Προκαλεί ο Edi Rama: "Η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό"
Με πρωτοφανή προσβλητικό για την Ελλάδα τρόπο, ως γνήσιος εκφραστής του ανθελληνικού εθνικισμού που φουντώνει τα τελευταία χρόνια στα Τίρανα, αντέδρασε ο αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama στην δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρρα.
Ο κ. Rama όχι μόνο με ειρωνικό και προσβλητικό τρόπο δηλώνει ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν αλβανό, αλλά εγείρει και ένα ακόμη θέμα: ότι η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους, θέλοντας έτσι να στηρίξει την ακραία θεωρία του αλβανικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού ότι κάθε ...αρβανίτης είναι μέλος αλβανικής μειονότητας!
Ο κ. Rama δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook, μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670, υποστηρίζοντας ότι η Ακρόπολη στέκεται ακόμη όρθια χάρη σε έναν αλβανό, τον Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.
«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός") μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.γράφει ο Έντι Ράμα στο Facebook.
Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός»,
Νωρίτερα το αλβανικό υπουργείο εξωτερικών είχε απορρίψει πλήρως την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ με την όποια ζητούσε την λήψη μέτρων ώστε να προστατεύουν οι περιουσίες των μειονοτικών της Χειμάρρας.
Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε αναχρονιστική την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Χειμάρρας να προχωρήσει στην κατεδάφιση οικιών 19 οικογενειών που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα και ο εκπρόσωπος του Γκλεβίς Ντερβισί πρόσθεσε:
«Οι απειλητικοί τόνοι της ανακοίνωσης και η επιπόλαια ανάγνωση της κατάστασης και των συνθηκών, δεν μπορεί να γίνουν κατανοητά στην Ευρώπη του σήμερα, παρά ως ένα μήνυμα που προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση.Στο αλβανικό ΥΠΕΞ επρόκειτο να κληθεί και η ελληνίδα πρεσβευτής στα Τίρανα, Ελενη Σουρανή.
Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους δικαίου.
Οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι επανειλημμένες δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και η αναχρονιστική γλώσσα για την περιοχή της Χιμάρας είναι απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους».
Η κυβέρνηση εισπράττει τώρα τα αποτελέσματα της εντελώς λανθασμένης πολιτικής που ακολούθησε ο Νίκος Κοτζιάς έναντι των Τιράνων, με την τουλάχιστον άστοχη επίσκεψη του τον Ιούνιο.
Τότε που ο Edi Rama τον «κάθισε» κάτω από μια τεραστία γκραβούρα της Μεγάλης Αλβανίας, τότε που δέχθηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες, ενώ έξω από το ΥΠΕΞ του είχαν στήσει υποδοχή με τις ευλογίες της αλβανικής κυβέρνησης υποδοχή οι Τσάμηδες και όταν ο ίδιος αναγνώρισε ότι στο «καλάθι» των διμερών εκκρεμών προβλητών μπορούν να θέσουν οι δυο πλευρές τα προβλήματα που θεωρούν εκκρεμή.
Ήταν η ιδία επίσκεψη που ο κ. Κοτζιάς άρχισε να κάνει την διαφοροποίηση μεταξύ "καλών" Τσάμηδων και εκείνων που συνεργάστηκαν με τους Ναζί βάσει δικαστικών αποφάσεων και όταν αποδέχτηκε ότι οι ελληνικές περιουσίες στην Χειμάρρα μπαίνουν στο ίδιο «τσουβάλι» με αλβανικές περιουσίες στην Ελλάδα χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται μόνο για τις περιουσίες που τελούν υπό μεσεγγύηση ή και για τις περιουσίες Τσάμηδων όπως υποστηρίζουν τα Τίρανα.
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας:
AMARCORD
Kjo gravurë e vjetër e Athinës e 1670 (qytet në të cilin, shkruante ende më 1925 princi grek fanariot Eugene Rizo-Rangabe, "...popullsia autoktone është edhe sot e kësaj dite kryesisht shqiptare"), na kujton, ndër të tjera se, nëse Akropoli i lashtë është ende në këmbë për lavdi të njerëzimit dhe qytetërimit, kjo i detyrohet edhe kurajos dhe vizionit të primatit shqiptar të Athinës, Gjergj Dushmanit! I cili, më 1686, negocioi me flotën veneciane të Francesco Morosinit që qyteti të mos bombardohej prej limanit të Falerës, edhe pse aty ndodhej një garnizon turk.
Një histori e tillë e një qyteti që dikur ishte sipas historianëve e dëshmive autentike, qytet kryesisht shqipfolës, nuk e bën absolutisht atë një qytet shqiptar, edhe pse shqiptarëve Athina🇬🇷 diçka u ka borxh në historinë e saj të jashtëzakonshme. Dhe, tamam po kështu, nëse Himara🇦🇱përjetoi me arqipelagët grekë dhe greqishten si "lingua franca" të Orientit, nëpërmjet shkëmbimeve detare, një bashkëjetesë të afërt e të frytshme, kjo nuk e bën atë absolutisht një krahinë greke; aq më shumë që popullsia e saj, në të gjithë aktet ndërkombëtare, për të mos folur veç për Historinë, njihet thjesht e vetëm si SHQIPTARE.
Πηγή Liberal
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...