Τουρκία: Εκλογές βίας και νοθείας
- Σήμερα ψηφίζουν 57 εκατ. Τούρκοι, σε καθεστώς αστυνομοκρατίας και… τρομοκρατίας!
- Η πόλωση έχει οδηγήσει την κοινωνία στο χείλος του εμφυλίου, δημοσιογράφοι ρίχνονται στις φυλακές, περιουσίες κατάσχονται…
Τον Ιούνιο το κόμμα των Ερντογάν και Νταβούτογλου δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά σήμερα επιδιώκει με τη βία (και τη νοθεία;), με τον εκφοβισμό των πολιτών και με την πόλωση εξαιτίας του κουρδικού, να πετύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή τουλάχιστον τη δημιουργία μίας κυβέρνησης που θα ελέγχει ο Ερντογάν και το κόμμα του, το ΑΚΡ. Όλα αυτά όμως εξαπολύοντας ένα κύμα διώξεων κατά των αντιπάλων την ώρα που σκάνε βόμβες στις πόλεις της Τουρκίας.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η τουρκική αστυνομία «ανέλαβε» τη διοίκηση των τηλεοπτικών καναλιών Bugun TV και KanalTurk στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιώντας εισβολή στην έδρα τους, σε ζωντανή μάλιστα τηλεοπτική μετάδοση! Ο ιδιοκτήτης τους, η εταιρεία συμμετοχών (holding) Koza-Ipek, έχει τεθεί υπό επιτροπεία από τις τουρκικές αρχές που την κατηγορούν για… «προπαγάνδα» υπέρ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι εφημερίδες υποχρεώνονται από τους εισαγγελείς να «διαψεύδουν» δημοσιεύματά τους τα οποία «προσβάλλουν το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας», δηλαδή του Ρ.Τ. Ερντογάν.
Από τον Αύγουστο του 2014 που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Ερντογάν, έχουν υποβληθεί 500 μηνύσεις ή αγωγές σε εφημερίδες. Άνθρωποι προφυλακίζονται γιατί έγραψαν κάποιο πολιτικό σχόλιο στο facebook ή στο twitter. Δύο παιδιά 12 και 13 ετών, στο Ντιγιαρμπακίρ παραπέμφθηκαν σε δίκη με την έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης (είναι απαραίτητη αυτή η έγκριση σε όλες τις εν λόγω μηνύσεις), «γιατί η αστυνομία τα συνέλαβε να σκίζουν αφίσα με την φωτογραφία του Ερντογάν»…
Βία όμως ασκείται και σε βάρος οικονομικών παραγόντων, αντιπάλων του κυβερνώντος κόμματος. Οι αρχές προχώρησαν στην «υπαγωγή σε επιτροπεία και συντηρητική κατάσχεση ολόκληρης της κινητής και ακίνητης περιουσίας» του Ομίλου Εταιρειών Κοζά – Ιπέκ του Ακίν Ιπέ (με κύρια ασχολία την εξόρυξη χρυσού και 22 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και δημοσιογραφικός όμιλος που περιλαμβάνει τα τηλεοπτικά κανάλια Bugun Tv και KanalTurk και τις εφημερίδες Bugun και Millet). Είναι μία μόνο από τις αποφάσεις της MASAK, του τουρκικού ΣΔΟΕ, σε βάρος επιχειρηματιών…
Και την ίδια ώρα…
Βόμβες εκρήγνυνται, κάπου 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους τρεις μήνες που πέρασαν από τις 20 Αυγούστου που έγινε η επίθεση στο Σούρουτς (στον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι 1.338 εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα μεταξύ Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, ούτε οι 266 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τους συζύγους τους το ίδιο διάστημα), η πόλωση έχει οδηγήσει την κοινωνία στο χείλος του εμφυλίου, δημοσιογράφοι ρίχνονται στις φυλακές, περιουσίες κατάσχονται… Το πιο πρόσφατο γεγονός βίας, η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα την ώρα ειρηνικής διαδήλωσης Κούρδων με 100 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που όλο αυτό το διάστημα πριν από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, αισθάνεται κανείς την ατμόσφαιρα βαριά στους δρόμους, οι άνθρωποι είναι κατηφείς, αποφεύγουν τις συζητήσεις για τα πολιτικά (ακόμη και οι συνήθως λαλίστατοι ταξιτζήδες)… Κρύβουν όντως την οργή τους, όπως διατείνονται μερικοί σχολιαστές και περιμένουν να πουν το λόγο τους προσερχόμενοι αθρόως στις κάλπες ή θα πάνε διακοπές, αφού η κυβέρνηση «φρόντισε» να επεκταθεί σε πενθήμερο η αργία της 92ης επετείου από την ίδρυση της Δημοκρατίας (29.10.1923). Εκτός αυτού, ο Ερντογάν απαγόρευσε να αλλάξει από αυτή την Κυριακή η ώρα (χειμερινό ωράριο), για να είναι μεγαλύτερη η ημέρα…
Οι κάλπες
Στις κάλπες, λοιπόν, καλούνται να προσέλθουν 57 εκατ. πολίτες για να επιλέξουν ανάμεσα σε 26 κόμματα. Όμως, η πρόβλεψη, γενικώς, είναι προς την κατεύθυνση ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη διαφορά από το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου και ότι αυτή τη φορά θα μπουν στην Εθνοσυνέλευση 4 κόμματα.
Να θυμίσουμε ότι:
Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου ανέδειξαν πρώτο κόμμα το ΑΚΡ (κόμμα του Ερντογάν – Νταβούτογλου) με 40,87% και 258 έδρες, του έλειπαν 18 έδρες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ακολούθησαν το CHP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, με 24,95%, με 132 έδρες, το MHP (Εθνικιστικό Κόμμα) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με 16,29% και 80 έδρες και το HDP (Φιλοκουρδικό Κόμμα) του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, με 13,12% και 80 έδρες. Και τα τρία μικρότερα κόμματα αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το ΑΚΡ.
Αν αυτό επαναληφθεί και σε αυτές τις εκλογές, τότε η Τουρκία θα μπει σε περίοδο επίσημης αστάθειας και αβεβαιότητας. Αν η βία των κυβερνώντων φέρει την αυτοδυναμία, τότε και πάλι θα είναι ζήτημα χρόνου να ξεσπάσει ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Για τους αναλυτές, αν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το Φιλοκουρδικό Κόμμα αυξήσουν λίγο τα ποσοστά τους, τότε το ΑΚΡ και ο Ερντογάν δεν θα μπορούν παρά να συναινέσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Πηγή εφημ. «KontraNews»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...