Κι όμως, οι δικαστικοί υποβάλλουν πόθεν έσχες, κ. Κοντονή
Όταν ένας κορυφαίος υπουργός, σε τόσο νευραλγικό πόστο επιχειρεί να καλλιεργήσει εντυπώσεις με ανακριβείς δηλώσεις, σε βάρος των λειτουργών μίας εκ των συνταγματικά κατοχυρωμένων εξουσιών, αρχίσει να κλονίζεται η εμπιστοσύνη για την σχέση της κυβέρνησης και του κόμματος με το πολίτευμα
Η μέθοδος είναι γνωστή. Αρχίζει όμως και γίνεται πολύ επικίνδυνη. Όταν ένας κορυφαίος υπουργός, σε τόσο νευραλγικό πόστο επιχειρεί να καλλιεργήσει εντυπώσεις με ανακριβείς δηλώσεις (για να μην πει κανείς κάτι χειρότερο), σε βάρος των λειτουργών μίας εκ των συνταγματικά κατοχυρωμένων εξουσιών, αρχίσει να κλονίζεται σοβαρά η εμπιστοσύνη για την σχέση της κυβέρνησης και του κόμματος με το πολίτευμα. Που λέγεται Δημοκρατία…
«Είναι πρόβλημα το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες», είπε την Κυριακή από το βήμα της συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Και η δήλωση αυτή πυροδότησε (άλλη) μία μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – Δικαιοσύνης. Επειδή δεν ήταν αληθής, κατ’ αρχάς. Και επειδή είναι προφανώς μία ακόμη παρέμβαση.
Με την πρωτοβουλία του κ. Κοντονή δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε δεν είναι καλά πληροφορημένος (μάλλον απίθανο), είτε θέτει σε εφαρμογή ένα τελικό σχέδιο ελέγχου ή πίεσης της Δικαιοσύνης. Για ποιον λόγο; Ποιος ξέρει; Ερχεται μία νέα διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών, η βιομηχανία των μηνύσεων και των διώξεων κατά των εχθρών της Επανάστασης καλά κρατεί, η κυβέρνηση καταρρέει στις δημοσκοπήσεις…
Ποιο είναι το σκανδαλώδες στην παρέμβαση Κοντονή; Η απροκάλυπτη ανακρίβεια στα όσα είπε, η οποία λειτούργησε εμπρηστικά.
Το ΣτΕ δεν έχει ακυρώσει κανέναν έλεγχο για το πόθεν έσχες των δικαστικών. Βρίσκεται απλώς σε διάσκεψη, έπειτα από την προσφυγή έξι δικαστικών ενώσεων, οι οποίες εκπροσωπούν το σύνολο των δικαστών.
Οι Ενώσεις δεν διαφωνούν με την υποβολή πόθεν έσχες – αντιθέτως. Αλλωστε όλοι υποβάλλουν δηλώσεις εδώ και χρόνια. Εχουν όμως προβάλλει –και αυτό έγινε δεκτό από το ΣτΕ– συγκεκριμένες αιτιάσεις για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και για τον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης.
Στην αρχική του διάσκεψη, το ΣτΕ με απόφαση της Ολομέλειας έκρινε τις ρυθμίσεις για το (ηλεκτρονικό) πόθεν έσχες των δικαστικών αντίθετες με το Σύνταγμα και έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη σύννομη υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Η διάσκεψη είναι σε εξέλιξη εξ ου και η οργή του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου: «Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη», απάντησε μεταξύ όλων των άλλων στον κ. Κοντονή.
Ομως η κυβερνητική τακτική συνέχισε να ξεδιπλώνεται το πρωί της Δευτέρας: «Οι δικαστές δεν υποβάλλουν πόθεν έσχες», είναι ο πυρήνας του νέου προπαγανδιστικού πυροτεχνήματος.
Επανήλθε σε αυτό, μέσω της ΕΡΤ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και είπε πως δεν καταλαβαίνει γιατί θεωρείται παρέμβαση μια άποψη ότι και οι δικαστές πρέπει να υπάγονται στη διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης του «πόθεν έσχες». Κάτι που κανείς δεν υποστήριξε.
Και για να κλείσει με ένα ευφυολόγημα κατέληξε: «Η αίσθηση που έχω είναι ότι η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της».
Γελάσαμε…
Άγγελος Κωβαίος
Protagon
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...