Η Αθήνα του Νίκου Κοτζιά, χωρίς Βαλκανική πολιτική
Η Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, είχε αρχίσει να διαμορφώνει μια Βαλκανική πολιτική που έγινε σαφέστερη και ενεργή τη δεκαετία του 190, όταν ξέσποασαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία οι πόλεμοι που οδήγησαν στη διάλυσή της.
Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής αυτής για χρόνια, υπήρξε η στήριξη της Αθήνας στο Βελιγράδι σε βαθμό που στα μέσα ως τέλη του 90, η Ελληνό_Σερβική φιλία να λάβει μορφή μιας άτυπης συμμαχίας και ταυτοχρόνως η παρουσία της Ελλάδας στην ΕΕ, μοναδική Βαλκανική παρουσία, να της δίνει μια σειρά πλεονεκτημάτων, που σήμερα έχουν απωλεστεί.
Παρ’ όλα αυτά ως ακόμη και πέρυσι, ένας Ελληνό- Σερβικός άξονας λειτουργούσε σταθερά, ικανοποιητικά αν και χωρίς μεγάλες εξάρσεις.
Πέρυσι όμως, οΈλληνας υπουργός Εξωτερικών, αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη γραμμή, θεορώντας πως είναι σε θέση να μεταβάλλει γεγονότα στην Σερβία, που για τους πολίτες της έχουν την ίδια αξία με το δικό μας πολιτικό συναίσθημα του «Η Μακεδονία είναι Ελληνική».
Ο κ. Κοτζιάς πέρυσι, αποφάσισε να αμφισβητίσει εμπράκτως, τη βασική Σερβική πολιτική άποψη «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Έτσι στην συνάντηση που οργανώνει στη Ρόδο (πέρυσι με πολλές απώλειες και χωρίς ενιαίο ανακοινωθν)αποφάσισε να καλέσει την Πρίστινα, εκφεύγοντας από την επίσημη θέση της Ελλάδα, ότι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Μετά από αυτό, το Βελιγράδι .. εξοργίστηκε. Σε μια σειρά επαφών, έθεσε ισχυρά το ζήτημα, που από πλευράς Αθήνας έμεινε σε υποσχέσεις ότι δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο αλλά αυτό δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται πρόσφατα στην Σύνοδο της Σόφιας, μιας και στην ουσία αυτοί που απέτρεψαν την de facto αναγνωρισή του ήταν η Μαδρίτη και το Βουκουρέστι.
Η τελευταία «παράσταση» του Ν. Κοτζιά στο Βελιγράδι (με τον σέρβο υπεξ Ιvica Dacic) και στα Τίρανα (με τον υπεξ Dmitri Bussati) όπου τραγούδησε μαζί τους, δεν έφερε καλύτερα αποτελέσματα, καθώς τα διμερή zητήματα παραμένουν άλυτα εν μέσω πολλων υπουργικών δηλώσεων ότι «Λύθηκαν», «βράθηκαν λύσεις», «είμαστε κοντά σε λύση»….
Το ίδιο αναπίλυτο εμφανίζεται και το «Μακεδονικό» αν λάβουμε υπόψιν μας τις αντιδράσεις του Μαξίμου στις διθυραμβικές δηλώσεις του υπουργού, πέραν των ερωτηματικών που γεννά η «μυστική διπλωματία» του σχετικά με το όνομα και το erga omnes.
Φυσικά υπάρχουν πολλοί κονδυλοφόροι που θα τον ανακηρύξουν σε «Έλληνα Μέτερνιχ», αλλά σε επίπεδο αποτελεσμάτων, αν επρόκειτο να περάσει από αξιολόγηση θα έμενε μεταξεταστέος. Ιδιαίτερα καθώς διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα σε μια εξαιρετικά θετική περίοδο σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ…
Σημειώσεις
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...