Η Τουρκία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράκ
Η οδηγία εξαιρεί την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν
Η Τουρκία εκδίδει οδηγία προς τους πολίτες της στο Ιράκ να εγκαταλείψουν τη χώρα με εξαίρεση την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, επικαλούμενη την πιθανότητα μάχης για τη Βαγδάτη και επισημαίνοντας ότι «αρνητική προπαγάνδα» έχει διαδοθεί εναντίον της στο νότο που κατοικείται κυρίως από σιίτες.
Η σχετική οδηγία που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλύπτει όλη την χώρα με εξαίρεση την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν.
«Η κρίση ασφαλείας στο Ιράκ συνεχίζει να μεγαλώνει και έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο: οι πολίτες μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο» επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν αναπτυχθεί στη Βαγδάτη για να την υπερασπιστούν από επιθέσεις σουνιτών τζιχαντιστών, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι «ψευδείς κατηγορίες» έχουν διατυπωθεί κατά της Τουρκίας και άλλων ξένων χωρών στις περιοχές στις οποίες ζουν σιίτες.
«Οι Τούρκοι και η Τουρκία θεωρούνται όπως οι σουνίτες στις νότιες περιοχές (του Ιράκ). Υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι αν είσαι σουνίτης, υποστηρίζεις τους αντάρτες» δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Νωρίτερα την Τετάρτη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) συνέλαβαν ομήρους 60 ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονται και 15 Τούρκοι, οι οποίοι έχτιζαν ένα νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ντουρ στην επαρχία Σαλαχεντίν, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Κιρκούκ.
«Η πρεσβεία στην Βαγδάτη ερευνά τις πληροφορίες» σημείωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Ογδόντα Τούρκοι πολίτες έπεσαν στα χέρια της ISIS στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ την περασμένη εβδομάδα. Οι 49 απήχθησαν στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης.
Διλήμματα της Τουρκίας με τους Τζιχαντιστές
Την περασμένη εβδομάδα, η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό
Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»- ΙΚΙΛ,
κατέλαβε το τουρκικό προξενείο στην ιρακινή πόλη Μοσούλη.
Η επίθεση αποτέλεσε έκπληξη για την Τουρκία, η οποία δεν
είχε κανένα πρόβλημα με τους τζιχαντιστές μέχρι τώρα, όπως σημειώνει η
εφημερίδα Ζαμάν.
Οι επόμενοι στόχοι του «ΙΚΙΛ» είναι η Βαγδάτη και οι
ιεροί τόποι των Σιιτών στο Ιράκ, η Καμπάλα και η Νατζάφ. Εάν τα μέρη αυτά
πέσουν στα χέρια των εξτρεμιστών, θα ξεκινήσει αιματηρός θρησκευτικός πόλεμος
στην περιοχή και μπορεί να γενικευθεί.
Η επιτυχία του«ΙΚΙΛ» έφερε πολλά διλήμματα στην Τουρκία.
Είναι γνωστό ότι στο Ιράκ υπάρχουν Τουρκμένοι, που έχουν ενταχθεί στους μαχητές
Τζιχάντ και αυτοί υπόκειται υπό τον αυστηρό νόμο της Σαρία.
Στη βόρεια Συρία, ή στα νότια σύνορα της Τουρκίας, βρίσκονται
οπλισμένες Κουρδικές δυνάμεις καθώς και Τζιχαντιστές.
Είναι γνωστό ότι πολλά μέλη της ομάδας «Ισλαμικό Κράτος
του Ιράκ και του Λεβάντε»- ΙΚΙΛ, έχουν χρησιμοποιήσει την Τουρκία, ως διαδρομή
διέλευσης, προκειμένου να ενταχθούν σε οργανώσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης
που δρουν στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Αυτές οι συνδέσεις των τζιχαντιστών, τόσο στο Ιράκ όσο
και στα νότια της Τουρκίας, διαφαίνονται, τώρα, ως απειλή για το τουρκικό κράτος.
Σύμφωνα με την Zaman, η τουρκική πολιτική
στη Μέση Ανατολή, πρέπει άρδην να αναθεωρηθεί.
Πηγές "Το Βήμα", "Βαλκανικό Περισκόπιο"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...