Καμμένος και Τσίπρας φοβήθηκαν να δημιουργήσουν θέμα στο ΝΑΤΟ;
Αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είχε με ομολόγους του, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, δεν τόλμησε να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας , πιστός στην φιλανδοποιημένη πολιτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σύμφωνα με πηγές των ΑΝΕΛ λόγω οδηγιών του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα..
Ο υπουργός εξήγησε ότι το ζήτημα «δεν έφτασε μέχρι το Συμβούλιο, διότι η ενημέρωση γίνεται σε διμερές επίπεδο», λέγοντας ωστόσο ότι «θα τεθεί και στο Συμβούλιο από τη στιγμή που θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί με τα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».
Πρόκειται για υποχώρηση «κατά κράτος» από μια κυβέρνηση που δεν αντιλαμβάνεται όσο επικίνδυνη είναι η πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων τη στιγμή μάλιστα που έστω και δειλά φίλοι και σύμμαχοι προσπαθούν να πουν (έστω και με μισόλογα) ότι η Τουρκία ξεφεύγει απ’ ό,τι νοείται σαν ΝΑΤΟϊκή πολιτική.
Η επίσκεψη Τίλλερσον στην Άγκυρα
Ενώ σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον, αναμένεται να έχει στην Άγκυρα, κρίσιμες συνομιλίες με την Τουρκική ηγεσία (πιθανότατα και με τον Ταγίπ Ερντογάν) για μια σειρά ζητημάτων που έχουν φέρει απέναντι τους άλλοτε στενούς συμμάχους, η Ελλάδα και η Κύπρος, αποτελούν μέρος αυτής της ατζέντας μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις.
Σο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Γκόφρει Πιάτ μετέβη στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον, τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Βες Μίτσελ και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας κάλυψης των Ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών από το νότο, όπου ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική τους.
Σε αντίθεση με δημοσιεύματα, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η Γερμανία
Υπέρ των προειδοποιήσεων για αποφυγή των προκλήσεων από τουρκικής πλευράς, που είχε απευθύνει τόσο η Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τάχθηκε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Για το θέμα «έχει εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη δήλωση υποστηρίζουμε. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε σήμερα το πρωί -σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η Ε.Ε. για το θέμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.
Όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, σήμερα η Άγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνάντηση η οποία, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν τα διμερή θέματα, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία.
Αν και δεν έχει αναφερθεί ονομαστικά η Ελλάδα, θεωρείται βέβαιο ότι θα απασχολήσει την συζήτηση των δυο ηγετών, καθώς η Γερμανία ενδιαφέρεται τόσο για τη σταθερότητα της περιοχής, από την οποία τείνει ν’ απουσιάσει το Αμερικανικό ενδιαφέρον, όσο και λόγω της υπόθεσης της μετανάστευσης καθώς μια πολιτική εντάσεων δεν θα βοηθήσει τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Σημειώσεις
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...