κονδυλίων που λαμβάνει η Ελλάδα για το προσφυγικό παρακολουθεί στενά η Ευρώπη καθώς τα ερωτήματα που προκαλεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Μόρια αυξάνονται και ζητούν όλο και πιο πιεστικά απαντήσεις. Στις Βρυξέλλες αναρωτιούνται για την αναντιστοιχία των διοχετευόμενων προς την χώρα μας πόρων σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τους πρόσφυγες και στέλνουν ήδη μηνύματα σχετικά με την πρακτική που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες.

Η διάθεση πόρων ύψους 1,6 δισ . ευρώ κρίνεται ιδιαίτερα αυξημένη αν υπολογίσει κανείς ότι περιλαμβάνονται έκτακτες χρηματοδοτικές παροχές που ήδη έχουν φτάσει τα 465.5 εκατομμύρια ευρώ.

«Η σημερινή χρηματοδοτική απόφαση προστίθεται στα περισσότερα από €1.6 δις που έχει διαθέσει η Επιτροπή από το 2015 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει λάβει από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη (AMIF) και το Ταμείο για την Εσωτερική Ασφάλεια (ISF) €456.5 εκατομμύρια σε έκτακτη βοήθεια, επιπλέον των €561 εκατομμυρίων που έχουν διατεθεί ήδη από τα δύο αυτά Ταμεία για το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020».

Με την δήλωση αυτή ο Κοινοτικός Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, αρμόδιος για το μεταναστευτικό ανακοίνωνε από τις Βρυξέλλες την 1η Αυγούστου την παροχή μιας ακόμη πρόσθετης έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 37,5 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγες ημέρες μετά δήλωνε ότι οι Ευρωπαϊκές αρχές παρακολουθούν τις διαδικασίες διάθεσης των πόρων και μια εβδομάδα μετά βρέθηκε στην Αθήνα για συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς (είχαν γίνει αλλαγές λόγω ανασχηματισμού).


Το ζήτημα είναι σοβαρό. Ο κοινοτικός επίτροπος έχει μιλήσει για διαθέσιμους πόρους ύψους 1,6 δισ. ευρω προς την Ελλάδα. Πόροι προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση που παρά τα προβλήματά της και τις εσωτερικές έριδες διαθέτει ένα σοβαρό ποσό για ένα μείζονος ανθρωπιστικής σημασίας θέμα που άπτεται του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οπότε απαιτεί να γνωρίζει που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα, και όταν βλέπει την κατάσταση που επικρατεί στα λεγόμενα Hot spots τότε αντιδρά. Την κατάσταση δεν την έμαθε από τα ελληνικά μέσα που κατά τον Πάνο Καμμένο αναπαράγουν fake news. Την έμαθε η Ευρώπη από το BBC που έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ στο κολαστήριο της Μόρια, από την DW, τον Guardian, και αλλού.

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα που πηγαίνουν τα... λεφτά. Όταν και μόνο η έκτακτη βοήθεια της τάξεως των 465,5 εκατ. Ευρώ θεωρείται αρκετή για να μη επικρατεί αυτή η κατάσταση στη Μόρια και αλλού και για να μην υπάρχουν άνθρωποι ποντίκια στην Ευρώπη του 2018 τότε η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής είναι πρώτης προτεραιότητας.

Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν χθες. Αντέδρασαν σε πρώτη φάση για την μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά των δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου που τους οδήγησε στο κρατητήριο, διότι έκαναν το έγκλημα να καταγράψουν τα γεγονότα, τις καταγγελίες και κυρίως την κατάσταση που επικρατεί θέτοντας ερωτήματα για τη διαχείριση ενός πακτωλού χρημάτων.

Αντέδρασαν όμως και για το γεγονός πως η Ευρώπη δίνει πόρους, υπέρογκους θα έλεγε κανείς στην Ελλάδα ακριβώς γι αυτό το λόγο. Για να μην υπάρχουν οι εικόνες που βλέπουν όλοι.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Γκι Φερχόφσταντ σύμφωνα με την όποια «Αντί η κυβέρνηση να φυλακίζει τους δημοσιογράφους που την αμφισβητούν, καλύτερα να εξηγήσει που πήγαν τα χρήματα της Κομισιόν!»

Είναι ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και έρχεται να προστεθεί σε αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου που από τις 13 Σεπτεμβρίου είχε επισημάνει πως η διαχείριση παρακολουθείται.

Η Κομισιόν θα ζητήσει λογαριασμό όπως έκανε και για τους πόρους που κατασπαταλήθηκαν στο παρελθόν και συνέβαλαν στην κρίση που έφερε 3 μνημόνιο και ένα άτυπο 4ο

Το ποσό είναι μεγάλο για να μείνει χωρίς έλεγχο και στην Ευρώπη δεν θα αρκεστούν σε έναν έλεγχο... τιμολογίων. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία το προσφυγικό αποτελεί νούμερο ένα πρόβλημα σε όλα τα κράτη μέλη.

Αποτελεί πρόβλημα ενόψει ευρωεκλογών, όπου τα ακροδεξιά στοιχεία με την ακραία ρητορεία τους κερδίζουν έδαφος και αποτελεί πρόβλημα διότι η Ευρώπη έχοντας χάσει το ένα από το βασικά της στοιχεία την κοινωνική συνοχή, κινδυνεύει να χάσει και αυτό της στήριξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]