Στο «κόκκινο» τα ελληνοτουρκικά μετά τις νέες προκλήσεις Ερντογάν
Στη χειρότερη φάση – μέχρι τώρα – των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, αλλά και μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, συνέρχεται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας η ευρωτουρκική σύνοδος κορυφής, που εξ αντικειμένου θα εξετάσει όλα τα θέματα που χωρίζουν αυτή την ώρα τις δύο πλευρές, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμά της.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δυναμιτίσει ήδη το κλίμα και εξοργισμένος από την δήλωση καταδίκης που υπέγραψαν οι «28» την περασμένη Παρασκευή κατά της Τουρκίας για την Αφρίν και τη συμπεριφορά της γενικά στην ανατολική Μεσόγειο, απείλησε ακόμα και με την προβολή βίντεο στη σύνοδο, που υποτίθεται θα εκθέσει τους Ευρωπαίους. Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν έχει επιτεθεί στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις για την καταβολή ποσού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι προσέρχεται στη σύνοδο με «ανάμεικτα συναισθήματα» και εκτίμησε ότι «οι βασικές πηγές έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ αυξάνονται», εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «περισσότερη συνεργασία».
Στο τραπέζι της συνάντησης είναι κυρίως η ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, με πολλές πλευρές να σημειώνουν ότι στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεννόηση, που αυτή τη στιγμή αμφισβητούνται.
Κυρίαρχα θέματα στη συνάντηση θα είναι και αυτά του ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ αναμένεται να τεθεί με έμφαση και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται ακόμα από τις τουρκικές αρχές.
Ωστόσο, η συμπεριφορά του Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί στις Βρυξέλλες και την Αθήνα.
Οι τελευταίες δηλώσεις του μάλιστα περί της «μεγάλης Τουρκίας» για την οποία οι Τούρκοι θα δώσουν, όπως είπε και την ζωή τους, συμπληρώνοντας με απειλητικό τόνο, ότι θα «πάρουν και ζωές, αν χρειαστεί», προκάλεσε τεράστια απορία στην Αθήνα για το πού το πάει ο Σουλτάνος, αλλά και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτή την κρίσιμη καμπή.
Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ξεπέρασε κατά πολύ την αυστηρή μεν, αλλά γενικά πιο προσεκτική γραμμή, που τήρησε το Μαξίμου απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις και απάντησε στον Ενρτογάν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
«Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε. Όπως συνέτριψαν το 1821 οι Έλληνες μαχητές μία πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία. Όσοι σκέφτονται για μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες θα πρέπει να θυμούνται ότι το 1821 το πώς μία ψυχή, ο ελληνικός λαός, ενωμένος και δυνατός αντιμετώπισε την οθωμανική αυτοκρατορία και την συνέτριψε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, διαβεβαιώνοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση απέναντι στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
Πρόσθεσε ακόμα πως «πρέπει να καταλάβει και η Τουρκία ότι μπορεί να στέλνουμε συνεχώς μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης αλλά τέτοιου είδους συμπεριφορές την απομονώνουν και την στέλνουν πίσω από κει που ξεκίνησε απ' τα βάθη της Ανατολής»!
Αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, ζήτησε ουσιαστικά την αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντας, λέγοντας ότι με νόημα ότι «χρειάζονται πράξεις και τώρα θα μετρήσουμε τους φίλους και τους συμμάχους μας».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν στις δηλώσεις του με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αυστηρός με την συμπεριφορά της Άγκυρας, λέγοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».
«Η Ελλάδα ως πόλος και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα» τόνισε από τα Ψαρά και απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Ενρτογάν και τις προκλητικές του δηλώσεις. Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον τούρκο πρόεδρο, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά ακριβώς για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για να υπηρετήσει την αρχή της καλής γειτονίας, την αρχή κατά την οποία την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν επίσης αυστηρός προς την τουρκική πλευρά: «Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς στη σύνοδο της Βάρνας είναι, πέραν όλων των άλλων θεμάτων, στα ελληνοτουρκικά, που έτσι κι αλλιώς χτυπάνε «κόκκινο» ή και βρίσκονται κοντά στο «σημείο μηδέν», να αυξηθεί η πίεση προς την Άγκυρα για τον τερματισμό της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η συνάντηση της Βάρνας θεωρείται πρώτης τάξεως ευκαιρία για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ανάδειξή του, με δεδομένο ότι ήδη εκδηλώθηκαν πρωτοβουλίες, ακόμα και από την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ προ ημερών.
Σημειωτέον ότι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην υπόθεση. Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο, επισκέφθηκε την Ορεστιάδα, συναντήθηκε με τους γονείς του λοχία Κούκλατζη και του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και διαβεβαίωσε πως «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας, το συντομότερο στην πατρίδα».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...