Προστασία λέβητα φυσικού αερίου από παγετό
Δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που έχουν πρόβλημα στην λειτουργία του λέβητά τους τις μέρες αυτές (Ιανουάριος 2017) είτε σε λειτουργία ζεστού νερού χρήσης, είτε ακόμη και σε λειτουργία θέρμανσης και οι λέβητες φυσικού αερίου δεν λειτουργούν καθόλου.
Αν είστε από τους τυχερούς που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και ο λέβητας λειτουργεί σε κατάσταση θέρμανσης, μπορείτε να κάνετε κάτι για να γλιτώσετε τον λέβητα σας από περεταίρω προβλήματα:
τυλίξτε μία κουβέρτα (που να μην την λυπάστε) γύρω από τις σωλήνες κάτω από τον λέβητα αερίου με τέτοιο τρόπο ώστε όλες οι σωληνώσεις (2 της θέρμανσης και 2 του ζεστού νερού βρίσκονται στον ίδιο χώρο χωρίς να τις χωρίζει η κουβέρτα, ενώ η κουβέρτα τυλίγει και σκεπάζει όλες τις σωλήνες μαζί όπως στην παρακάτω φωτογραφία.
Η θερμότητα που αποβάλουν οι σωληνώσεις της θέρμανσης (που λειτουργούν) θα κρατήσουν αρκετά ζεστές τις σωληνώσεις νερού χρήσης και δεν θα παγώσει τίποτα. Μπορείτε να βοηθήσετε την διαδικασία αποπαγωποίησης με ένα πιστολάκι για τα μαλιά (σεσουάρ) που θα ρουφάει συνεχώς αέρα από το περιβάλλον (για να ψύχεται) και να τον ρίχνει ζεστό μέσα στην κουβέρτα.
Αν το νερό έχει προλάβει να παγώσει μέσα στον εναλλάκτη, υπάρχει περίπτωση όταν λιώσει ο πάγος να εμφανίσει ο λέβητας διαρροή.
Αν αυτό συμβεί, κλείστε το νερό από το ρολόι της ύδρευσης ή τον γενικό διακόπτη του σπιτιού και καλέστε τεχνικό.
Αν ανήκετε στην ατυχή ομάδα αυτών που ο λέβητας τους δεν λειτουργεί ούτε σε θέρμανση ούτε σε ζεστό νερό, το μόνο που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να κάνετε το ίδιο όπως παραπάνω και να προσπαθήσετε να λιώσετε τον πάγο που έχει δημιουργηθεί στις σωλήνες κάτω από το μηχάνημα προσευχόμενοι να μην έχει σπάσει ο εναλλάκτης του ζεστού νερού χρήσης.
Σε κάθε περίπτωση μετά από τέτοιο θερμικό σοκ για το λέβητα, θα πρέπει να λάβει χώρα επίσκεψη από τεχνικό, ο οποίος θα ελέγξει την ορθή λειτουργία του μηχανήματος και θα σας δώσει οδηγίες για το πως να δουλεύετε τον λέβητα αερίου σας σωστά.
Ένα τελευταίο tip λοιπόν για να αποφύγετε το σταμάτημα του λέβητα κατά τις βραδυνές ώρες, είναι να ρυθμίσετε την θερμοκρασία νερού του λέβητα χαμηλά (π.χ. στους 55οC) και τον θερμοστάτη χώρου σε υψηλή θερμοκρασία (ακόμη και 35 αν το επιτρέπει ο θερμοστάτης) ώστε ο λέβητας να μην σταματήσει τη λειτουργία του, αφού θα ζητάμε μια θερμοκρασία χώρου που δεν μπορούμε να πετύχουμε με χαμηλή θερμοκρασία στα σώματα.
Αν επαναλάβετε την ρύθμιση, θα βρείτε ποια θερμοκρασία λέβητα είναι αυτή που σας επιτρέπει να λειτουργείτε τον λέβητα σας σε χαμηλή θερμοκρασία για περισσότερες ώρες.
Ίσως κάψετε λίγο φυσικό αέριο παραπάνω, αλλά θα γλιτώσετε ζημιές πολλαπλάσιας αξίας.
Αν βέβαια θέλετε μια πιο μόνιμη, αξιόπιστη και επαγγελματική λύση, η αντιπαγετική προστασία σωλήνων με θερμικά καλώδια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Πηγή Aenaos
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...