Ο φόβος και η ανασφάλεια, τα «υπερόπλα» του Ερντογάν!
Σε εποχή αβεβαιότητας η Τουρκία. Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη γείτονα χαρακτηρίζεται ένδειξη πανικού και αδυναμίας
Από τη Θεανώ Καρούτα
Μόλις ένα 24ωρο μετά την προκήρυξη των πρόωρων διπλών εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου η χώρα μοιάζει να έχει μπει για τα καλά πια σε εποχή πολιτικής αβεβαιότητας, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους προέβη στην κίνηση αυτή καθώς «επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες και να κερδίσει τις εκλογές».
Οι κάλπες, άλλωστε, αναμένεται να στηθούν την ώρα που συνεχίζονται οι μαζικές διώξεις μετά το πραξικόπημα του 2016, εν μέσω έντασης μεταξύ Τουρκίας και Δύσης και ενώ η χώρα θα βρίσκεται για άλλους τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Φάντι Χακούρα, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Chatham House (Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων), υποστηρίζει ότι η απόφαση του Ερντογάν αποτελεί ταυτόχρονα «ένδειξη πανικού και αδυναμίας». Τα κόμματα, πάντως, της αντιπολίτευσης δήλωσαν έτοιμα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση.
«Είμαστε έτοιμοι»
«Το 2018 θα είναι η χρονιά της δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι, θα κερδίσουμε!» δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Την ίδια ώρα ανησυχία φαίνεται πως προκαλεί στον Τούρκο πρόεδρο η «λύκαινα» της Τουρκίας Μεράλ Ακσενέρ, η οποία με το νεοσύστατο εθνικιστικό Καλό Κόμμα της απειλεί να κλέψει ψήφους από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αλλά και από τον σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Το έντεχνο «χάιδεμα» στα αυτιά των πιο ακραίων συντηρητικών σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις της για επαναφορά της δημοκρατίας και τη δέσμευσή της για το τέλος των διώξεων φαίνεται πως έχει αποδώσει, καθώς πολλές δημοσκοπήσεις τής δίνουν ποσοστό έως και 20%.
Ο Ερντογάν, όμως, ελπίζει ότι πολιτικά θα τη «βγάλει από τη μέση», καθώς το κόμμα της δεν έχει κλείσει εξάμηνο από το ιδρυτικό συνέδριό του, ώστε να συμμετάσχει στις εκλογές, όπως ορίζεται από την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Αϊχάν Ακτάρ, καθηγητής Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Μπιλγκί, εκτιμά επίσης ότι πίεση στον Ερντογάν άσκησε και η προσφυγή του CHP στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του νόμου που επιτρέπει τις συμμαχίες κομμάτων στις εκλογές.
Αν το δικαστήριο πάρει απόφαση υπέρ της ακύρωσης, η επανεκλογή του Ερντογάν μόνο βέβαιη δεν θεωρείται. Και στην περίπτωση που δεν ακυρωθεί όμως, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να προτάξουν ως υποψήφιο τον τέως πρόεδρο Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στην περίπτωση υλοποίησης ενός τέτοιου σεναρίου οι εκλογές θα ήταν δύσκολες για τον Ερντογάν».
Δημοκρατία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...