Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Άρχισαν τα όργανα” για την ενοποίηση των “Μακεδονιών”


Το δρόμο στα σενάρια για την ενοποίηση της «Βόρειας Μακεδονίας» και της «Νότιας» στην Ελλάδα, άνοιξε η συμφωνία των Πρεσπών, προτού καλά – καλά διενεργηθεί το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή.

Ελβετός ιστορικός, μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την υποτιθέμενη ενοποίηση σε ελβετική ιστοσελίδα, η οποία παρουσίασε ήδη τους πρώτους χάρτες. Ο Stefan Troebst, Καθηγητής Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, με ειδίκευση στην πΓΔΜ θεωρεί το προτεινόμενο όνομα αποδεκτό από την πλευρά της πΓΔΜ, αλλά ακατανόητο από ελληνική σκοπιά.

«Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, γίνεται η υπόθεση ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο “πηγαίνουν πακέτο” και πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ενωθούν ανάλογα», λέει χαρακτηριστικά στην ελβετική ιστοσελίδα «blick». Ολόκληρο το δημοσίευμα της ελβετικής ιστοσελίδας αναφέρει τα ακόλουθα:

Γιατί υπάρχει διαμάχη για το όνομα Μακεδονία;
Η σύγκρουση εξερράγη το 1991, όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία δηλώνει την ανεξαρτησία της και έδωσε το όνομα Μακεδονία (Μακεδονία). Η Αθήνα υποστηρίζει ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι ελληνικής καταγωγής, χρησιμοποιείται ήδη για το βόρειο τμήμα της Ελλάδας . Οι Έλληνες φοβούνται ότι οι γείτονές τους θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτά τα ελληνικά εδάφη. Επί του παρόντος, το προσωρινό όνομα είναι επίσημα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Ποιοι είναι οι Μακεδόνες που ψηφίζουν την Κυριακή;
Με τους Έλληνες, οι Μακεδόνες συμφώνησαν για τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία. Εάν το όνομα επικρατεί, οι Έλληνες με τη σειρά τους θα σταματήσουν να εμποδίζουν την προσέγγιση της πΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορία είναι ως εκ τούτου: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας;»


Είναι το νέο όνομα μια καλή λύση; Πρόκειται για συμβιβασμό. O Stefan Troebst, καθηγητής της Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, σημειώνει: «Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, η υπόθεση υποδηλώνει ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ανήκουν μαζί και πρέπει να ενωθούν ανάλογα. »

Ποια είναι η διάθεση μεταξύ των Μακεδόνων;
Η αντιπολίτευση μιλά για προδοσία. Ακόμη και οι επικεφαλής της κυβέρνησης χωρίζονται: Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαπραγματεύθηκε το συμβιβασμό, ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ με πομπώδη λόγια, υποστηρίζει ότι η μετονομασία υπονομεύει την εθνική ταυτότητα και καλεί για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας.

Πώς θα πάει η ψηφοφορία; Σύμφωνα με το Troebst, η πλειοψηφία των Μακεδόνων θα ψηφίσει ναι. Ωστόσο, ήταν αμφίβολο αν θα επιτευχθεί η απαιτούμενη συμμετοχή των ψηφοφόρων κατά 50%. «Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι οι εντελώς ξεπερασμένες λίστες εκλογικού καταλόγου, στις οποίες απαριθμούνται από 1,5 έως 1,8 εκατομμύρια πολίτες.

Στην πραγματικότητα, ο πληθυσμός σε ηλικία ψήφου, υπολογίζεται σε μόλις 1,1 εκατομμύρια – οι υπόλοιποι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, έχουν απομακρυνθεί ή έχουν πεθάνει. Η συμμετοχή στη ψηφοφορία κατά το 50 τοις εκατό προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα σημαίνει περίπου 900.000 ψήφοι»,τονίζει ο καθηγητής.

Τι συμβαίνει εάν η ψήφος είναι άκυρη;
Αυτό που συμβαίνει έπειτα συνταγματικά, είναι ασαφές. Ίσως τότε το κοινοβούλιο θα αποφασίσει.

Πώς θα αντιδράσουν οι ηττημένοι;
Η πρώτη αντίδραση που αναμένεται είναι μαζικές, ακόμη και βίαιες διαμαρτυρίες. Μόλις αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο, η αποδοχή θα αυξηθεί ραγδαία, πιστεύει ο Stefan Troebst.

Πώς επηρέασε η διαφορά τα δύο κράτη;
Η διαμάχη τελείωσε το 1994, όταν η Ελλάδα επέβαλε εμπάργκο στη γειτονική χώρα. Η Αθήνα μπλοκάρει επίσης την ένταξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει ελάχιστα αισθητά αποτελέσματα στο εμπόριο. Οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές, έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 5000 θέσεις εργασίας μόνο στην πρωτεύουσα Σκόπια .

Πώς προέκυψε η περιοχή της Μακεδονίας;
Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας καλύπτει το σημερινό κράτος της Μακεδονίας, τη βόρεια Ελλάδα και τμήματα της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Μετά το σχηματισμό και την επέκταση του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας (7ος αιώνας π.Χ. έως 146 π.Χ.), το μέγεθος της περιοχής άλλαξε ξανά και ξανά.

Όταν η περιοχή ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (1299-1922), το όνομα Μακεδονία ξεχάστηκε. Στα μέσα του 19ου αιώνα ανανεώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει μια γεωγραφική περιοχή. Αφού οι βαλκανικοί πόλεμοι τερμάτισαν τη βασιλεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1912/13, η περιοχή της Μακεδονίας, τώρα 67.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίστηκε μεταξύ των διαφόρων κρατών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ωραιος "ιστορικος" να σου τυχει!!

    Περα απο μισες αληθειες και ανακριβειες, σαν "ιστορικος" θα επρεπε να απαντησει στα εξης

    ερωτηματα:

    Απο ποτε υπαρχει "μακεδονικο" κρατος , "μακεδονικη" γλωσσα καθως και "μακεδονικη" εθνοτητα;

    Με ποιο ιστορικο δικαιωμα μη Ελληνες μπορουν να προσεταιριζονται τον ορο "Μακεδονια";

    Γιατι αποδεχεται την σλαβικη προπαγανδα περι "γεωγραφικης Μακεδονιας",γιατι δεν αναφερει ποιοι

    υποθαλπτουν αυτη την προπαγανδα εδω και 3 αιωνες και γιατι εξομοιωνεται το Βασιλειο της

    Μακεδονιας με την πραγματικη Μακεδονια που βρισκεται στο μεγαλυτερο ποσοστο της επι ελληνικου

    εδαφους;

    Μια συντομη απαντηση δινεται απο τον Ι. Ιvanoff, Βούλγαρο επιστήμονα της Ακαδημίας της Σόφιας

    που στο έργο του «La Question Macedonienne» αναφέρει:

    «Την εποχή του Φιλίππου του ΙΙ ,η Μακεδονία μεγενθύθηκε δια της προσαρτήσεως της Παιονίας,

    Ιλλυρίας και τμήματος της Θράκης,περιελάμβανε δε τις περιοχές μεταξύ του Ολύμπου εως τους

    πρόποδες του Σκάρδου και μέχρι του Ρίλα και της Ροδόπης.Οι προσαρτηθείσες όμως περιοχές

    Παιονίας,Ιλλυρίας και Αγριανών, διατήρησαν μια κάποια αυτονομία και θεωρούντο ως εκτός των

    συνόρων της καθαρώς λεγομένης Μακεδονίας. »


    Πηγή: «Η εναντίον της Μακεδονίας βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή»
    Συγγραφέας: Γ.Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]