Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα «στρατόπεδα» στον πόλεμο της Συρίας


Τους βασικούς περιφερειακούς και διεθνείς "παίκτες" στον πόλεμο της Συρίας επιχειρούν να "χαρτογραφήσουν" οι Financial Times. Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, τα συμφέροντά τους στη Συρία και ποιες είναι οι μεταξύ τους σχέσεις.

Tης Roula Khalaf
Financial Times


Η ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας δημιουργεί νέα δεδομένα για τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες που ενεργούν στην περιοχή, καθώς η εξέλιξη της επανάστασης -που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 από ομάδες που αμφισβητούσαν την ηγεσία της οικογένειας Άσαντ- σε έναν ανταρτοπόλεμο κυρίως Σουνιτών που μάχονται κατά ενός καθεστώτος στο οποίο κυριαρχεί η μειονότητα των Αλαουϊτών (παρακλάδι του Σιιτικού Ισλάμ), έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα πεδίο μάχης ξεκαθαρίσματος περιφερειακών λογαριασμών, αιματοχυσίας μεταξύ οπαδών διαφορετικών δογμάτων και διεθνούς ανταγωνισμού.

Ο πόλεμος της Συρίας έχει εξελιχθεί σε τρεις σφαίρες: την τοπική, την περιφερειακή και τη διεθνή.
Εντός της Συρίας, μάχονται κυρίως ισλαμιστικές ομάδες κατά καθεστωτικών δυνάμεων (μεταξύ των οποίων ο στρατός της Συρίας, μαχητές της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολά, μέλη της Ιρανικής Επαναστατικης Φρουράς και διάφορες άλλες ομάδες ανταρτών που τάσσονται υπέρ του καθεστώτος).

Οι ίδιοι οι αντάρτες είναι χωρισμένοι σε ποικίλες ομάδες. Οι βασικές ισλαμιστικές και κουρδικές ομάδες συνεργάζονται, όμως και οι δύο αντιτίθενται στο καθεστώς και στο Ισλαμικό Κράτος -που είναι και η ισχυρότερη ομάδα ανταρτών.
Σε περιφερειακό επίπεδο, μαίνεται ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων στη Συρία, με το Ιράν στη μία πλευρά και τα σουνιτικά κράτη του Κόλπου στην άλλη.

Οι Financial Times επιχειρούν να «χαρτογραφήσουν» τους βασικούς περιφερειακούς και διεθνείς «παίκτες» στον πόλεμο της Συρίας, τη στάση τους έναντι των δυνάμεων που μάχονται στο έδαφος της Συρίας, αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις.
Κοινός στόχος όλων είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους -της βασικής τζιχαντιστικής απειλής στη Συρία-, όμως τα συμφέροντά τους διαφέρουν αναλόγως του πώς αντιμετωπίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και τις άλλες δυνάμεις εκτός ΙΚ.

Ρωσία

Η Ρωσία δεν είναι νέος «παίκτης», καθώς είναι μακροχρόνια σύμμαχος της Συρίας και υπήρξε ο βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ από την αρχή της κρίσης. Όμως η στήριξη αυτή ανέβηκε σε νέα επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφασή της για άμεση στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους και άλλων δυνάμεων ανταρτών.

Η Ρωσία στηρίζει τον Άσαντ και το Ιράν, ενώ είναι κατά του Ισλαμικού Κράτους, των «μετριοπαθών» ανταρτών και των ισλαμιστών ανταρτών. Η στάση της σε ό,τι αφορά στους Κούρδους είναι ουδέτερη.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ηγούνται ενός συνασπισμού άνω των δέκα χωρών -πολλές από τις οποίες ευρωπαϊκές-, με στόχο να υποβαθμίσει το Ισλαμικό Κράτος, ενώ στηρίζει τους στόχους των χωρών του Κόλπου για αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον είναι επιφυλακτική ως προς τη συνεργασία με ορισμένες δυνάμεις που μάχονται κατά του καθεστώτος και του ΙΚ, ενώ θέλει διακαώς να αποφύγει να συρθεί στο «τέλμα» της Συρίας.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά τους Κούρδους της Συρίας, τους «μετριοπαθείς» αντάρτες ,όπως επίσης τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους των χωρών του Κόλπου, ενώ αντιτίθενται σθεναρά στο Ιράν, στο Ισλαμικό Κράτος, τσους ισλαμιστές αντάρες και στον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σαουδική Αραβία και συμμαχικές χώρες

Για να αντισταθμίσουν την επιρροή του Ιράν, οι σουνιτικές αραβικές χώρες, κυρίως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, έχουν χρηματοδοτήσει και εξοπλίσει τους αντάρτες της Συρίας, όμως εκφράζουν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους και έχουν ενταχθεί στον υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμό κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Η στάση τους προς άλλους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές -περιλαμβανομένου του Μετώπου al Nustra που συνεργάζεται με την al Qaeda- είναι πιο αμφιλεγόμενη και σε ορισμένες περιπτώσεις υποστηρικτική.

Στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας ,τους «μετριοπαθείς» αντάρτες ,αλλά και τους ισλαμιστές αντάρτες, ενώ είναι κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Άσαντ και του Ιράν.

Ιράν

Η Συρία, ιστορικά, υπήρξε ο στενότερος «Αραβας φίλος» του Ιράν, καθώς στήριξε την Τεχεράνη στον πόλεμο κατά του Ιράκ το 1980-1988. Το Ιράν έσπευσε να στηρίξει το καθεστώς όταν ξεκίνησε η επανάσταση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, και μάλιστα ενεπλάκη άμεσα μέσω των δικών της πρακτόρων αλλά και μέσω της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολά.

Το Ιράν στηρίζει τον Άσαντ, είναι κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων του Κόλπου, των «μετριοπαθών» αναταρτών και των ισλαμιστών ανταρτών, ενώ τηρεί ουδέτερη στάση σε ό,τι αφορά στους Κούρδους της Συρίας.

Τουρκία

Η Τουρκία έχει συνεργαστεί στενά με αραβικά κράτη και έχει ως κοινό στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και τη στήριξη των ισλαμιστών ανταρτών. Προτεραιότητα της Άγκυρας, ωστόσο, ήταν να αποτρέψει τη δημιουργία κράτους από τους Κούρδους της Συρίας, θεωρώντας αυτούς και όχι το Ισλαμικό Κράτος το βασικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά στις ομάδες των ανταρτών.

Η Τουρκία τάσσεται κατά του Ιράν, του Ισλαμικού Κράτους, του Άσαντ και των Κούρδων της Συρίας, ενώ αντιθέτως στηρίζει σθεναρά τους «μετριοπαθείς» και τους ισλαμιστές αντάρτες καθώς και τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της μεταξύ των χωρών του Κόλπου.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]