Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα πολλά μέτωπα του κ. Ερντογάν


Τ​​ην Παρασκευή, ο τουρκικός στρατός έπληξε με βαρύ πυροβολικό χωριά στην περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, αρχίζοντας, όπως δήλωσε ο υπ. Αμυνας της Αγκυρας, την επίθεση εναντίον των Κούρδων στην παραμεθόριο περιοχή. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν είχε εξοργιστεί από τη συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους και την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας είχε αποφασίσει την εισβολή της Τουρκίας. Το ερώτημα, όμως, είναι πού στοχεύει η Τουρκία με την πρόκληση προβλημάτων σε όλα τα διπλωματικά μέτωπα. Επειδή η επιθετικότητά της στη Β. Συρία δεν ενοχλεί μόνο τους Αμερικανούς, αλλά και τους Ρώσους, οι οποίοι δεν επιθυμούν να επιτρέψουν επιθέσεις ούτε εναντίον των Κούρδων ούτε εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων που η Μόσχα υποστηρίζει. Επιπλέον, ο Τούρκος υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν έχει λόγο να τηρεί τη συμφωνία για τον έλεγχο της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Στο μέτωπο της Συρίας, η Αγκυρα είναι στα πρόθυρα μιας εμπλοκής με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι Κούρδοι της περιοχής, οι οποίοι μόλις νίκησαν τους φανατικούς του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, έχουν προετοιμαστεί για τουρκική επίθεση. Είναι, επίσης, εξοπλισμένοι από τους Αμερικανούς. Η Μόσχα, η οποία το τελευταίο διάστημα συμμαχεί με την Αγκυρα, έως την Παρασκευή δεν είχε δώσει το πράσινο φως για να επιχειρήσει η τουρκική αεροπορία στην περιοχή, ενώ η Δαμασκός κατήγγειλε την Αγκυρα ότι συνεργάζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις και απείλησε να καταρρίψει τουρκικά αεροσκάφη εάν εισβάλουν στον εναέριο χώρο της. Γι’ αυτό η επίθεση είχε περιοριστεί σε βολές του πυροβολικού και όχι σε αεροπορικές επιδρομές που θα προετοίμαζαν το έδαφος για χερσαίες δυνάμεις. Την ίδια ώρα που η Τουρκία συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαδικασίες στις οποίες πρωτοστατεί η Ρωσία, το ερώτημα είναι σε τι στοχεύει με κινήσεις που την αφήνουν ολοένα πιο απομονωμένη.

Οσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ίσως ο μόνος λόγος που η Ουάσιγκτον δεν έχει δράσει δυναμικά εναντίον του κ. Ερντογάν είναι ο φόβος για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει τη δυσφορία τους με την επιθετικότητα των Τούρκων εναντίον των Κούρδων συμμάχων τους. Την ίδια ώρα, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν επ’ αόριστον στη Συρία, όπως δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα θελήσουν να έρθουν σε ρήξη με τους Κούρδους ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος «ατυχήματος» με τις τουρκικές δυνάμεις εάν αυτές εισβάλουν. Επίσης, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να έχει «αξιοποιήσει» ακόμη τις αποκαλύψεις που ακούστηκαν στη δίκη Τούρκου τραπεζίτη στις ΗΠΑ, ο οποίος καταδικάστηκε για την παραβίαση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα με μάρτυρα, ο ίδιος ο Ερντογάν εμπλέκεται στην υπόθεση. Ισως γι’ αυτό ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η δίκη αυτή ήταν άλλο ένα κομμάτι της πλεκτάνης της CIA εναντίον του.

Η κυβέρνησή του είχε ήδη μηνύσει δικαστικούς λειτουργούς των ΗΠΑ με αυτή την κατηγορία.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη παραμένουν ρευστές. Ο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξή του στο Reuters, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πρόσφατη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν πρόοδο στις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας στην Ε.Ε. Ο Τσελίκ κατηγόρησε την Ενωση ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της σχετικά με τη συμφωνία για τους μετανάστες, προσθέτοντας: «Επί της ουσίας, δεν υπάρχει λόγος η Τουρκία να διατηρήσει αυτή τη συμφωνία». Για την Ελλάδα και την Κύπρο, η ανερμάτιστη συμπεριφορά της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, η αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τις εθνικιστικές κορώνες ηγετών της αντιπολίτευσης, πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους. Με τόση πίεση σε όλα τα μέτωπα, χωρίς στήριγμα ή νουθεσία, ο Τούρκος πρόεδρος γίνεται ολοένα πιο απρόβλεπτος και επικίνδυνος.

Νίκος Κωνσταντάρας
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]