Με «σημαδεμένη τράπουλα» η λύση-κοροϊδία για το χρέος
Και επισήμως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε χθες ότι το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φέρει τις «ευλογίες» του Βερολίνου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε κανέναν λόγο να μην εγκρίνει την πρόταση του ESM, καθώς ούτε δραστική λύση στο πρόβλημα του χρέους αποτελεί ούτε επιβαρύνσεις στους Ευρωπαίους φορολογουμένους προκαλεί, ενώ αντιθέτως προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Τη συγκατάθεση του κ. Σόιμπλε στο σχέδιο του ESM, που άφησε να διαρρεύσει ως «λαγός» ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ την περασμένη Τετάρτη, επιβεβαίωσε χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν.
Ισχυρισμοί
Μάλιστα, έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η πρόταση αγγίζει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας αναφορικά με το χρέος»! Μόνο που, στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός λύσεων που θα παρουσιάσει ο κ. Ρέγκλινγκ στο μεθαυριανό Eurogroup οδηγεί σε μείωση χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ ως το μακρινό 2060 και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να θεωρηθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Το σχέδιο του ESM προβλέπει: (α) παράταση της ωρίμανσης κάποιων δανείων της τρόικας προς την Ελλάδα από τα 28,3 στα 32,5 χρόνια, (β) ακύρωση των επιτοκιακών προστίμων ύψους 220.000.000 ευρώ, που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, λόγω της αστοχίας σε παλαιότερους στόχους ιδιωτικοποιήσεων, (γ) παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν να μετατραπεί από κυμαινόμενο σε σταθερό το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα σε κάποια σημερινά και μελλοντικά δάνεια.
Η τρίτη κατηγορία μέτρων είναι η σημαντικότερη, αλλά κρύβει «παγίδες». Ο ESM προτείνει ανταλλαγή παλιών ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με νέα ομόλογα του ESM, τα οποία θα έχουν σταθερό επιτόκιο. Περίπου 33,7 δισ. ευρώ τέτοιων παλιών ομολόγων βρίσκονται σήμερα στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Το πρόβλημα είναι ότι οποιοδήποτε κόστος για την ανταλλαγή θα επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ η λύση αυτή θα προκαλέσει αύξηση του χρέους κατά 360.000.000 ευρώ το 2018 και κατά 800.000.000 ευρώ το 2022.
Μέτρα 4,2 δισ. € (τώρα!) για 2019-20 απαιτεί το ΔΝΤ
Πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τώρα και να περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000-6.000 ευρώ και νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις, ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το 2019 και το 2020, όπως ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή.
Η απαίτηση αυτή και η επιμονή των Ευρωπαίων να προσυπογράψει το ΔΝΤ την τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου οδηγούν στην... παράταση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - δανειστών και κάνουν την ελληνική πλευρά να παίζει παρασκηνιακά το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών, προσβλέποντας σε συνολική συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup περί τις 20 Δεκεμβρίου. «Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοιο πακέτο. Αν πιέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις» τόνισε η ίδια πηγή. Αποκάλυψε μάλιστα ότι, αντί της άμεσης νομοθέτησης των μέτρων, υπήρξε συμβιβαστική πρόταση να γίνει πολιτική συμφωνία ότι θα ληφθούν αργότερα, όμως η κυβέρνηση την απέρριψε.
Το μεθαυριανό Eurogroup απλώς θα επικροτήσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, πιθανότατα με νέα επίσκεψη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Μεταξύ των ανοιχτών μετώπων ξεχωρίζουν τα εργασιακά, όπου η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι θα επιμείνει στην αποκατάσταση των κλαδικών συμβάσεων.
Οσον αφορά το χρέος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν μεθαύριο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που όμως θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν. «Τα μέτρα αυτά φθάνουν μόνο αν επιτυγχάνουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επί μία δεκαετία. Καμία οικονομική λογική δεν θεωρεί εφικτό κάτι τέτοιο» υπογράμμισε η προαναφερθείσα πηγή και πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι οι Ευρωπαίοι να προσδιορίσουν τελικά σε αυτή τη φάση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αφήνοντας όμως για το 2018 την ποσοτικοποίησή τους.
Μ. Ροζάκος
Πηγή "Δημοκρατία"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...