Washington Post: Η οικονομική κρίση στην Ελλαδα τέλειωσε... μόνο αν δεν ζεις εκεί
Η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει πλέον το βλέμμα της στην Ελλάδα, καθώς η κατάσταση της χώρας δεν απειλεί με φαινόμενα ντόμινο την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο οι πολίτες της παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χειρότερη κατάρρευση που έχει γνωρίσει «πλούσια» χώρα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Ειδικότερα, στο άρθρο με τίτλο «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει τελειώσει μόνο αν δεν ζεις εκεί», ο συντάκτης αναφέρεται στις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ και εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια απλώς για να επιστρέψει η Ελλάδα εκεί που ήταν το 2007. «Και αυτό μόνο αν δεν υπάρξει και άλλη φάση ύφεσης. Δύο χαμένες δεκαετίες είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα», σημειώνει.
To πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η Ελλάδα κατέγραψε συνολική ανάπτυξη μόλις 2,8% κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια στα οποία θα ανέμενε κανείς να επανακάμπτει, αναφέρει το άρθρο, κάνοντας σύγκριση με τις ΗΠΑ την περίοδο της μεγάλης ύφεση το '30 αλλά και τη Αργεντινή μετά τη χρεωκοπία της το 2002.
Όπως παρουσιάζει και σε σχετικό διάγραμμα από ΔΝΤ, οι ΗΠΑ παρουσίασαν ανάπτυξη 30,2% μετά την ύφεση, ενώ η Αργεντινή το 2002 σημείωνε ανάπτυξη 26,9%.
Η διαφορά εστιάζεται στο γεγονός ότι ΗΠΑ και Αργεντινή αποσύνδεσαν τα νόμισματά τους, η πρώτη από το χρυσό και η δεύτερη από το δολάριο, ενώ η Ελλάδα δεν έκανε κάτι αντίστοιχο.
Ο συντάκτης επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στο ζήτημα τις Ελλάδας, ωστόσο εκτιμά ότι η χώρα θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα αν είχε χρεωκοπήσει το 2009 και είχε αποχωρήσει από το ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, εξηγεί, θα υπήρχε περισσότερος άμεσος «πόνος» - με ελλείψεις αγαθών και πετρελαίου- αλλά οι διακοπές στο Αιγαίο θα γίνονταν τόσο φθηνές που θα τις επέλεγαν οι πάντες, ενώ οι εξαγωγές της χώρας θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους οδηγώντας σε ανάπτυξη.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν είχε νόμισμα συνδεδεμένο σε ισοτιμία αλλά κοινό νόμισμα, από το οποίο θα έπρεπε να αποχωρήσει, κάτι που καθιστά την περίπτωσή της διαφορετική. «Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικαταστήσεις ένα νόμισμα από το να πεις ότι δεν θα αξίζει το ίδιο πια», αναφέρει το άρθρο και εξηγεί ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα χρήματα στις τράπεζες, συνεπώς να κλείσουν και ο πανικός που θα επικρατούσε θα έφερνε νέα πτώση στην οικονομία.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Ελλάδα δεν έφυγε από το ευρώ, επισημαίνει, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το ευρώ ως τον εγγυητή της οικονομικής επιτυχίας είναι ο άλλος λόγος. Κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει, προσθέτει.
Αλλά κάτι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με την ανάκαμψη, καταλήγει το άρθρο. Το ΔΝΤ εκτιμά με κάποια αισιοδοξία ότι το 2023 η Ελλάδα θα είναι 12,8% πιο φτωχή από ό,τι ήταν το 2007, γεγονός που σημαίνει ότι θα επιστρέψει στη κατάσταση που ήταν πριν την ύφεση περίπου το 2030 αναφέρει και τονίζει χαρακτηριστικά «Έφτιαξαν μια έρημο και το αποκαλούν ανάκαμψη».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...