Ο Ερντογάν δικάζει δημοσιογράφους: Τους συνδέει με το σικέ στρατιωτικό πραξικόπημα
Ξεκίνησε προχθές σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη πολλών γνωστών τούρκων δημοσιογράφων οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 -μια υπόθεση που ενέτεινε τις ανησυχίες των υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου- όπως διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Συνολικά 17 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Αχμέτ και Μεχμέτ Αλτάν και της χρονογράφου Ναζλί Ιλιτζάκ, κινδυνεύουν να τους επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» και «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».
Είναι η πρώτη φορά που προσάγονται σε δίκη δημοσιογράφοι στο πλαίσιο των δικαστικών διώξεων για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, την ευθύνη για το οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε τον εξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο τελευταίος αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Η Ιλιτζάκ, δημοσιογράφος και συγγραφέας η οποία εργαζόταν ως το 2013 για την ευρείας κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, είναι η πρώτη γνωστή προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης η οποία συνελήφθη για την απόπειρα πραξικοπήματος. Παραμένει υπό κράτηση από τα τέλη Ιουλίου.
Ο Αχμέτ Αλτάν είναι μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφους που εργάστηκε για τις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Hürriyet και Milliyet, ενώ ίδρυσε την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf. Ο Μεχμέτ Αλτάν είναι συγγραφέας που έχει εκδώσει πολλά έργα για την τουρκική πολιτική.
Οι τρεις δημοσιογράφοι κατηγορούνται κυρίως ότι έπαιξαν ρόλο απολογητών της απόπειρας πραξικοπήματος που επρόκειτο να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής ενός τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού που υποστηρίζει τον Γκιουλέν, του Can Erzincan.
Με αυτή τη δίκη «φθάνει σε νέα ύψη ο αυξανόμενος παραλογισμός των κατηγοριών που απαγγέλλονται εναντίον δημοσιογράφων», κατήγγειλε η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Η δίκη, στην οποία στοχοθετούνται εξάλλου πολλοί δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, επιτείνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου, η οποία έχει επιδεινωθεί πολύ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ελευθεροτυπίας, 167 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία και στην πλειονότητά τους συνελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης η οποία κηρύχθηκε αμέσως μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Η Τουρκία κατέλαβε την 155η θέση — από τις συνολικά 180 χώρες που εξετάστηκαν από την RSF — της παγκόσμιας κατάταξης της ελευθερίας του Τύπου.
Πηγή MIgnatiou
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...