Κυβερνητική "σκούπα" και στα διαθέσιμα των πρεσβειών
Με πλήρη απώλεια αίσθησης η κυβέρνηση Τσίπρα για το τι σημαίνει εξωτερική πολιτική
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Ο ρόλος της διπλωματίας και των μονίμων διπλωματικών εκπροσωπήσεων χωρών, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος. Η ικανή άσκηση διπλωματικών ενεργειών διευρύνει την επιρροή και συντελεί ουσιαστικά στην αύξηση της "ισχύος" μίας χώρας. Ουσιαστικά, η διπλωματία αποτελεί ένα "όπλο", που στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης βοηθά ουσιαστικά στην υλοποίηση βραχυπρόθεσμων αναγκών και στην επίτευξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών και στόχων. Και για την πραγματοποίηση - υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτείται ικανό διπλωματικό προσωπικό, τεχνικά μέσα και... χρήματα.
Η οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση ενέργεια που μειώνει τις δυνατότητες επαρκούς άσκησης των διπλωματικών ενεργειών, ουσιαστικά βάλει κατά των συμφερόντων της χώρας, αφού στην πραγματικότητα μειώνει τα οφέλη που προκύπτουν από το δύσκολο πεδίο της διπλωματίας. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση προχώρησε στην μείωση της ικανότητας δράσεως (ή και στον μερικό αφοπλισμό) σε έναν άγνωστο "πόλεμο" που διεξάγεται καθημερινά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και στον οποίο όλες οι χώρες προσπαθούν να προωθήσουν, η καθεμία ξεχωριστά, τα συμφέροντά τους ή να δημιουργήσουν οικονομικές και διπλωματικές - πολιτικές συμμαχίες για να ισχυροποιήσουν την θέση τους στον διεθνή πίνακα κατάταξης ισχύος.
Έτσι, μεγάλη έκπληξη (έως και απογοήτευση) δημιούργησε η έγγραφη απόφαση - εντολή της κυβέρνησης προς τις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, να επιστρέψουν άμεσα, μέσω της εφορίας, τυχόν αδιάθετες δαπάνες τους.
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (όπως έκδοση βίζας, πληρεξούσια κ.α.), κρατώντας ωστόσο το κεφάλαιο που χρειάζεται για να καλύψουν τις ανάγκες τους για το επόμενο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που τους χορηγούσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης, καλούνται να επιστρέψουν, άμεσα μέσω ΔΟΥ, τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κ.λπ. του τρέχοντος διμήνου.
Το υπουργείο Εξωτερικών δίνει μάλιστα οδηγίες για κατάθεση στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ αναφέρει πως στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αποστολή εμβάσματος «η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να γίνει σε μετρητά (δεσμίδες μέχρι εκατό τεμάχια ανά χαρτονόμισμα και τυχόν υπόλοιπο σε χωριστή δεσμίδα) με τον διπλωματικό φάκελλο».
"Συνηθισμένη διαδικασία" λέει το ΥΠΕΞ
Πάντως κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για μία συνήθη διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, η οποία αφορά τις προξενικές αρχές που έχουν αρκετά έσοδα, επισημαίνοντας ότι αυτό που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο η νομική βάση για την μεταφορά των προξενικών εισπράξεων.
Οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους. Το ίδιο και τώρα.
Οι παραπάνω έμμεσες δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, όμως, απεικονίζουν ένα μέρος της σκληρής αλήθειας. Έτσι, οι εισπράξεις των προξενικών αρχών μας, κυρίως δε εκείνων που είναι σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Σέγκεν) και εκδίδουν μεγάλο αριθμό θεωρήσεων εισπράττοντας το ανάλογο αντίτιμο, κατατίθενται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε έντοκο τραπεζικό λογαριασμό και αποστέλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε τακτά διαστήματα και πάντως στο τέλος του κάθε έτους. Υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις που, κατά την διάρκεια του έτους, κάποιες αρχές εκλήθησαν να εμβάσουν τα διαθέσιμα ποσά στην Αθήνα, παρακρατώντας τα απαραίτητα για την λειτουργία τους.
Μέχρις εδώ συνεπώς υπάρχουν προηγούμενα. Η διαφορά με την τωρινή περίπτωση είναι ότι καλούνται όλες οι Αρχές μας να στείλουν τα διαθέσιμά τους τώρα και ότι η εντολή αυτή στηρίζεται στον νόμο του Απριλίου 2015 περί αντιμετώπισης εκτάκτων οικονομικών αναγκών (με τον ίδιο νόμο οι κρατούντες έβαλαν χέρι στα αποθεματικά των Περιφερειών, Δήμων κλπ. και έπεται συνέχεια).
Προφανώς η αναφορά αυτή από την πλευρά του υπουργείου κρίθηκε αναγκαία για να δικαιολογηθεί το μαζικό αυτό μέτρο που υποδηλώνει, απλά και μόνο, την τραγική οικονομική κατάσταση του τόπου μας.
Τo Spiegel σχολιάζει αρνητικά
H συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα τράβηξε το ενδιαφέρον και του Spiegel. Όπως γράφει το περιοδικό, η Ελλάδα έφτασε να παρακαλάει ακόμα και τις πρεσβείες για χρήματα ενώ χαρακτηρίζει την κίνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά «πρωτοφανή».
Όπως αναφέρει το Spiegel η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει πόσο δραματικά είναι πλέον τα πράγματα στην Ελλάδα κάνοντας παράλληλα αναφορά στις διαπραγματεύσεις που παρά το επιτακτικό της κατάστασης συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ωραία η σάλτσα πού έβαλες γιά την αναδημοσίευση τού "φιλελληνικού" spiegel.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.
Σάλτσα το ότι ακόμη και το ανθελληνικό Spiegel είδε αρνητικά την "σκούπα" από τις πρεσβείες και τα προξενεία; Αλήθεια, ξέρεις τι ορίζουμε σαν "σάλτσα" σε μία είδηση;
ΔιαγραφήTo spiegel τα βαφει μαυρα όποτε η χώρα μας ξεπληρωνει κάποια δόση σε ΔΝΤ ή σε ΕΚΤ.
ΔιαγραφήΤο ιδανικο για αυτη τη φυλλάδα είναι να συρθούμε σε αναγκαστικη χρεοκοπία.
Γι αυτο και κατακρινει οποιαδήποτε κίνηση αναστελλει τη χρεοκοπία μας