Σκοπιανό: Η «ηγετική αφήγηση» Τσίπρα και ο κίνδυνος μιας μεγαλειώδους ήττας
Η διπλωματική και διεθνής διάσταση του «Μακεδονικού» είναι μόνο ένα μέρος, ίσως το λιγότερο δύσκολο, των διαπραγματεύσεων για την επίλυσή του. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν αρκεί να συμφωνήσουν μεταξύ τους, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν και τη συμφωνία στην οποία θα έχουν καταλήξει έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, ο κ. Τσίπρας έχτισε πάνω στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ μια ηγετική αφήγηση. Εμφανίζεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ως ένας πρωθυπουργός που, παρά την οικονομική κρίση, παίρνει τις «δύσκολες αποφάσεις», ενώ «σπάει αυγά» και σε θέματα που έχουν πιο «απαιτητικό» χαρακτήρα.
Ετσι, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να συνομιλεί για ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος με την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και, βεβαίως, το Βερολίνο. Ως αυτή τη στιγμή, οι πιέσεις στο εσωτερικό δεν κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, εταίροι και σύμμαχοι διερωτώνται για ποιο λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν στηρίζουν μια πολιτική η οποία φαίνεται αφενός να λύνει ένα εθνικό θέμα, αφετέρου να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα.
Γίνεται ευλόγως αντιληπτό ότι σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας αποτύχει να επιλύσει το «Μακεδονικό», τότε το κυβερνών κόμμα θα έχει σημειώσει μια μεγαλειώδη ήττα. Ο πρωθυπουργός θα έχει αποτύχει ενώπιον των εταίρων στο εξωτερικό, οι οποίοι τον στήριξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να φέρει μια χειροπιαστή λύση.
Ελλειψη... κατανόησης
Επί τούτου, αξίζει να σημειωθεί ότι διαχρονικά είναι πολύ μικρή η κατανόηση που δείχνουν οι ξένοι στην ανικανότητα (όπως την αντιλαμβάνονται) του ελληνικού πολιτικού συστήματος να «κλείσει» μια συμφωνία με μια καταφανώς μικρότερη και πιο αδύναμη χώρα όπως η ΠΓΔΜ, την οποία, παρεμπιπτόντως, έχουν αναγνωρίσει με τη συνταγματική ονομασία της τα ισχυρότερα κράτη του πλανήτη.
Πέρα από τα συλλαλητήρια, τα οποία επαναλαμβάνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες και, προφανώς, η κυβέρνηση γνωρίζει τον χαρακτήρα τους, πιθανή αποτυχία του κ. Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ, θα αφαιρέσει την πίεση που υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία και στο Κίνημα Αλλαγής και θα τη μεταφέρει αυτομάτως στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. πιέζεται ως το κατεξοχήν θεσμικό κόμμα από τους εταίρους στο εξωτερικό, αλλά και τις διάφορες εσωτερικές, ορισμένες φορές αντικρουόμενες, εκφάνσεις της. Ενώ το ΚΙΝΑΛ, εφόσον μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ καταλήξει στη Βουλή για έγκριση, κινδυνεύει με κοινοβουλευτική διάσπαση. Εφόσον η συμφωνία ναυαγήσει, η πίεση αυτομάτως θα μεταφερθεί στον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα πρέπει να απαντήσει στις επικρίσεις για την ποιότητα της διαχείρισης ενός σοβαρού εθνικού θέματος.
Βασίλης Νέδος
Καθημερινή
Η "Καθημερινή" (όπως και ο "Σκάι") σταθερά σε αντεθνική γραμμή. Μην την αγοράζετε. Αφήστε να την διαβάζει μόνον η κάστα των πλουτοκρτών-νεοταξιτών- ανθελλήνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ΄αρχήν δεν μας ενδιαφέρει τι αντιλαμβάνονται οι ξένοι και ποιοι είναι αυτοί; τόσοι ξένοι πανεπιστημιακοί που έχουν γράψει για την ιστορία μας όπως πράγματι είναι δεν μετράνε για εσάς; μόνο η Μέρκελ μετράει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεύτερο γράφετε ότι λύνει ένα εθνικό θέμα το λύνει ή το μπλέκει τις επόμενες γενιές σε πόλεμο; αυτή δεν είναι λύση, είναι παράδοση της ιστορίας μας στους Σλάβους, κύριε.
Μου αρέσει που γράψατε ολόκληρο άρθρο για τους πανεπιστημιακούς εσείς στην Καθημερινή. Ανατρέξτε στο αρχείο να την βρήτε, ντροπή!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 19.06.2009
Επιχειρήματα πανεπιστημιακών για τη Μακεδονία
Επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το θέμα της Μακεδονίας και της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ συνυπογράφουν δεκάδες πανεπιστημιακοί από όλο τον κόσμο. Τα βασικά σημεία της επιστολής έχουν ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε
Με την παρούσα επιστολή, οι υπογράφοντες ζητούμε με κάθε σεβασμό την παρέμβασή σας για να τακτοποιηθούν συντρίμμια ιστορικής αταξίας, που άφησε πίσω της στη νοτιοανατολική Ευρώπη η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στις 4 Νοεμβρίου 2004, δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του προέδρου George W. Bush, η κυβέρνησή του ομόφωνα αναγνώρισε τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτή η πράξη όχι μόνο κατέλυσε γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα, αλλά και έδωσε έναυσμα να ξεσπάσει μια επικίνδυνη επιδημία ιστορικού ρεβιζιονισμού, του οποίου το πιο προφανές σύμπτωμα είναι η καταχρηστική οικειοποίηση προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, του πιο διάσημου Μακεδόνα, του Μέγα Αλέξανδρου. Πιστεύουμε ότι αυτή η ανοησία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά δουλειά να υποστηρίζουν την παραποίηση της Ιστορίας. Ας κάνουμε μια ανασκόπηση των δεδομένων.
Η αρχαία Παιονία
http://www.kathimerini.gr/361616/article/epikairothta/politikh/epixeirhmata-panepisthmiakwn-gia-th-makedonia