Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Koτζιάς: Η επίσκεψη Erdogan ήταν ωφέλιμη για τη χώρα


Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στο Ιράκ βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Kληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan στην Αθήνα, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της διπλωματίας ασκείται κριτική για μια επίσκεψη πριν καν ξεκινήσει. Αυτή δεν είναι κριτική πολιτική αλλά προφητεία ανεμολογίου». Συνεχίζοντας, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου έγινε γιατί «πρέπει πάντα να κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια συζητήσεων» και προσέθεσε:
«Η επίσκεψη αυτή έγινε για να δώσουμε επιτέλους ώθηση και να ξαναξεκινήσουμε τα κοινά μεγάλα οικονομικά μεταφορικά έργα που ετοιμάζουμε, τη συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, να προετοιμάσουμε τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Θεσσαλονίκη σε τρεις μήνες από σήμερα, να δούμε ξανά πώς θα συνεργαστούν τα δύο υπουργεία Εξωτερικών και κουβεντιάσαμε και για το Κυπριακό».
Ο Ν. Κοτζιάς προσέθεσε ότι η αντιπολίτευση είχε πάρει απόφαση από πριν να χαρακτηρίσει την επίσκεψη Erdogan αποτυχημένη, καθώς έχει «μια νοοτροπία νεο-απομονωτισμού και αδράνειας, να καθόμαστε στο σπίτι μας». «Στις διακρατικές σχέσεις δεν ισχύει αυτή η αρχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη Ερντογάν ήταν ωφέλιμη για τη χώρα και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Federica Mogherini, είχαν άτυπο πρωινό γεύμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netenyahu για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Μέση Ανατολή, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά υπογράμμισε την εκτίμηση που έχει ήδη διατυπώσει, ότι δηλαδή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει η λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Εξάλλου, στη συζήτηση για τη Μ. Ανατολή, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν έγκαιρα σχεδιασμοί για την ανοικοδόμηση της Συρίας και «τη συμβολή ειδικών» στη διαμόρφωση της νέας συνταγματικής τάξης.

Σχετικά με το Ιράκ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα αυτονομίας που προβλέπει το Σύνταγμα αυτής της χώρας, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει μια «θετική ατζέντα» και ένα «νέο πνεύμα», το οποίο θα συμβάλει στη νέα τάξη πραγμάτων στην Αν. Μεσόγειο, δηλαδή μιας νέας τάξης ασφάλειας, ειρήνης, όπως ακριβώς είχε γίνει με τη συμφωνία και τη Συνθήκη του Ελσίνκι.

Σχόλιο ιστολογίου: Καλό το λογίδριο του κ. Κοτζιά, αλλά παρέλειψε να αναφέρει που και πως οφέλησε την Ελλάδα η επίσκεψη του Ερντογάν. Μετρήσιμο αποτέλεσμα υπάρχει; Αν όχι, τότε ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία του, την γύμνια, την ανικανότητα και την επικινδυνότητα της κυβέρνησης στην οποία ο ίδιος συμμετέχει...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]