Έθνη, πολιτισμοί, θρησκείες, εταιρίες, έχουν αποφανθεί για τον EastMed
H αεροπορική άσκηση «Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου» (σε επιμέρους συνδυασμούς), είναι μια πραγματικότητα την οποία οι Τούρκοι στρατηγοί αντιμετωπίζουν πού διαφορετικά σε σχέση με τον Ερντογάν, για τον οποίο λέγεται συχνά πυκνά ότι έχει το ακαταλόγιστο, αν και η πιο ακριβής αποτύπωση της προσωπικότητάς του θα συνυπολόγιζε τους εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς και το ισλαμιστικό υπόβαθρο που καταστρέφει κάθε ορθολογική σκέψη του…
Του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου
Πρόκειται για ένα περιφερειακό «άξονα» ο οποίος έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των Ηνωμένων Πολιτειών και περιλαμβάνει εκτός από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία. Η άτυπη συμμαχία των δυνάμεων αυτών δείχνει να εξηγείται πειστικά με αναφορά στα αποθέματα υδρογονανθράκων της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, επιτρέποντας όμως πολύ περισσότερα και ευρύτερα συμπεράσματα.
Ο προσεκτικός παρατηρητής δεν θα μπορούσε να μην επισημάνει ότι οι υδρογονάνθρακες εξελίσσονται στην «συγκολλητική ουσία» που έχει «δέσει» τους αρχαίους πολιτισμούς της περιοχής, τους Ρωμαίους, τους Έλληνες, τους Ισραηλίτες και τους Αιγύπτιους, ενώ σε έναν δεύτερο ομόκεντρο κύκλο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πρώτο, θα μπορούσε κανείς να τοποθετήσει… τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους.
Για όσους δεν το αντελήφθησαν, η συζήτηση αφορά την περιοχή του Κουρδιστάν… παράλληλα είναι σαφές επίσης, ότι κοντά έρχονται ο χριστιανισμός με τον ιουδαϊσμό, αλλά και το ορθολογικό τμήμα του σουντικού, μη φανατικού, Ισλάμ.
Τέτοιες συσπειρώσεις στην περιοχή είχαν να εμφανιστούν στην περιοχή, από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, με αποτέλεσμα ο στοιχειωδώς καταρτισμένος στα περί της Ιστορίας της ευρύτερης περιοχής δεν θα μπορούσε να μη θυμάται τον αντιτουρκικό – αντιοθωμανικό προσανατολισμό που έλαβαν αυτές οι συσπειρώσεις.
Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, η πολυεπίπεδη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ εξελίσσεται σε αποφασιστικό παράγοντα καθορισμού και κατεύθυνσης των εξελίξεων στην περιοχή, παρότι όλα γίνονται στο παρασκήνιο της διεθνούς διπλωματίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει συναίσθηση φαίνεται του τι συμβαίνει, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθούν πειστικά τα αντισημιτικά του ξεσπάσματα, με τελευταίο παράδειγμα την εξ ολοκλήρου χρέωση του προβλήματος που ανέκυψε με το δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας των Κούρδων, στους Ισραηλινούς, καθώς σε κάθε του αναφορά δε λησμονεί να χρεώσει στην ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας εξωτερικού, τη Mossad, την ενορχήστρωση.
Τούτων λεχθέντων, αποτελεί μέγιστη στρατηγική μυωπία, αν όχι τύφλωση, η εμμονή ορισμένων για το υποτίθεται ανέφικτο του εγχειρήματος κατασκευής του… αγωγού EastMed, ενός «φαραωνικού έργου», χαρακτηρισμός ο οποίος αποδόθηκε με στόχο να τεκμηριωθεί το για ποιον λόγο δεν θα υλοποιηθεί και θα παραμείνει ένα όνειρο θερινής νυκτός. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο σύνθετη και καταδεικνύει άλλα…
Οι ιταλικές εταιρίες ENI και EDISON που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και την Αίγυπτο έχουν ήδη εντοπίσει σημαντικά κοιτάσματα τα οποία επιθυμούν να τα κατευθύνουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Στην εικόνα προστίθενται το Ισραήλ, η Κύπρος και προσεχώς η Ελλάδα…
Η ιταλική Edison, για να μη μένει οποιαδήποτε αμφιβολία περί των προθέσεών της, φρόντισε να συμμετάσχει με ποσοστό 50% με τη ΔΕΠΑ, στην κατασκευή του αγωγού EastMed. Το αμάλγαμα οικονομικών, πολιτικών, στρατιωτικών, άρα εν τέλει στρατηγικών συμφερόντων μιας εντυπωσιακής σειράς κρατών και περιοχών, θα καθορίσει τις εξελίξεις.
Από το Κουρδιστάν στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, με άθροισμα πληθυσμού άνω των 200 εκατομμυρίων ψυχών, αλλά και τη σαφή «ενεργό συμπαράσταση» των Γάλλων διά της Total, με αυξημένη γαλλική αεροναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο και την υψηλή εποπτεία – εγγύηση του αμερικανικού Ναυτικού, προαναγγέλλει εξελίξεις στα ενεργειακά και ανατροπή συμβατικών μεθόδων σκέψης και ανάλυσης.
Ενισχυτικό αν όχι αποδεικτικό της ορθότητας της ανωτέρω ανάλυσης, είναι η επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους της γαλλικής Total, ότι σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει σε δεύτερη γεώτρηση στο «οικόπεδο 11» και το εκτιμώμενο κοίτασμα «Ονησίφορος».
Για τον σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως η εξασφάλιση γεωτρύπανου και φυσικά των απαραίτητων αδειοδοτήσεων από Κύπρο και Γαλλία. Η εταιρία ερμήνευσε τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης από το «West Capella» και τον εντοπισμό ενός πρώτου μικρού κοιτάσματος ως εξαιρετικά ενθαρρυντικά, άρα πολύ διαφορετικά από αυτό που προσπαθούν, άγνωστο γιατί, να μας πείσουν με χαρακτηριστικό «άγχος» διάφοροι.
Τα γεωλογικά δεδομένα που οδήγησαν στον σχηματισμό κοιτασμάτων όπως τα αιγυπτιακά «Ζορ», συνεχίζονται, αποδεδειγμένα πλέον, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αυξάνει κατακόρυφα ελπίδες και πιθανότητες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων σε ανάλογες δομές που έχουν εντοπιστεί μέσω των σεισμογραφικών.
Κάτι που δεν αφορά μόνο την Total, αλλά και την Eni και το «πυρηνικό όπλο» στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής που ακούει στο όνομα ExxonMobil και είχε για διευθύνοντα σύμβουλο μέχρι πρόσφατα, τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Η εταιρία θα πραγματοποιήσει δυο γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 10» το ρώτο μισό του ερχόμενου έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», εντός του «οικοπέδου 11» πραγματοποιήθηκαν -και ολοκληρώθηκαν- σημαντικές ειδικευμένες έρευνες από πλευράς του γαλλικού κολοσσού, με δύο ειδικά πλοία, τα «Troms Hera» (υπό βρετανική σημαία) και το «Nordic Prince» (υπό σημαία Παναμά).
Κανείς από τους εμπλεκομένους δεν θα άνοιγε μια μεγάλη… μαύρη τρύπα εντός της οποίας θα πετούσε δίχως λόγο και αιτία τα δισεκατομμύρια του, χωρίς να γνωρίζει ότι οι πιθανότητες εντοπισμού κοιτασμάτων που θα αποσβέσουν την επένδυση και θα αφήσουν κέρδος, πλησιάζουν με βάση την τεράστια εμπειρία που διαθέτουν, ίσως και τη βεβαιότητα…
* Ο καθηγητής κ. Αντώνης Φώσκολος, είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Τομέας Ανίχνευσης και Εντοπισμού Κοιτασμάτων και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά (Emeritus Research Scientist, Geological Survey of Canada-Calgary) / tfoscolo@NRCan.gc.ca (Natural Resources Canada = Υπουργείο Εθνικών Πόρων Καναδά) και foscolos@mred.tuc.gr
Defence-Point
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...