Μετά το Σκοπιανό τι ακολουθεί;
Οδεύουμε προς λύση των διαφορών μας με τους γείτονες;
Του Γεωργίου Οικονόμου
Η επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ήταν μία προδιαγεγραμμένη αποτυχία η οποία και υπήρξε και η απαρχή νέων διεκδικήσεων κατά της Ελλάδος, εκδηλούμενων δι’ ηυξημένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, της αμφισβητήσεως νήσων και νησίδων του Αιγαίου, καθώς και της παγίωσης της διεκδίκησης της υφαλοκρηπίδος στο Αιγαίο και στο Καστελλόριζο, ομοίως και στην Κύπρο.
Η αποτυχία της επίσκεψης έπρεπε να μας προβληματίσει σοβαρά να τηρήσουμε αποστάσεις ασφαλείας και να απέχουμε από συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία και τότε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας αναλόγως. Αντ’ αυτού διακηρύττουμε urbi et orbi ότι «είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κάτι που κανένας Ευρωπαίος δεν εύχεται ή επιθυμεί.
Μπορεί να ισχυρισθεί κανείς ότι συμφέρει να γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία, γιατί τότε θα είναι υποχρεωμένη να συμπεριφέρεται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δυστυχώς, αυτό είναι αδύνατο. Έχει αποδειχθεί περιτράνως ότι ο Ισλαμισμός είναι εντελώς ξένος πολιτισμός. Ο Κεμάλ Ατατούρκ εδοκίμασε, και μάλιστα δια ροπάλου, «να εξευρωπαΐσει» τους Τούρκους αλλά μετά 70 χρόνια απέβαλαν την laïcité και επανήλθαν στα πρότερα.
Το μόνο που θα κατορθώσει η ΕΕ αν τελεσφορήσουν ποτέ οι ενταξιακές συνομιλίες είναι να κατακλυσθεί η Ευρώπη από μουσουλμάνους που σε πολύ λίγα χρόνια θα αλλοιώσουν την φυσιογνωμία της και θα τη μετατρέψουν σε ισλαμική ήπειρο, κάτι που απεφεύχθη το 1682 με την αναχαίτιση της δεύτερης Οθωμανικής πολιορκίας της Βιέννης. Ό,τι δεν κατόρθωσαν οι Τούρκοι με πόλεμο θα το επιτύχουν τώρα αν υποκύψει η ανιστόρητη Ευρώπη.
Αν πιστεύει κανείς ότι τυχόν συμφωνία για ένταξη μπορεί, κατά παρέκκλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να απαγορεύει στους Τούρκους να εγκαθίστανται στην Ευρώπη, ποτέ η Τουρκία δεν θα δεχθεί αυτό τον περιορισμό αφού ακόμη και τώρα συνδέει τη συμφωνία για την παραμονή των προσφύγων στην Τουρκία με το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των υπηκόων της στην ΕΕ –είναι ένας από τους όρους για να συνεχίσει «να ελέγχει» και να περιορίζει, τους μετανάστες που διακινούνται προς την Ευρώπη.
Μετά την επίσκεψη Ερντογάν, ο οποίος και επισκέφθηκε ιδιωτικώς τη Θράκη, η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί στις αλλαγές του τρόπου διορισμού των Μουφτήδων όπως απαιτεί καιρό τώρα η Τουρκία, δηλ. να εκλέγονται από τους πιστούς αντί να διορίζονται από το κράτος, όπως είθισται να διορίζονται παντού στον μουσουλμανικό κόσμο. Συγχρόνως, Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Παιδείας προχωρεί και στην ικανοποίηση άλλων απαιτήσεών της, όπως οι αποφάσεις των Μουφτειών να εκδίδονται και στην Τουρκική.
Το επόμενο βήμα χάριν της μειονότητος φημολογείται ότι θα είναι η μείωση του ορίου 3% που χρειάζεται σήμερα ένα κόμμα για να εισέλθει στη Βουλή.
Αυτό θα επιτρέψει στο αμιγώς τουρκικό κόμμα πανελλαδικής εμβέλειας, DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας) -το παλαιό κόμμα του Αχμέτ Σαδίκ, να εισέλθει αυτοδύναμο και ενδεχομένως σε μία Βουλή που εκλέγεται με απλή αναλογική να είναι ο «ρυθμιστής» της πολιτικής ζωής του τόπου. Κατά τη συνάντηση της 4ης Σεπτεμβρίου Κοτζιά – Τσαβούσογλου επ’ ευκαιρία των εγκαινίων του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα, συμφωνήθηκε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα –μέχρι τώρα η Ελλάδα αποδέχεται μόνο προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο ή σε Διεθνή Διαιτησία με κοινό συνυποσχετικό.
Εφ’ όσον αρχίσουν συνομιλίες, εκ των πραγμάτων θα τεθούν προς διαπραγμάτευση θέματα όπως το καθεστώς πλείστων νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, η αποστρατικοποίησή τους κ.λπ. θέματα που η Ελλάδα μέχρι τώρα θεωρεί ως τελεσιδίκως λελυμένα σύμφωνα με τις Συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.
Στην ίδια συνάντηση συνεφωνήθη η έναρξη συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού παρά την προηγούμενη δημόσια δέσμευση του υπουργού των Εξωτερικών ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και ο τερματισμός των εγγυήσεων.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα (27-29 Αυγούστου) ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης που διοργάνωσε η CASS (Chinese Academy of Social Sciences) παρομοίασε το Κυπριακό με την περίπτωση της Taiwan.
Είναι η πρώτη φορά που τίθεται έστω και εξ απαλών ονύχων ένα τέτοιο θέμα που βολεύει όσο τίποτε άλλο την Τουρκία –η μεν Βόρεια Κύπρος αποκτά εμπορική και οικονομική αναγνώριση η δε Τουρκία ως η μητέρα-πατρίδα προστάτιδα θα τη διαφεντεύει σε όλα της τα βήματα και τις δραστηριότητες.
Το παραπάνω οδοιπορικό δεικνύει πως μία κακή κίνηση τακτικής, όπως η πρόσκληση του Ερντογάν στην Ελλάδα, εδημιούργησε πλείστα όσα προβλήματα η κατάληξη των οποίων είναι άγνωστη.
Απόψεις
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...