Στη Δικαιοσύνη παραπέμπεται η υπόθεση αρχειοθέτησης της Lafarge από τη Ραχήλ Μακρή
Στους εισαγγελείς η υπόθεση των κλεμμένων ΑΦM
Στη Δικαιοσύνη πέφτει πλέον το βάρος της διερεύνησης της υπόθεσης των κλεμμένων ΑΦΜ ανυποψίαστων πολιτών οι οποίοι βρέθηκαν να βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.
Η νέα αποκάλυψη του e-reportaz για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του γαλλικού κολοσσού Lafarge που έβγαλε στο εξωτερικό 33.2 εκατομμύρια ευρώ στο όνομα ενός οδηγού ταξί, προκάλεσε την αντίδρασης της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κυρίας Ραχήλ Μακρή.
Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η κ. Μακρή ζητά να μάθει πρώτον γιατί ουδείς δεν απάντησε στην αρχική της ερώτηση κ δεύτερον για ποιο λόγο η περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ αποφάσισε να αρχειοθετήσει την υπόθεση χωρίς να την διερευνήσει περαιτέρω ή να ενημερώσει τις δικαστικές αρχές.
Αναλυτικά η ερώτηση της Ραχήλ Μακρή:
«Ποιούς συγκαλύπτει η Κυβέρνηση βάζοντας στο αρχείο υποθέσεις διαφθοράς;»
Στην ερώτησή μου με αρ. πρωτ. 5549/20-1-14, προς τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία παραμένει αναπάντητη, σας είχα γνωστοποιήσει το δημοσίευμα του e-reportaz «το παρατραπεζικό «ξέπλυμα» με τη λίστα των 52.000 καταθετών του εξωτερικού», παρατραπεζικό κύκλωμα χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών ενέβαζε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.
Σε νεότερη αντίστοιχη ερώτηση μου με αρ. πρωτ. 8298/29-5-14, σας είχα γνωστοποιήσει το δημοσίευμα του περιοδικού «Αντίποινα» (τεύχος 4, 30-4-14), ότι ο γαλλικός κολοσσός Lafarge είναι ανάμεσα στις εταιρείες που ευεργετήθηκαν από τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης κο Χατζηδάκη. Την συγκεκριμένη εταιρεία, ο υπουργός Ανάπτυξης προικοδότησε τον περασμένο Δεκέμβριο με τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για το λιμένα Χαλκίδας και τα λατομεία της περιοχής, από όπου αντλούνται τα υλικά για την παραγωγή τσιμέντου, χωρίς ωστόσο να θέσει κανέναν όρο άμεσης επαναλειτουργίας της και μολονότι το ΣΔΟΕ διαπίστωσε απάτη της συγκεκριμένης εταιρείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού με τίτλο «Η Lafarge, τα 32 εκατ. της ΑΓΕΤ Ηρακλής και ένας… 92χρονος», «στις 28 Μαρτίου 2014, η Κεντρική Υπηρεσία του ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι ο 92χρονος αυτοκινητιστής, δεν είναι το πρόσωπο που την περίοδο 2010-2012 απέστειλε στο εξωτερικό 33.2 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη ερώτηση παραμένει αναπάντητη, η μόνη απάντηση που έχω λάβει έως σήμερα είναι η με αρ. πρωτ. Β-903 3/6/14, από τον Υφυπουργό Υποδομών και Δικτύων, κο Μ. Παπαδόπουλο, απαντώντας ότι δεν είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο.
Ενάμιση μήνα μετά, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού «Αντίποινα», έρχεται στις 16-6-14 το δημοσίευμα του e-reportaz με τίτλο «Κλεμμένα ΑΦΜ», το οποίο καταγγέλλει πιθανή συγκάλυψη του γεγονότος ότι η γαλλική εταιρεία Lafarge έβγαλε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο όνομα ενός 92χρονου αυτοκινητιστή. Συγκεκριμένα στο έγγραφο που «φέρνει στο φώς» το δημοσίευμα αναφέρεται το εξής: «Ύστερα από τα ανωτέρω στοιχεία που αναλυτικά παραθέσαμε με συνημμένη την αλληλογραφία προς τη Δ/νση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Τράπεζας Ελλάδος προκύπτει ότι ο ελεγχόμενος ……με ΑΦΜ….δεν είναι ο εντολέας ή διεκπεραιωτής δικαιούχων των εμβασμάτων των 32.000.000,00 ευρώ και 1.200.000,00 και κατά συνέπεια η υπόθεση με τη σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας τίθεται στο αρχείο.» Διαπιστώνεται λοιπόν, ότι η η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ «βάζει» την υπόθεση «Lafarge» στο αρχείο. Σε άλλο σχετικό έγγραφο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αναφέρεται το εξής: «Ύστερα από τα ανωτέρω στοιχεία που αναλυτικά παραθέσαμε με συνημμένη την αλληλογραφία προς τη Δ/νση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Τράπεζας Ελλάδος και την ένορκη εξέταση μάρτυρα προκύπτει ότι η ελεγχόμενη ……με ΑΦΜ….δεν είναι ο εντολέας ή διεκπεραιωτής δικαιούχων των εμβασμάτων των 32.000.000,00 ευρώ και 1.200.000,00 και κατά συνέπεια η υπόθεση με τη σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας τίθεται στο αρχείο».
Έντονη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις ενώ το ΣΔΟΕ γνώριζε ότι υπερήλικες ανυποψίαστοι πολίτες βρέθηκαν εν αγνοία τους εμπλεκόμενοι σε σοβαρές υποθέσεις με κλεμμένα ΑΦΜ, αφενός δεν προέβει στην ενημέρωση των δικαστικών αρχών και αφετέρου δεν συντάχθηκε μηνυτήρια αναφορά προειμένου να διερευνηθεί πιθανή ευθύνη ή δόλος εκ μέρους των στελεχών των τραπεζών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων κ. Χρήστος Κυριαζόπουλος ζητάει με έγγραφό του στις 11-2-14, για άλλη υπόθεση κλεμμένων ΑΦΜ να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελεγχεί ο πραγματικός εντολέας εμβασμάτων.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Γιατί παραμένουν αναπάντητες οι ανωτέρω αναφερόμενες ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου;
2. Ποιόν συγκαλύπτει η Συγκυβέρνησή σας και για ποιόν παραβιάζετε τον Κανονισμό της Βουλής από όπου πηγάζει σαφής υποχρέωση έγκαιρης και εμπεριστατωμένης απάντησης;
3. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στα ανωτέρω δημοσιεύματα;
4. Για ποιο λόγο το ΣΔΟΕ αφού είχε διαπιστώσει την απάτη της συγκεκριμένης γαλλικής εταιρείας δε εξέθεσε το θέμα στη Δικαιοσύνη;
5. Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε ως Κυβέρνηση προκειμένου να οδηγηθούν οι παραπάνω υποθέσεις στην Δικαιοσύνη, για να διερευνηθούν οι νομικές ευθύνες των εμπλεκομένων;
6. Αληθεύει το γεγονός ότι η «αρχειοθέτηση» πραγματοποιήθηκε από τη Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ;
7. Αν ναι, γιατί και με ποια λογική οι δύο υποθέσεις «μπήκαν» επίσημα στο αρχείο;
8. Συντάχθηκε μηνυτήρια αναφορά από το ΣΔΟΕ, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχει κάποια ευθύνη εκ μέρους των στελεχών των εμπλεκομένων τραπεζών;
9. Εάν όχι, γιατί;
Παράλληλα, ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που δικαιολογούν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.
Αθήνα, 18/6/2014
Η ερωτώσα Βουλευτής,
Labels
Netakias
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...