Κάλεσμα Ζάεφ στους Σκοπιανούς να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, ενώ ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει γνωστοποιήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμμετάσχει, αποτελώντας το ηχηρότερο μήνυμα υπέρ της αποχής.
Να προσέλθουν στις κάλπες κάλεσε τους ψηφοφόρους ο Ζάεφ, αφότου εξήλθε εκ του κτιρίου, όπου μετέβη να ψηφίσει, στο πλαίσιο του κρίσιμου δημοψηφίσματος που θα καθορίσει την αλλαγή ονόματος ή μη της γειτονικής χώρας.
Ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής που θα αποδείξει ότι οι «Μακεδόνες» είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
«Οι "Μακεδόνες" αποφασίζουν για τη μοίρα της χώρας μας. Καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν και να πάρουν αυτή τη σπουδαία απόφαση για το μέλλον της χώρας και τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει: «Μια ιστορική απόφαση», όμως επίπονη: οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν για να πουν αν αποδέχονται να ονομαστεί η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία», ένα νέο όνομα με το οποίο θα επιλυθεί μια παλιά διένεξη με την Ελλάδα και θα τους φέρει κοντύτερα στην ΕΕ.
Το δημοψήφισμα αυτό έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ωστόσο παρακολουθείται από κοντά από τις Βρυξέλλες, από τις έδρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το δημοψήφισμα αυτό «θα αλλάξει τα πράγματα, αν μας ανοίξει την πόρτα για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», δήλωσε στο AFP η 74χρονη Ολιβέρα Αργκίροφσκα, μια πρώην νοσηλεύτρια, η οποία πήγε νωρίς σήμερα το πρωί για να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα στο λύκειο Τίτο στο κέντρο των Σκοπίων, όπου λιγότεροι από δώδεκα πολίτες είχαν πάει να ψηφίσουν την πρώτη ώρα μετά το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων.
Σε τοίχους των Σκοπίων είχε γραφτεί με κόκκινα γράμματα το σύνθημα: «Ναι σε μια ευρωπαϊκή Μακεδονία», το οποίο καλούσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια «ιστορική απόφαση» και να αγνοήσουν τα αιτήματα για μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ δυσκολεύονται να αποδεχθούν το νέο όνομα, το οποίο κρίνουν ότι τους επιβλήθηκε από το εξωτερικό, προσθέτει το AFP.
«Καταλαβαίνω αυτό που αισθάνονται οι Μακεδόνες αισθάνονται εκβιασμό», δήλωσε ο Αμπεντίν Μεμέτι, μέλος της αλβανικής μειονότητας. «Ωστόσο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικά για όλους μας», σημείωσε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος θα ψηφίσει «ναι», όπως και η τεράστια πλειοψηφία των μελών της κοινότητάς του (αυτή αποτελεί το 20 με 25% των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας).
«Δεν είμαι χαρούμενη. Και δεν γνωρίζω κανέναν που να κάνει χαρούμενο αυτή η συμφωνία», δήλωσε παράλληλα η 55χρονη Ντάνιτσα Τανέσκα, κάτοικος των Σκοπίων, η οποία θα ψηφίσει «όχι».
Οι αντιτιθέμενοι στη συμφωνία των Πρεσπών έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά και τα καθήκοντά του είναι θεσμικά.
Οι υποστηρικτές του «ναι» ελπίζουν μια συμμετοχή στο δημοψήφισμα που θα ξεπεράσει το όριο του 50%. Ωστόσο η αποχή στο δημοψήφισμα αυτό θα τροφοδοτηθεί όχι μόνον από τους δυσαρεστημένους, αλλά και από τη διασπορά: λιγότερα από 3.000 από τα μέλη της έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ αντιπροσωπεύουν ένα τέταρτο του πληθυσμού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με την έξοδό τους να αποτελεί μια μάστιγα για την ΠΓΔΜ.
Για τον Μπόριαν Γιοβανόφσκι, δημοσιογράφο που εξειδικεύεται σε ευρωπαϊκά ζητήματα, αυτό που διακυβεύεται είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας: Η ΕΕ «είναι η μόνη συνεκτική δύναμη που μπορεί να διατηρήσει την ειρήνη ανάμεσα σε θρησκείες και κοινότητες εθνοτήτων σε μια τόσο ανάμεικτη χώρα».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...