Ερντογάν: Η σιωπή του "σουλτάνου" για εμπλοκή του Κατάρ στην Κυπριακή ΑΟΖ
Στους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν παρέμεινε σιωπηλός τόσο για την εμπλοκή της Exxon Mobil, αλλά κυρίως της Qatar Petroleum στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρεται άρθρο του αραβικού Al Monitor.
Ο Ερντογάν έκανε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στο Κατάρ, κινητοποιώντας παράλληλα την εκτεταμένη επισιτιστική βοήθεια για το πολιορκημένο εμιράτο. Η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε, επίσης, να επιτύχει την κοινοβουλευτική επικύρωση συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφηκαν νωρίτερα με την Ντόχα και απέστειλε στρατιώτες στην αεροπορική βάση του al-Udeid, όπου η Ντόχα καλύπτει το κόστος των τουρκικών στρατευμάτων σύμφωνα με μια συμφωνία με την Άγκυρα.
Ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη βάση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Κατάρ τον Νοέμβριο, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του προς το Εμιράτο. Στις 15 Ιανουαρίου, ο εμίρης του Κατάρ Tamim bin Hamad Al Thani, πραγματοποίησε συνομιλίες στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης μιας διήμερης συνάντησης με τον Ερντογάν και τον γαμπρό του, τον Υπουργό Ενέργειας Berat Albayrak.
Στο Κυπριακό, το Κατάρ αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, παρά το αίτημα της Τουρκίας. Το 2006 καθιέρωσε διπλωματικούς δεσμούς με την Ελληνική Κύπρο και της επέτρεψε να ανοίξει πρεσβεία στην Ντόχα. Ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παρέμειναν σιωπηλοί για το θέμα.
Εν μέσω της αγανάκτησης της Άγκυρας με ιταλικές, γαλλικές και αμερικανικές εταιρείες σχετικά με τις αεροπορικές συναλλαγές τους με τους Ελληνοκύπριους, διάφοροι παρατηρητές προσπάθησαν να εξηγήσουν τη σιωπή της προς το Κατάρ. Ο Ερντογάν Τοπράκ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι «ο εμίρης του Κατάρ αναγνώρισε τους Ελληνοκύπριους και, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, άρπαξε την άδεια γεώτρησης φυσικού αερίου! [Αλλά] εκείνοι που στέλνουν αεροπλάνα με προμήθειες και τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ είναι σιωπηλοί!» Αναφερόμενος στις συχνές εκρήξεις του Ερντογάν προς τους ξένους ηγέτες, ο Τόπρακ διερωτήθηκε κατά πόσο «θα μπορέσει να αμφισβητήσει και τον εμίρη του Κατάρ».
Ο Mithat Rende, πρώην Τούρκος πρεσβευτής στο Κατάρ, επέστησε την προσοχή στη μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ της Qatar Petroleum και της ExxonMobil, τονίζοντας ότι η αμερικανική εταιρεία έχει επενδύσει περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κατάρ. Σύμφωνα με τον Rende, «Αποκλείω να στείλει η QP ερευνητικό σκάφος στην Κύπρο. Θα το κάνει η ExxonMobil και η QP θα συνεισφέρει στα έξοδα».
Για τον Necdet Pamir, εμπειρογνώμονα σε θέματα ενέργειας, η σιωπή της κυβέρνησης και των ΜΜΕ για το Κατάρ είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Πιστεύει πως «ίσως επειδή η Ντόχα απομένει ο μόνος σταθερός σύμμαχος για την Άγκυρα στην περιοχή». Ωστόσο, αναρωτιέται γιατί οι Τούρκοι πολιτικοί έχουν απροθυμία να εκδώσουν προειδοποίηση προς την Ντόχα και πώς «το Κατάρ έχει ένα ισχυρότερο χέρι» από ό,τι η Άγκυρα.
Από την πλευρά του, ο Aziz Konukman, καθηγητής της οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Gazi της Άγκυρας, πιστεύει ότι οι προσδοκίες της τουρκικής κυβέρνησης για οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ είναι ο λόγος της σιωπής της. «H οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ δικαιολογεί τη σιωπή της τουρκική κυβέρνησης», δήλωσε ο Konukman, προσθέτοντας πως «Επιχειρηματίες από το περιβάλλον του Ερντογάν στον τραπεζικό τομέα και τα ΜΜΕ έχουν δεχθεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ».
Ο οικονομολόγος τόνισε ότι το πλούσιο Κατάρ συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών των οποίων οι άμεσες επενδύσεις και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου έχουν αυξηθεί περισσότερο στην Τουρκία στο πλαίσιο του AKP. Οι επενδύσεις του Κατάρ σε διάφορους τομείς στην Τουρκία υπερβαίνουν τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Ο Ερντογάν στην πραγματικότητα μπορούσε να βγει και να πει "το Κατάρ είναι σημαντικό για εμάς. Έχουμε πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε διαφορετικά το Κατάρ [σχετικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου στην Κύπρο]. "Ωστόσο, παραμένουν σιωπηλοί. Η εντύπωσή μου είναι ότι ο εμίρης του Κατάρ θα πάρει πίστωση για αυτή τη σιωπή. Κάτω από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, [η κυβέρνηση] χρειάζεται επειγόντως οποιαδήποτε χρηματοδότηση μπορεί να προέρχεται από το Κατάρ».
Η τουρκική οικονομία, η οποία πλήττεται από απώλειες της αγοράς στις εξαγωγές, τον τουρισμό και τις υπερπόντιες κατασκευές, εν μέσω εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία, τη Συρία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, πρέπει να χρηματοδοτήσει περισσότερους από 3.5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, τις νοτιοανατολικές και τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, μεταξύ άλλων δαπανών.
Φιλελεύθερος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...